Hayaldi Artık Gerçeğe Dönüyor Güney Çevre Yolu İçin Dereler Tepeler Düz Oldu...

Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Çardak köyü girişinin karşısından başlayıp, Göre Beldesinin çoğunlukla dik yamaç ve derelik alanlarından geçerek, Nevşehir Adnan Menderes Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin yanına kadar ulaşan 9 kilometrelik  Nevşehir Güney Çevre Yolu’nun yapım öyküsü  gerçekte 1980 li yıllara kadar dayanan bir özelliğe sahip. 
Nevşehir’in nüfusunun artması ile beraber artan araç sayısı karşısında ,ağır tonajlı araçların şehir içindeki  trafik düzeni içinde ciddi sorunlara neden olabileceği düşüncesi ile 1980’li yıllardan beri  Nevşehir’in bir Çevre Yolu’na ihtiyacı olduğu dillendirilmeye başlandı.

Ürgüp, Avanos ve Gülşehir yönünden gelecek kamyon ve tır gibi tonajlı araçların şehir içi trafiğinde sorun oluşturmadan şehir merkezinden ayrılmalarına imkan sağlayan Nevşehir-Aksaray Çevre yolu bir hayli  tartışmaların ardından 1980 i yılların sonunda yapılarak bu noktada sorun çözüldü.

Ancak Derinkuyu yönünden gelecek ağır tonajlı araçlar için de şehir içi trafiğinde meydana getirebilecekleri sıkıntının da önüne geçilmesi için Çardak Köyü’nün hemen karşısında başlayacak ve Kaldırım Mezarlığının yanından Aksaray yönüne ağır tonajlı araçların gidişini ve dönüşünü sağlayacak çevre yolunun yapımı özellikle siyasi çevrelerce ele alındı,  ama bu sadece dillerde kaldı ve oldukça maliyetli bir yatırım olacağı düşüncesi ile gözden çıkartılarak rafa kaldırıldı.
2010 yılına  gelindiğinde de, şehir içerisinde tahminlerin de ötesinde araç sayısındaki artışa paralel olarak,özellikle ağır tonajlı araçların şehir merkezinde trafiğin seyrini olumsuz kılmasının ardından Nevşehir Güney Çevre Yolunun yapımı kararlaştırıldı. 
AK Parti Nevşehir  Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider ile Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, sadece şehir içi trafiğini rahatlatmakla kalmayacak, Nevşehir-Aksaray yolu arasında 5 kilometrelik   bir  kısalmayı sağlayacak Güney Çevre Yolu’nun yapımına ilişkin olarak Karayolları Genel Müdürlüğü nezninde çalışmalar başlattı.
2010 yılında ilk tespit çalışmalarında bulunan gazetecilerin bile, kimi alanları dik yapı, kimi alanları oldukça derin yükseltiye sahip  derelerden oluşan bir görünüm ortaya koyduğu için yapımının mümkün gibi gözükmediği görüşlerini  ifade ettikleri  Nevşehir Güney Çevre yolu  artık hayalden öte bir gerçeğe dönüştü.
Binlerce metreküp dolgu ile derelerin doldurulması ve onlarca tepe noktasının  dev iş makinalarınca tıraşlanmasının yapıldığı  Nevşehir Güney Çevre Yolunun inşaat çalışmasını üstlenen firma yetkililerinin yoğun şekilde çalışmalarını sürdürdüğü stabilize yol sıcak asvalt döküldü.
İnsani hizmetin odağına koyan bir anlayışın ürünü olarak da dikkatleri çeken Nevşehir Güney Çevre Yolunda tek şeritte çalışmalar tamalanırken ikinci şeridinde  asfaltlanması çalışmaları da tamamlanarak 2014 yılı içerisinde 9 kilometrelik Nevşehir Güney Çevre Yolu, her türlü alt ve üst yapısı ile vatandaşların hizmetine kazandırılacak. Şimdiden emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.