Gerek türbe içi gerekse bahçesi bakımsız kalan Hasan Baba Türbesini ziyarete gelen Hafız Mahmut Kemikkıran hocamız ile Nevşehir Belediye Meclis üyesi ve  GÖRBİR dernek Başkanı Erol Mutlu türbenin kapısı kilitli olunca büyük şok yaşadılar.

Bakımsızlık nedeniyle içler acısı bir durumdaki Türbe için ;

Maalesef değerlerimize ve ecdadımıza layıkıyla sahip çıkamıyoruz diyen Hafız Mahmut Kemikkıran hocamız kilitli ve bakımsız kalan türbenin yetkililerce biran önce ziyarete açılmasını isteyerek böylesi bir Allah dostu velimizin ilimize yakışır bir şekilde korunması ve bakılması için yetkililerin konuyla ilgilenmesi gerektiğini söyledi. 


Hasan Baba Türbesi Bakımsız...Öyleki  

Vatandaşların özellikle dini günlerde ziyaret ettiği Hasan Baba Türbesi, bakımsızlıktan dökülmeye devam ediyor.
Nevşehir e YAKIŞMIYOR

Nevşehir de yıl boyunca ziyaretçi akınına uğrayan Hasan Baba Türbesinin harabe görüntüsü vatandaşların tepkisine neden oluyor. Türbenin duvarları çatlamış, sıvaları dökülmüş,taşları erimiş ve halılar pislik içinde bırakılmış olması büyük bir ayıbı ortaya koyuyor. Ziyaret için türbeye akın eden vatandaşlar, “Türbenin kendi haline bırakılıp kaderine terk edilmesi büyük bir ayıp. Bu ayıba yetkililerin son vermesi gerekiyor” diye konuştular. Ziyaret edip  dua etmek isteyen halk ise bu duruma tepkili.

İBADET İMKANSIZ
Kapısına asma kilit vurulmuş halde iken içerini türbeyi çevreleyen küçük pencerelerinden izlediğimizde Türbe içerisinin adeta pislik içinde kalması ziyaret için gelen vatandaşlarıda bu ilgisizli karşısında üzüyor.Seccadelerin tozlu, halıların kir-pas içinde bırakılması,türbe açık olsa bile vatandaşların bırakın brada namaz kılmasını dua etmesini bile güç kılıyor. Bu yüzden Gerek Türbe içinin temizliği, gerek türbeyi çevreleyen ve erimiş sarı Nevşehir taşlarının yenilenmesi ve Türbenin bahçesinin Çevre düzenlemesi ile ziyaret mahalline açılması için bir bekçi görevlendirilmesi gerekiyor...
Bu konuda hassasiyetlerini bildiğimiz Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı Sayın İbrahim Salaş başta olmak üzere eminizki tüm STK lar hayırseverlerimizde burası için gerekli sorumlulukla gerekli destek ve yardımları göstereceklerdir yeterki ilgililer burayı ziyaret mahalline açsınlar.

TÜRBENİN KAPISI KİLİTLİ YETKİLİLER SESSİZ
Ülkemiz insanı ecdadını çok seviyor, ondan her daim övünerek bahsediyor olsa da onların hatırasına hakkıyla sahip çıkmayı maalesef başaramıyor. Bu konuda binlerce örnek sıralamak mümkün; fakat son günlerde yaşanan tek bir örnek üzerinde durmak bile bu garabetin boyutunu anlamaya yetebilir. Nevşehir merkezinde bulunan en önemli ve tek türbesi olan Hasan Baba Türbesi kapısı görevli eksikliği nedeniyle uzun zamandır kilitli. O çok meşhur bürokratik anlaşmazlıklardan, tarihî ve kültürel değere sahip türbeler de nasibini aldı.Zira ziyarete uzun zamandır kapalı olan Hasan baba türbesi metruk bir mahal gibi bekliyor. Kapısındaki kilit neredeyse paslanmak üzere olan türbenin bahçesini ve önemli şahsiyetlerin yattığı mezarlığı, ziyaret için gelenlerden çok, çay içip vakit geçirmek için gelenler dolduruyor. Yerli ziyaretçiler ülkelerinin bu konudaki tutumunu iyi bildikleri için durumu çok fazla garipsemese de yabancılar böylesine önemli yerlerin kapalı olmasını anlamakta güçlük çekiyor.
Kimine göre 
belediye elini çekti türbelere kilit vuruldu zira Türbe yeterli görevli olmaması nedeni ile ziyarete kapandığını söyleniyor.

