İl Oluşunun 59. Yıldönümünde Nevşehir de Hüzün Var...!

Nevşehir Nevşehir olalı böylesi bir tarihi hırpalanmışlığı sahipsizliği ve korunmamışlığı hiç bir dönemde daha yaşamamıştı.

Gurbetçiler Gelip gördüklerinde gözlerine inanamıyor ne oldu benim annemlerin evine dedemin nenemin ocağı sönmüş o ata yadigarı şehrin ilk yerleşim yerlerini savaş alanına çevirmişler diyerek ver yansın ediyor ve göz yaşlarına boğuluyorlar.
Kimileri ise gözünü Nevşehir kalesine bakmaktan kaçırır olmuş o rezalet görüntüleri görmemek için..


Abdinin bayırı rampası yokuşu Cumhuriyet,Eskili, Memişbey, Beddik tam 13 mahallesi yıkılmış,Kimliklerden adeta silinmiş,3000 e yakın Nevşehirin ilk yerleşim bölgesindeki o ata yadigarı  eski evler hesapsızca plansızca ve vatandaşa hiçbir sorma gereği bile duymadan yıkılmışlar.Artık 13 mahallede bulunan onlarca camiiden ezan sesi duymaz olduk şu hayır mübarek Ramazan ayında şerefeleri yanmaz oldu. Bu ilk yerleşim bölgesindeki evler yıkıldı taşları göz göre göre hırsızların mekanı oldu taşlar şimdilerde bir çok kişilerce butik otellerine ya satıldı ya peşkeş çekildi.Kimin rızasıyla kimin taşını kime sordunda kullanıyorsun bu taşı nasıl satıyorsun sen nasıl olurda yıktın bari bu taşları koruyamıyosun.
Tarihi camiilerin kubbelerinde bulunan bakırlar çalındı.Ses de yok seda da...

              "Nevşehirli Artık Sıra Sizde Başbakanım Diyor...!"

Ey Başbakanım Nevşehir li vatandaş sizi Hiçbir Seçimlerde yalnız bırakmadı size sırtını çevirmedi her zaman tam destek dedi ve yanında oldu. Sırf Partisi AK kendisi Recep Tayyip Erdoğan olduğu için can siparane muhaliflerin karşısında dimdik durdu sana inandı sana güvendi ve sandıkta gidip oyunu gururla sana kullandı.
Her ne kadar Nevşehir de kendini bilmeyen bazı tek tük zevatlar alınan oyları kendi şahsiyetlerine sayarak nefsinin yanıltmasına göz yumup kendilerini kandırsalar da vatandaş neyin ne olduğunu kiminde kaç para ettiğini çok iyi biliyor.Nevşehir de gerek Yerel olsun gerek Genel seçim olsun vatandaşın oyu kendisinin sesi olmayı başaran Hakimiyet ve Güven AK Parti ve liderleri Recep Tayyip Erdoğan da...

Durum bu halde iken Oylarıyla seni yalnız bırakmayarak tam destek veren kendileriyle görüştüğümüz çok sayıdaki Nevşehirli Vatandaşlarımız şimdi artık sıra Sende Başbakanım diyor...Bizim sesimize kulak verin : İki dönem Siz istediğiniz kimse gösterdiğiniz kimse onlara oyumuzu verdik. Şimdi Biz Artık Nevşehir Merkez Belediye Başkanlığına Nevşehirli yıpranmamış bizi bilen bizim bildiğimiz tanıdığımız güvendiğimiz kendini beğenmemiş Nevşehir Birlik ve Beraberliğini sağlayacak bir Başkan istiyoruz diyorlar.

" Nevşehir 60.Yılından Umutlu...."

Başbakan Erdoğan a Kullandıkları Oylarıyla Seni çok seviyoruz sayıyoruz ve sana güveniyoruz diyen Nevşehirli vatandaşlar, Açıkcası Şimdi Kendilerine İçlerinden biri Nevşehirli ve Yapıcı halk adamı bir Başkan talepleri var.
Şimdiye kadar Halkıyla Hükümetin devletin bu kadar yakın olduğu hiçbir dönem yaşanmamış olması ve halkın nabzını tutarak onların fikirlerini ciddiye alarak uygulayan AK Parti hükümeti ve Başbakan Erdoğan ın bu sefer Nevşehirde çoğunluğun bu ortak sesine bakalım nasıl bir cevap vereceği ise merak konusu oldu.

