Aksaray Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Miktat Küçük: "Tırnak rahatsızlığı olan hayvan yüzde 30 40’lara kadar verim kaybı yaşar. Bu rahatsızlığın giderilmesiyle, verim kaybı.

 

 Büyükbaş hayvanların tırnak bakımlarının düzenli şekilde yapılmasının, süt üretimini yüzde 30-40'lara kadar yükselttiği kaydedildi.

Günlük hayatta özellikle kadınların olmazsa olmazlarından olan pedikür, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği açısından da önem taşıyor. Kadınlar, nasıl ki günlük hayatın stresinden uzaklaşmak için bakım merkezlerine başvuruyorsa, büyükbaş hayvanların da stres ve bazı rahatsızlıklardan kurtarılması için hayvan pedikürcülerine ihtiyaç duyuluyor.

Pedikürü yapılan hayvanların stresten uzak kalmalarının sağlanmasıyla, maksimum süt verimine ulaşılıyor. Uzmanlar, tırnak bakımları en az 6 ayda bir yapılan hayvanların çeşitli rahatsızlıklardan da korunmasının sağlandığını belirtiyor.

"Ayak sorunlarının yüzde 90'ını tırnak problemleri oluşturur"

Aksaray Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Miktat Küçük,  yaptığı açıklamada, sığır yetiştiriciliğinde tırnak bakımının oldukça önemli olduğunu söyledi.

Hayvanlarda topallamanın genetik veya ortama bağı fiziksel sebeplerden kaynaklandığını dile getiren Küçük, şöyle devam etti:

"Ayak sorunlarının yüzde 90'ını tırnak problemleri oluşturur. Nasıl ki yeni bir ayakkabı aldığımız zaman, ayağımızı vurduğunda büyük acı çekeriz. Ayakkabıyı çıkarıp atar, terlik giyeriz. Hayvanlar da tırnak rahatsızlıklarından dolayı aşırıAğrı çeker, buna bağlı olarak yemliğine gitmez. Fazla hareket edemez. Yeterince beslenemeyen hayvan, stres altında olduğu için et ve süt yönünden kayba uğrar."

Hayvanların da pediküre ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Küçük, "Tırnağı kesilen hayvan, stresten kurtuluyor. Tırnak rahatsızlığı olan hayvan yüzde 30-40'lara kadar verim kaybı yaşar. Bu rahatsızlığın giderilmesiyle, verim kaybı da ortadan kaldırılmış oluyor. 20 kilo süt veren bir hayvanda tırnak rahatsızlığı nedeniyle 6-7 kilo kadar süt kaybı oluşabilir" diye konuştu.

Yanlış pedikür topallamaya neden olur

Küçük, tırnak kesiminin rastgele yapılmaması gerektiğini vurgulayarak, "Bu işlemin uzmanlar tarafından yapılması gerekir. Tırnak aşısı dediğimiz bir aşı var. Ona dikkat edilmesi gerekiyor. Tırnağın altını alırken canlı dokuya dokunmamak gerekir. Yanlış alınan canlı doku hayvanın topallamasına neden olur" dedi.

Ömer Aslan (50) da Aksaray'a bağlı Yeşiltepe beldesinde 15 yıldır büyükbaş hayvanların tırnak bakımlarını yaptığını ifade etti.

Tırnağı uzun hayvanda süt veriminin azaldığına işaret eden Aslan, gerekli bakımının yapılmasıyla verimde artış meydana geldiğini aktardı.

Bakımı yapılmayan hayvanların ayaklarında zamanla mantar oluştuğunu anlatan Aslan, "Bazen ayakların arasına taş giriyor. Taştan dolayı ayağının altı çürüyor ve mantar oluşuyor. Mantardan inek yürüyemez, hasta olur. Muhakkak o tırnağın kesilmesi gerekir. Yeşiltepe'de günde 5-6 hayvanın tırnağını kesiyorum" şeklinde konuştu.

Beldede hayvancılık yapan Abdurrahman Aydoğdu ise hayvanlarının tırnak bakımlarını düzenli olarak yaptırdığını belirterek, "Hayvanlarımızın tırnağı kesildiği zaman sütü artıyor. Hayvanın gezmesi ve yatıp kalkması rahat oluyor" ifadelerini kullandı.