Ziyaretçileri paslı kilidiyle geri çeviren en önemli sebep ise bürokratik çıkmazlar. Fakat türbeleri ziyarete gelenlerin hak ettikleri bir açıklamaya ihtiyaçları var. Türbelere aylardır neden istihdam yapılamadı ve hem tarihî hem de manevî değere sahip olan bu güzelim yapıların açılması için Kültür Bakanlığı neden hiçbir şey yapma ihtiyacı hissetmiyor?
Edindiğimiz bilgiye göre bu tarihi türbenin kilitli kapısının anahtarıda yetkiside Koruma kuruluna aitmiş.İlgililer burayı açsınlar temizliği tadilatı yenilenmesi gibi tüm gerekli maddiyat isteyen konularda FİB Haber Merkezi olarak biz gerekli çalışmları yürüteceğimizin sözünü veriyoruz.

Yıkılamayan Türbe Nevşehir - Hasan Baba Türbesi.

Mahalle sakinleri, mezarın yolun ortasında bulunmasıyla ilgili olarak Nevşehir Belediyesi, şehrin çıkışındaki yolu genişletme gayesiyle, bazı tadilâtlar yaptı. Bu arada yolun genişletilmesi ve gidiş -gelişli bir yolun yapılmasına da karar verilmişti. Yol yapımı türbenin bulunduğu yeri de' içine alıyor ve türbenin yıkılması icab ediyordu. Çalışmalar başlamıştı...Fakat bir gün Belediye Başkanına bir şikâyet geldi.

"Yol genişlesin diye bazı işçiler türbeyi yıkmak için kepçeyi takıyorlar ama onun da dişlerini kırıyor bir türlü yıkamıyorlardı. Bir başka belediyeci kepçenin üzerine çıkıyor o da başaramıyor. Bu durum karşısında, Belediye türbeyi yıkmaktan vazgeçti ve gidiş - gelişli yol türbenin sağından ve solundan erilerek türbe iki yolun ortasında kaldı" dedi.

 HASAN DEDE TÜRBESİ :18 yy. ortalarında yaşayan Örnek yaşayışı ahlakı ve güler yüzlülüğü ile dönemin dini büyüklerindendir.Döneme yaşayışı ile örnek olan ve bazı rivayetlere görede halkımıza ışık tutmuş Hasan Emminin bağ bahçe tarla işi yaptığını biliyoruz.Kendisi ile ilgili hiçbir yazılı kaynak olmayışı hakkında bilgiler elde etmek için bizi yaşayan kaynaklara başvurmaya sevk etmiştir.Bizde yaptığımız araştırmalardan sonra konuşan tarihi kaynaklarımızın rivayetlerinden şu bilgilere ulaştık. (AraştırmaYıl:1996):Hasan emmi aslen Nevşehir (Muşkara) li olup Buraya nerden geldiği hakkında bilgiye ulaşamadık ama yaşadığı dönemde ki evini bulduk. Nevşehir belediyesinin eski yetiştirme yurt yolunun uzantısında eski bir evde yaşadığını öğrendiğimiz velinin şuan için evinde hala yaşayan bir ailenin olduğunu gördük.Ailenin de müsaadeleri ile gezdiğimiz evin en alt kısmında (bodrumunda) Hasan Emminin çile hane olarak ibadet ettiği küçük oda gözlerimizden kaçmadı.Burada mahalle sakinlerinden yaşça büyük fertleriyle yaptığımız söyleşide Hasan Emminin hala yaşayan torunları olduğunu öğreniyoruz.Nevşehir kasaplar çarşısının belediye caddesine inen yokuşu üzerinde birbirine paralel iki sokağında iki yaşlı dedenin birisinin terzilik diğerinin de ayakkabı tamir ve satışı yaptığını öğreniyorduk.(uyan baba ve Gönen babalar)Onlarla yaptığımız yaşayan tarih araştırmalarından edindiğimiz bilgilerde iki hikaye öğreniyoruz.Hasan Emminin Kadirah Değirmendere denen mevki civarındaki tarlasında çıkardığı suyun etrafı daha sonra düzenlenmiş ve mini havuz haline getirilmiştir.Tarlasından camiye namaz için gittiğinde o dönem de yaşayan çocukların cami girişine bıraktığı belini minareye sakladıklarını ve Hasan Emminin namaz bitiminde kimseye bir şey demeden eliyle koymuşçasına buradan belinin alıp çocuklara gülümseyerek tarlaya çalışmaya gittiğini biliyoruz .


