Göre’nin Günyüzüne Çıkarılamayan Tarihi Mirası

NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Merkeze bağlı Göre kasabasında Belediye Başkanı Mustafa Topçu’nun 10 yıldır mücadelesini verdiği eski yerleşim alanının turizme açılması çabaları ne yazık ki sonuç vermedi.

Kasabanın asıl yerleşim alanı, 1800’lü yıllardan kalma kısım, 1980’lerde Afet alanı ilan edilerek terk edilmiş. Halkının büyük bir kısmı eski taş evleri bırakarak, çok yakında bulunan Nevşehir merkezindeki apartmanlara göç etmeyi tercih etmiş. Geri kalanı ise kayalıktan taş düşmesinden korkarak devlete başvurmuş ve kasabalarını afet alanı olarak ilan ettirip yeni yapılan afet evlerine taşınmış. Sadece 20 sene önce boşalmasına rağmen koca kasaba bugün bir harabeye dönüşüvermiş.
Göre’de turistik bir cazibe merkezi oluşturma çabaları şu ana kadar istenilen sonucu vermedi. Aralarına görüntüyü bozan taş apartmanların girmediği, Nevşehir’in yerel mimarisinde yüzlerce yıllık taş evlerle kaplı bir kasaba burası. Yüzlerce yıllık Göre evlerinin 1985 yılına kadar sapasağlam ayakta olduğu ve kasaba halkının burada yaşadığını duyduğunuzda evlerin bu hale nasıl geldiği konusunda merakınız giderek artmaya başlayacak.