Gülşehir’de Kuduz Hastalığı İle Mücadele Sürüyor

NEVŞEHİR(MHA) Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Yaban Hayatında Kuduz Hastalığı ile Mücadele amacıyla Ülkemizde Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesini uygulamaya koydu. İlimizde Nisan Ayında Tilkiler Kuduz  Hastalığına Karşı Havadan Atılan Oral Aşılar ile aşılanıyor. İlimizde Gülşehir ilçesinde 2012 ve  2013 Yılında 7 mihrakta çıkan Kuduz Hastalığı filyasyon araştırmalarında kuduz hastalığı virüsünün, Yaban hayatı kaynaklı özellikle tilki ile temas etmesi sonucu meydana geldiğinin tespit edilmesi üzerine İlimizin Bakanlık tarafından uygulanacak olan Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi kapsamına alınması için İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından Bakanlığımız ile  gerekli yazışmalar yapıldı ve ilimiz proje kapsamına alındı. Proje kapsamında tilkilere özel köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleri sayesinde kuduz hastalığı hayvanlar arasında yayılamayacak ve bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riski azaltılıyor.

Proje Kapsamında Yaban Hayatı Kaynaklı Kuduz Hastalığının yoğun olarak görüldüğü, Nevşehir  ilimizin de dahil edildiği 105 kilometrelik alanda 3 yıl süreli yılda bir defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütüleceği ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından aşıların dağıtımı amacıyla uçak kiralamasının yapılarak aşılama çalışmaları başlatıldı. Aşılama çalışmaları sırasında, uçaktan atılan aşı yemlerine  dokunulmaması,

Özellikle çocukların aşı yemlerine dokunmaması konusunda okullarda bilgilendirme yapılması, Köpeklerin yemlerin atılmasını takip eden  bir hafta boyunca başıboş  bırakılmaması, Aşı yeminin içindeki sıvıya temas edilmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiği bildirildi.