EŞİT FIRSATLAR PROJESİ SONUÇLARI DEĞERLENDİRİLDİ

HARRYDA BELEDİYESİ  HEYETİ, NEVŞEHİR’DE

2011 yılında  Nevşehir Belediyesi ile kardeş şehir anlaşması imzalayan İsveç’in  Harryda Belediyesi arasında,  2012 yılında başlatılan ve  engellileri konu alan ‘Eşit Fırsatlar’ projesi  sona erdi. Projenin tamamlanmasına yönelik olarak Nevşehir’de , bugüne kadar  projeye ilişkin yapılan çalışmaların ele alındığı bir de toplantı gerçekleştirildi.

Nevşehir Konağı’nda  düzenlenen proje değerlendirme toplantısı öncesinde konuşan  Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen,  2011 yılında Harryda kenti ile başlatılan kardeş kent uygulamasıyla sosyal ve kültürel alanlarda önemli aşamaların kaydedildiğini belirterek, bunun her iki ülke insanlarının da birbirlerini daha yakından tanıma imkanı ortaya çıkardığını belirtti. Engellilere yönelik ortaya konulan bu projeyi yakından takip ettiğini ve desteklediğini ifade eden Seçen “ Projenin uygulanması sürecinde karşılıklı çalışma ziyaretleri gerçekleştirdik. Bu ziyaretlerde bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunduk. 3 yıllık proje çalışmaları neticesinde kazanılan tecrübeler ve öncesindeki deneyimlerimiz ile elde ettiğimiz her bilgi kaynağını şehrimizde değerlendirerek örneklerini hayata geçirdik.” dedi.

Seçen, dezavantajlı gruplar içerisinde yer alan kadınlara yönelik Kadın Çalışmaları ve Eğitim Merkezi ve Kadın Danışma Merkezi’ni kurarak ulaşılabilirlik adına önemli bir adım attıklarını anlatan Seçen , daha sonra şöyle konuştu; “Bunun yanı sıra bizim için en çok önem arz eden engelli bireylerimiz için Özel İnsanlar Eğitim Merkezi’ni kurarak hizmete açtık. Bu merkezde engelli bireyler hem eğitim almakta ve hem de günlük faaliyetler gerçekleştirmektedirler.  Bu proje ile Nevşehir ve Harrryda, hem politik hem de işleyiş ve kültür bakımından birbirini daha yakından tanıma fırsatı elde etmiş ve kardeş şehir ilişkilerini güçlendirmiştir. Bundan sonraki süreçte de kardeş şehir ilişkilerimizin yeni projeler ile pekiştirilmesini ümit ediyoruz .Bu doğrultuda sizlerden daha fazla gayret göstermelerini bekliyoruz. “dedi.Bu süreçte ilişkilerin geliştirilmesi yönünde karşılıklı dostluk anlayışına bağlı etkin çabaların yürütüldüğünü vurgulayan Seçen, ortaya konulan Eşit Fırsatlar isimli proje ile, engellilerin sosyal yaşam düzeylerini geliştirici bir dizi verimli çabaların da gerek Nevşehir’de ve gerekse de Harryda’ da gerçekleştirildiğini aktardı.

Harryda Belediye Başkan Yardımcısı Mats Werner’ de proje sunumları öncesinde yaptığı konuşmada , Nevşehir Belediyesinin kardeş kent uygulamasının başlatılmasıyla birlikte her iki kent arasında ciddi dostluk köprülerinin oluşturulduğunu dile getirerek, bunun bundan sonraki süreçte de artarak devam etmesini arzu ettiklerini vurguladı.

Kendilerine gösterilen yakın ilgi ve yakınlıktan da büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Werner, Nevşehir ile Harryda arasındaki ilişkilerin her alanda gelişerek artması yönünde bundan sonra da  bir dizi girişimler içerisinde olacaklarını belirtti.

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen ziyaretin anısına   Avanos toprağından yapılı Anfora’yı de Harryda Belediye Başkan Yardımcısı Mats Werner ‘ye takdim ederken, Harryda Belediye Başkan Yardımcısı Werner ‘de özel olarak yapılı bir Kristal ürünü Seçen’e  hediye etti.

Toplantıda daha sonra  Nevşehir ve Harryda kentlerinde projenin yürütülmesine yönelik sunum gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen sunumda projede yer alan  Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra, H. Rasim Uzer  Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Okulu yetkilileri,  Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkanı Erol Mutlu ile Umuda  Bir Adım Derneği Başkanı Hülya Belirir’de hazır bulundu.

Karşılıklı olarak gerçekleştirilen bu sunumların ardından Harryda Belediyesi’nden gelen heyet, Nevşehir Belediyesi’nin engelliler konusunda yaptığı uygulamaları yerinde görmek amacıyla Nevşehir Kadın Danışma Merkezi, Özel İnsanlar Merkezi ve H.Rasim Uzer  Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Okulu ‘nu da ziyaret edecekler.

Heyet, Engelliler haftası nedeniyle her yıl geleneksel olarak  Damsa Barajı’nda düzenlenen Engelliler Haftası Şenliği’ne de katılacaklar.