NEVŞEHİR(MHA) Derinkuyu ilçe sınırları içinde yer alan tarihi hanlar onarılmayı bekliyor. İlçeye bağlı Til Köyünde bulunan Dolay Han da bu tarihi zenginliklerimizden sadece birisi.

Derinkuyu ilçesine bağlı Doğala köyü girişinde Doğan Han, Til köyde bulunan Dolay Han ve ilçe merkezinde bulunan bir han daha bakımsızlıktan yok olmak üzere. Doğala köyünde bulunan Doğan Han’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce tadilat için sıraya alındığı, ancak bugüne kadar çalışmaların başlatılmadığı belirtilirken, 2003 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2004 yılında da Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne hanın restorasyon kapsamına alınması ile ilgili olarak müracaat edilmesine karşın Han’ın Vakıflar Envanteri’nde kayıtlı olmadığı bildirilmiş.

2005 yılında köyde başlayan Tapu Kadastro tarafından Doğan Han’ı hazine adına tescil edildi. Onarımla ilgili dilekçeye Kaymakamlık, Doğan Han’ın restorasyonu için teklifte bulundu. Bu teklif sonucunda ise Doğan Han’ın vakıf eserleri tadilat sıralamasında 58’inci sıraya yerleştirildi. Ne yazık ki bugüne kadar maalesef hiçbir gelişme sağlanamadı.