Endonezya’nın Jogjakarta eyaletinden gelen 9 kişilik üst düzey yöneticilerden oluşan heyete, Nevşehir İşadamları Derneği (GESİAD) tarafından iftar verildi.
Nevşehir’in Uçhisar beldesinde bulunan Silene Restaurant’ta verilen, GESİAD üyesi işadamlarının aileleri ile birlikte iştirak ettiği iftar programına Endonezya’nın Jogjakarta eyaletinden Eyalet Ekonomi ve Kalkınma Sekreteri Dr. Didik Purwadi, Eyalet Kültür Müdürü Tavip Agus Rayanto, Eyalet Planlama ve Kalkınma Müdürü Rani Sjamsinarsi, Eyalet Yerleşim ve Enerji Müdürü Aris Eko Nugroho, Eyalet Ekonomi Müdürü Imam Pratanadi, Eyalet Halkla İlişkiler Müdürü Puji Astuti, Eyalet Refah Denetim ve Düzenleme Müdürü Dr. Aprinus Salam ve Gadjah Mada üniversitesi Sanat ve Kültür Bölümü Doçenti Dwi Puji Astuti katıldı.

Jogjakarta eyaletinin iş fırsatlarını ve potansiyellerini anlatmak amacıylaİstanbul ve Denizli’nin ardından Nevşehir’e gelen Jogjakarta eyaletinin üst düzey yetkilerini, Nevşehir’de GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Avşar ağırladı.

Endonezya Jogjakarta Sultanı’nın kardeşi de olan Eyalet Kültür Müdürü Tavip Agus Rayanto, geçen yıl Eyalet Sultanı olan ağabeyinin Nevşehir’e geldiğini, Kapadokya Bölgesi’nden ve kendisini ağırlayan GESİAD'ın ev sahipliğinden çok memnun olduğu için kendilerini de gönderdiğini söyledi. Türkiye’de ilk olarak İstanbul’a gelerek bir dizi resmi görüşmeler yaptıklarını, Denizli’de Belediye’nin düzenlediği programa katıldıktan sonra Nevşehir’e geldiklerini belirten Rayanto, "Jogjakarta eyaletinde geçmişten bu yana halk, Hindu, Budist, İslam dinlerine inanıyordu. Şu anda ise ülkenin yüzde 90’ı, Müslüman geriye kalanı Hristiyan’dır. Ekonominin ana dallarından birisi otel işletmeciliğidir. Jogjakarta eyalatinde her yıl 20 milyon ziyaretçi ağırlıyoruz. Aylık trafiğe 10 bin araç ekleniyor, eyalette yeniden yapılanmalar var. Endonezya’da kalınabilecek en güzel eyalettir. Yaşam standartları iyi, ücretler düşüktür. Dışarıya mobilya, deri, eldiven, demir sanayi ürünlerini satmaktayız. İşçi maaşlarımız 100 dolar civarındadır. Siz GESİAD üyelerini ülkemize ticarete bekliyoruz." dedi.

Eyalet Ekonomi ve Kalkınma Sekreteri Dr. Didik Purwadi ise konuşmasında, "Bizi iftarda ağırladığınız için teşekkür ederim. Öncelikle Jogjakarta, ülkenin başkentliğini yapmış bir eyalettir. Eyaletin büyüklüğü 3 bin 100 kilometre kare, nüfusu 3,5 milyondur. Eyalette eğitim, kültür, turizm başta gelmektedir. Eyaletimizde 130 üniversite mevcuttur." şeklinde konuştu.

GESİAD Başkanı İrfan Avşar da "Nevşehir, tarih ve doğanın iç içe geçen beldeleri ve bölgede yaşamış uygarlıkların zenginleştirdiği kültürel birikimi ile Türkiye’nin eşsiz turizm cennetlerinden birisidir. Sahip olduğu jeotermal enerji kaynakları, beyaz altın olarak adlandırılan ponza madeni, doğal yeraltı depoları ve tarım üretimi ile önemli bir ekonomik Güce de sahiptir. Nevşehir’in nüfusu yaklaşık 284 bin kişi, yüzölçümü 5 bin 467 kilometre kare ve okur-yazar oranı yüzde 91,95’dir. Gıda ve içecek sektörü Nevşehir’de ön plana çıkarken inşaat, tekstil ve metal sanayi diğer önemli sektörlerdir. Bunların yanı sıra madencilik sektörü Nevşehir sanayisi için hayati önem taşıyan ve ihracatı yapılan büyük bir istihdam kaynağıdır." ifadelerini kullandı.