Milli duygularımızın ve kültürümüzün yaşatılması, gençlerimiz arasında yaygınlaşmasının sağlanması, benimsenmesi ve gençlerin serbest zamanlarının değerlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla her yıl Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğümüzce Kültür ve Sanat Yarışmaları düzenlenmektedir. Kültür ve Sanat Yarışmaları 2018 yılı içerisinde de Türk Müziği, Tiyatro, Şiir Okuma, Bilgi Yarışması ve Gençlerden Geleceğe Mektup olmak üzere beş ayrı kategoride düzenlenecektir.​
Sahne sırası sende sloganıyla başlatılan Gençler Arası Türk Müziği Yarışması 18-23 ve 24-29 yaş arasındaki gençler solo kız ses, solo erkek ses ve özgün uyarlama dallarında Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Geleneksel (Tasavvuf) Türk Müziği dallarında İl Birinciliği, Bölge Birinciliği ve Türkiye Finali olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilecektir.
Hayallerini Sahneye Taşı sloganıyla 14-29 yaş aralığındaki gençler komedi ve dram dallarında Vatan Sevgisi (üretkenlik, dürüstlük, vatan savunması, dayanışma, sadakat, çalışkanlık, fedakarlık, şehitlik, bağımsızlık) konularında özgün senaryolarını kendilerinin yazdığı ve oynadığı yarışma İl Birinciliği, Bölge Birinciliği ve Türkiye Finali olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilecektir.
Bir şiir, bir nefes sloganıyla 14-17 ve 18-25 yaş aralığındaki bay-bayan gençlerin Anne- Baba Sevgisi konulu şiir okuma yarışması yapılacaktır. İl Birinciliği, Bölge Birinciliği ve Türkiye Finali olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilecektir.
Kim Bilir sloganıyla başlatılan 14-17 ve 18-25 yaş arası gençler 3 kişilik gruplar halinde coğrafya, edebiyat, müzik, tarih, görsel sanatlar, güncel konular, sayısal mantık, spor kültürü, genel kültür ve vatandaşlık dallarında bilgi yarışmasında yarışacaklardır. İl Birinciliği, Bölge Birinciliği ve Türkiye Finali olmak üzere 3 aşamada gerçekleştirilecektir.​ Tüm bu yarışmaların başvuru süresi Şubat sonu olup detaylar ve başvuru gençlik merkezlerinde.
Gençlerden geleceğe mektup yarışması. Yarışma konusu cumhuriyetin 100. yılı (2023). Yaş aralığı 13-17, 18-21 ve 22-29 olup son başvuru 31 Mart 2018'dir. Gençlerden geleceğe mektup e-devlet vasıtasıyla yazılabilir veya gençlik merkezine teslim edilen mektuplar taranarak sisteme yüklenir.