NTSO Genel Sekreteri İ. Hakkı Aydoğan: Hijyen Eğitimi İçin Son Fırsat NTSO’da

 

Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası  Genel Sekreteri  İ. Hakkı  Aydoğan ,Ticaret ve Sanayi Odası tarafından üyelere  Hijyen Eğitimi  verileceğini belirterek, bu eğitimi almak isteyen üyelerin 03 Temmuz 2014 tarihine kadar NTSO’ya başvurmaları gerektiğini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak yazılı bir açıklama yapan NTSO Genel Sekreteri İ. Hakkı Aydoğan, 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun portör muayeneleri ile alakalı 126 ve 127 maddeleri 02 Kasım 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak değiştirildiğini ve bu değişiklik ile belirli zamanlarda yapılması gereken portör muayeneleri ve tetkikleri yapılmayıp bunun yerine hijyen eğitimleri alınmasına karar verildiğini belirterek, “Bu çerçevede hazırlanan Hijyen Eğitimi Yönetmeliği 05 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında bulunan iş yerlerinin sahipleri, işletenleri ve çalışanlarının yönetmelik yürürlüğe girdikten sonraki bir yıl içinde belirtilen eğitimi almaları gerekiyor.Yine değiştirilen yönetmelik maddesi gereğince söz konusu eğitimlerin sadece Halk Eğitim Merkezlerince ve Mesleki Eğitim Merkezlerince verilen kurslardan alınanların geçerliliğinin olacağı belirtilmektedir.” Şeklinde konuştu.

Bu kapsamda NTSO ve  Nevşehir Halk Eğitim Merkezi işbirliğinde eğitim alması zorunlu olan işyerleri sahipleri, işletenleri ve çalışanlarına yönelik eğitim verilmesi planlandığını kaydeden Aydoğan, “Cezai durumla karşı karşıya kalmamak için hijyen eğitimi almak isteyen üyelerimizin 03 Temmuz 2014 Perşembe gününe kadar Odamıza müracaat etmeleri gerekiyor” dedi.

HİJYEN EĞİTİMİNİ KİMLER ALACAK

05 Temmuz 2013 tarih ve 28698 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren hijyen eğitimi yönetmeliği’ne göre; Gıda üretimi  ve perakende gıda satan işyerleri, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler. Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler, Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.nın hijyen eğitimi alması zorunlu hale gelmiştir. İşyeri sahipleri ve personelinin  8 saatlik bir hijyen eğitimi alıp sertifikalandırılması gerekmektedir.  Yönetmeliğin kapsadığı mesleklerde söz konusu kurs bitirme belgesi olmayanların. 05 Temmuz 2014 tarihinden sonra çalıştırılmayacağı ve cezai müeyyide uygulanacağı belirtilmiştir.