Ayrıca bir gün soğuk bir kış mevsiminde ağır olarak zekarette bir kişinin ölüme yakın son arzusunun bir armut istemesi üzerine yakınları hemen bu şahsiyetin son arzusunu yerine getirmek için bu isteği Hasan Emmiye ulaştırırlar.Daha sonra Hasan Emminin o dönemde mümkün olmayacak ve akıl almayacak şekilde ağacından adeta yeni koparılmış yaprakları üzerinde armut ile bu eve gelip hastanın son arzusunu yerine getirmiş,hasta armudu yedikten kısa bir süre sonra gözlerini dünya kapamış .Yakınları Hasan Emmiye dualar etmiş ve minnettar kalmıştır.
Mezarı Nevşehir’de anayol üzerinde(karayolları il müdürlüğü karşısı,il kültür müdürlüğü yanındadır. ) bir türbede olup halk tarafından devamlı ziyaret edilir.
Türbe tipik Osmanlı mimarisinin estetik özelliklerini taşır.Bahçesinin de bünyesinde yer aldığı türbe içerisinde çeşitli ağaçlarla kaplı olup etrafı her bahar mevsimi ile çiçekler ,güller,lalelerle bezenmiş şekilde çok güzel bir görünümdedir.Türbe bölgeye has olarak ,sarıtaş la yapılmış olup oval şekildeki türbenin kenarlarında minik altı penceresi,üstünde küçük bir minyatür tepeliği vardır. Türbenin etrafında sarıtaşlara sarılarak dolanan üzüm asmaları güzel ve hoş görünümünün yanı sıra, yaz mevsiminde kendisini ziyarete gelen konuklarına adeta üzüm ikram eder.
Türbenin anayola bakan bahçe kısmında yine Nevşehir’in bir dönemin de yaşamış,güzel ahlakı ile Nevşehir e mal olmuş şahsiyetlerin mezarlarını görmekteyiz.Bu mezarlar Hasan Emmi Türbesinin bahçesine Daha sonradan defnedilmiştir.(Demir Hoca,Saatçi Hoca,Kıratlı Hoca …bu isimlerden bazılarıdır.)


Nevşehir Belediyesi Türbenin korunması ve türbe kapısının ziyaretçilere açık tutulması için birde bekçi görevlendirmiştir.Ayrıca Yine Nevşehir belediyesi park bahçe işleri Türbenin Çevre düzenlemesi görevini yapmaktadır.Bahçe içerisinde hayırseverlerce yaptırılan birde çeşme bulunmaktadır.Şehir içinden ve şehir dışından gelen bir çok insan türbe ziyaretlerinde dualar okuyup,şükür namazları kılarken bazılarıda ,mum yakarak ve bez bağlayarak dileklerde bulunurlar.Özellikle şehir halkı düğün ve sünnet konvoylarını bu türbe yolu üzerinden geçmesine önem verirken bu olay artık yörede gelenekselleşmiştir.

ARAŞTIRAN VE DERLEYEN : FİB HABER/ Fikret Çapacı & İbrahim UYSAL