Açıkca Nevşehir kendileriyle görüştüğümüz Nevşehirli bir çok esnafı turimcisi sanayicisi kadını erkeği genciyle çok sayıda seçmeni ile Nevşehir in il oluşunun 60.Yılında Yenilik, Değişim  ve Gelişim arzusundalar.
Şimdiye kadar olumlu olumsuz emeği geçenlerden Allah razı olsun diyen vatandaşlarımız artık yeri ve zamanı geldiğinde de  insanların o koltuğu bırakabilme erdemliğini göstermesi gerektiğini söyleyerek bir de atıfta bulunarak 3 Dönem yasağı Neden ve niye gelmişti...? İşte vatandaşın bu istem ve arzusunun bir getiris olarak.
Ki hayatta hiç Kimse vaz geçilmez değildir diyen vatandaş bunun yeterki farkına varması gerekenlerde farkında olsunlar...

 Evet Nevşehir, şimdi kuruluşunun 59.yılını Tarihi Kalesinin ışıkları sönmüş loş ve karanlık bir vaziyette bitkin bıkkın ve umutsuz... Şimdiye kadar üzerinde taşıdığı Nevşehirlinin kendisini sahipsiz bırakmasına,kızgın içten içe dertli ve üzgün kırgın...



Gelin NEVŞEHİR ile ilgili kısa bir geçmiş turu yapalım...

Kent, Orta Çağ ve Yeni Çağ'da, Seandos; Nissa ve Muşkara adıyla anılıyordu. Anadolu, Büyük Selçuklu Devleti'nin elindeyken eski adı Nissa'nın yerinde Muşkara adında bir köy vardı. Muşkara sağlam yapılı anlamındadır. 18 evlik küçük bir köy olan Muşkara, Ürgüp'e bağlıydı.
Tarihçi Charles Texier'e göre; 12. yüzyıl sonlarına doğru, yani Selçuklular zamanında, Nissa şehri halkı yavaş yavaş şehirden ayrılarak, başka bir yere göç etmişlerdir. Çevre ile ilgili bilgi veren tarihçiler, bu yeni göç yerinin Muşkara olduğunu yazarlar.
Osmanlılar döneminde ise; Muşkara yerine Nevşehir kullanılmaya başlandı. IV. Mehmet'in oğlu Şehzade III. Ahmet'in sır katibi, Muşkaralı İbrahim, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa olarak sadrazamlığa getirildiğinde, doğduğu kent olan Muşkara'da büyük bayındırlık hareketine girişti. İmaretler, camiler, medreseler, hamam ve çeşmeler yaptırdı. Muşkara adını değiştirerek, kente Yenişehir anlamına gelen Nevşehir adını verdi.

Nevşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir.
Nevşehir, Muşkara adlı bir köy iken, adını Farsça "yeni" anlamına gelen nev'den alarak üretilmiştir.
Nevşehir,Dönemin Başbakanı Adnan Menderes zamanında  6429 sayılı yasa ile Nevşehir 20 Temmuz 1954 tarihinde il haline getirildi. Kırşehir ve Kırşehir'e bağlı Mucur, Avanos, Hacıbektaş (1945'te ilçe oldu), Kayseri'ye bağlı Ürgüp (1935'te ilçe oldu), Niğde'ye bağlı Arapsun (1948'de Gülşehir adını aldı) Nevşehir'in ilçeleri haline getirildi. Kozaklı ve Hamamorta köyleri Avanos'a bağlı birer köy iken birleştirilerek 1954'te Kozaklı adıyla ilçe olarak Nevşehir'e bağlandı. Kırşehir 1957'de tekrar il yapıldı. Mucur ilçesi ile beraber Nevşehir'den ayrıldı. Daha önceleri Melegübü ismi ile anılan bir bucak merkezi olan Derinkuyu 1 Nisan 1960'ta ilçe durumuna getirildi. Acıgöl kasabası ise 4 Temmuz 1987'de ilçe olmuştur.