Hasandağı Uyanıyor Mu? haberlerine Aksaray Valiliğinden açıklama geldi.

Hasandağı haberi ile ilgili Valilik’ten açıklama!​
Aksaray Valiliğinden yapılan yazılı basın açıklamasında şunlara yer verildi:
“22.09.2017 günlü Niğde ve Aksaray merkezli yerel bir gazete ve internet sitesinde “Aksaray ve Niğde´yi Korkutan Haber” – “Hasan Dağı´nda Her 5 Saniyede Sıcak Hava Çıkıyor”  başlıklarıyla yer alan haberlerde Hasan Dağı´nın her an patlayabileceğinin ifade edildiği, buna bağlı olarak sosyal medya üzerinde ve vatandaşlar arasında haberin hızla yayıldığının anlaşılması üzerine bu basın açıklamasının yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı´nca 658 adet Kuvvetli Yer Hareketi İstasyonu ve 231 adet Zayıf Yer Hareketi İstasyonu ile sismik hareketlilik izlenmekte olup bu istasyonlardan 5 tanesi Aksaray ve Niğde İlleri´nde bulunmaktadır. Son bir aylık dönemi kapsayan zaman diliminde Hasan Dağı ve civarında bu istasyonlarca kaydedilmiş herhangi bir sismik hareketlilik gözlenmemiştir. Yerel gazetelerde ve sosyal medya platformlarında paylaşılan haberlere vatandaşlarımızca itibar edilmemesi önemle duyurulur.”

Hasandağı ve Hasandağı Efsanesi hakkında bilmediklerimiz..
Hasan Dağı’na adını veren Hasan Dede eski zamanlarda bu dağ üzerinde yaşamış ve çevrede saygınlık kazanmış bir kişi olarak biliniyor. Bazıları Hasan Dede’nin Danişmentoğulları’nın komutanlarından biri olduğunu ve Haçlı seferleri sırasında II. Kılıçarslan ile birlikte çeşitli savaşlara katıldığını belirtiyorlar. Bazıları ise Hasan Dede’yi bir evliya olarak görüyorlar. 


Aksaray ve Niğde ili sınırları içinde yer alan Hasan Dağı, deniz seviyesinden 3268 metre yüksekliktedir. Volkanik bir dağ olan Hasan Dağı büyük ve küçük Hasan Dağı olarak adlandırılan iki kratere sahiptir. 1750 metreye kadar meşe ormanlarıyla kaplı olan Hasan Dağı’nın eteklerinde, bugünkü adıyla Nora isminde bir antik Roma kenti yer alır. Oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle ülkemizin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam etmektedir. İç Anadolu Bölgesinin Erciyes Dağından sonraki en yüksek dağı olan Hasan Dağı’nın, anlatılmakta olan bir de efsanesi vardır.
Eski zamanlarda yaşayan Hasan Dede isminde bir zat bu dağa adını vermiştir. Hasan Dede bu dağda yaşayan ve çevresinde saygı gören bir kişilikmiş. Anlatılanlara göre, Hasan Dede Danişmentlilerin bir komutanıymış ve Haçlı seferlerine karşı II. Kılıçarslan ile birlikte savaşlarda yer aldığı söylenmektedir. Bazı söylentilere göre de bir evliya olarak anlatılıyor.

Efsaneye göre; Hasan Dede dağda yalnız başına yaşayan bilge bir insandır. Aksaray’da yaşayan ve hamamda çalışan Ali Baba adındaki bir dervişle samimi bir dostluğu varmış. Günün birinde Ali Baba, Hasan Dede’yi ziyaret etmiş. Ziyareti sırasında elinde olan mendilinin içinde bir kor bulunmaktaymış, ama kor parçası sohbet ettikleri süre boyunca mendile hiçbir zarar vermemiş.

Başka bir zaman Hasan Dede Aksaray’a gider ve Ali Baba’yı ziyaret eder. Onun da elinde bir mendil varmış, ama onun mendilinin içinde bir miktar kar bulunuyormuş. İçinde kar olan mendille hamamda Ali Babayla sohbet ederken mendildeki kar bir damla bile erimemiş. Hasan Dede’nin gözü hamamdan çıkmakta olan kadınlara takılınca, mendilindeki kar erimeye başlamış.

Bu durumu göre Ali Baba, Hasan Dede’ye bakarak,

“ Hasan Dede, dağ başında ermişlik maharet değildir. Asıl maharet güzel kadınlar arasında ermiş kalabilmektir.” der. Ali Baba’nın Hasan Dede’ye söylediği bu söz, gerektiği durumlarda bir özdeyiş gibi yöre halkı tarafından kullanılmaktadır. Hasan Dede vasiyeti üzerine dağın zirvesine gömüşmüş ve dağ Hasan Dağı adını almıştır. Hasan Dağı’na gidenler krater gölünün sırtında bulunan mezarını görme imkanına sahipler.