21 Ağustos'a dikkat! Tarihin en büyük güneş tutulması ! Milyonlarca kişinin merakla beklediği Güneş tutulması için geri sayım başladı. Güneş tutulması esnasında gezegenimizin uydusu Ay, Güneş’in önünde kalacak. Güneş tutulması 21 Ağustos'ta gerçekleşecek. Güneş tutulması için ABD merkezli teknoloji devi Google ve NASA da harekete geçti.

Tarihin en büyük güneş tutulması 21 Ağustos’ta gerçekleşecek. 90 dakika sürecek tutulma DKIST teleskopu ile ölçümlenecek.

Güneş Tutulması ne zaman?
2017 yılının ilk Güneş tutulması, 26 Şubat 2017 tarihinde halkalı bir şekilde gerçekleşti. Astronomiyle ilgilenenlerin beklediği ikinci güneş tutulması ise 21 Ağustos 2017 tarihinde tam şeklinde oluşacak ancak bu iki güneş tutulması da Kuzey Afrika ve Amerika Birleşik Devletleri’nden görüntülenebilecek.
Ulusal Güneş Gözlemevi, 21 Ağustos'ta tarihin en büyük güneş tutulmasının gerçekleşeceğini açıkladı.

İngiltere merkezli gözlemevinde görevli bilim insanlarının ‘tarihin en büyüğü’ olarak tanımladığı güneş tutulması sırasında, Ay, yaklaşık 90 dakika boyunca Güneş’in önünde kalacak.


 GÜNEŞ TUTULMASI TÜRKİYE'DEN İZLENECEK Mİ?

Güneş tutulması Türkiye'den izlenecek mi merak ediliyor. Fakat 21 Ağustos güneş tutulması en net Kuzey Amerika'da izlenebilecek. Güneş tutulmasının tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye sürecek. Türkiye'de güneş tutulması izlemek isteyenler ise 2060 yılına kadar beklemek durumunda. 21 Ağustos güneş tutulması Türkiye saatiyle akşama denk geleceği için ne yazık ki gözlemlenemeyecek.


GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.


KAYNAKSPUTNİK 
Kaynak: Haber7.com