Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenen 54. Ulusal 28. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri' nin tamamlanmasının ardından herkes şu soruyor: "Hacı Bektaş Veli Anma Törenlerinin Tarihi Neden Değiştirildi?"

Nevşehir Hacıbektaş Belediyesi, her yıl 16 Ağustos tarihinde gerçekleşen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’nin bu yıl (2017) ekim ayında düzenleyeceklerini duyurdu.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, kararın gerekçesi olarak geçtiğimiz yıl gerçekleşen törenlere “yaklaşık 2 bin Suriyelinin katılmasını” gösterdi.


Edinilen bilgilere göre, 1964 yılından bu güne 53 yıldır her yıl 16 'Ağustos' tarihinde gerçekleştirilen Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri’nin bu yıl  'Ekim' ayında düzenlenmesi 54. Ulusal 28. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinliklerininde sönük geçmesine neden oldu.

Törenler 16 'Ağustos' tarihinde olduğunda; 
Ağustas ayında Okulllar kapalı olması sebebiyle Ailevi vatandaşların ailecek bu etkinliğe rahatlıkla katılabiliyordu. Ekim ayına alınması ile birlikte çoğu aile çocuklarının okulu nedeniyle bu rahtalığı elde edemedikleri için törenlere katılamadılar. Bu yüzdende bu sene katılım az oldu.
Ayrıca 54 yıldır vatandaşların Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenlerini 16 Ağustos olarak bilmesi sebebiyle bu tarihin bir alışkanlık oluşturması.

Hacıbektaş'ta 1964 yılından bu güne 54 yıllık bir gelenek bu yıl son bulmuş oldu. Sonuç olarak, Tören tarihinin Ekim'e çekilmesi ile katılım beklenenden uzak sönük geçmesine vesile olurken, Sivas'tan, Kars'tan, Hataydan, Adana'dan, Gaziantep'ten, Türkiye'nin farklı bir çok illerinden törenler için gelen ve anma törenleri ardındanda bölge ziyaretleriyle adeta Kapadokya turizmi için can suyu olan bu önemli etkinlik beklenti içerisnde olan Kapadokya turizmcilerinide hayal kırıklığına uğrattı.


Aleviler Tepki gösterdi...

Hacıbektaş Belediyesi'nin kararına tepki gösteren Hünkar Hacı Bektaş Veli Kültür, Eğitim, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Danışma Kurulu Başkanı Recai Aksu, Belediye Başkanı Selmanpakoğlu’nun açıklamasını “ırkçılık” olarak niteledi.

16 Ağustos tarihinin Alevi-Bektaşi toplumu açısından önemine vurgu yapan Recai Aksu, “Sayın Belediye Başkanı bunu 'esmer vatandaşlar geliyor' yok 'Suriyeliler geliyor' mantığı içerisinde değerlendiriyor. Bu bir çözüm değildir. Bunun adı ırkçılıktır. İnsanları ayırt etmektir” sözleriyle, Hacıbektaş Belediye Başkanı Selmanpakoğlu’nu  eleştiren Aksu, mahalle arasında çöplerin olması gibi sıkıntıların çözümü için de belediye ile STK’ların birlikte çalışması gerektiğine vurgu yaptı.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu’nun babası Veli Selmanpakoğlu’nun 1964 senesinde ilk kez 16 Ağustos’ta Hünkar Hacı Bektaşi Veli etkinliklerini düzenlemiş Hacıbektaş Turizm ve Tanıtma Derneği’nin kurucu üyesi olduğuna işaret eden Aksu, “Bu insanlar o dönemde çok mücadelelerle bu etkinliği düzenlediler. Bu doğum tarihini değiştirmek gibi bir şey” ifadelerini kullandı.

Aksu, Hünkâr Hacı Bektaşi Veli’nin düşüncesi çok önemlidir. 72 milleti bir arada gören, eşit gören bir anlayış ve felsefenin serçeşmesi Hacı Bektaş’tadır. Hünkâr Hacı Bektaşi Veli’nin dergâhı buradadır.Hiçbir milletten insanı ayıplamayız diyen bir felsefenin merkezdir Hacı Bektaş. “Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu” diyen bir Hacı Bektaşi Veli vardır.  Bu önemlidir bizler için. Böyle bir öğretinin merkezi olan, Alevi-Bektaşi toplumunun merkezi olan Hacıbektaş’ta bu etkinliğin “Suriyelilerden” veya “esmer vatandaş” diye ifade edilen insanlardan dolayı ekim ayına ertelenmesi kabul edilebilir bir durum değil.