Avanos’un Topaklı kasabasında Oto elektrik ustası olarak esnaflık yapan Kozaklı’lı İlbay METİN,  buzdolabından oluşturduğu kuluçka makinesiyle  Allah’ın izni ile yumurtaya  hayat veriyor. Yaptığı makinesinde kuluçkaya yatan bir hayvan ortamının aynısı olduğuna değinen Metin, üretimde yüzde 80 başarı elde ettiğini ifade ederek, "Makinemde silikonlu rezistans kullanarak kuluçka döneminde anne hayvanın verdiği 37 derece ısıyı sağlayarak yumurtaların içindeki Embriyonun uyanmasını sağlıyoruz. Yumurtadan çıkacak hayvanların yumurtayı kırabilmeleri için nem oluşturucu su kabı var. Fan sistemi koyduk, içerideki havayı sirkülasyon yapsın diye. Bunun yanında çevirme motoru koyduk. Yumurtaları günde 4 saatte bir 45 derece açıyla çeviriyor. Bu içerideki civcivin Zara yapışmasını önlüyor" diye konuştu.

Kuluçka işine hobi amaçlı olarak bir arkadaşımdan aldığım 30 yumurtalık saklama kabından yapılmış makineyi alarak başladım, daha sonra bunu kendim 70 yumurta ve 90 yumurta olmak üzere iki makine daha yaparak hobi işini biraz amatör ticarete çevirdim, son olarak yaptığım Annemin eski buzdolabını 270 yumurta kapasiteli tam otomatik bir kuluçka makinesine dönüştürerek kendimi biraz daha geliştirdim ve şükür olsun Allah’a emeğimizi zayi etmedi makineye koyduğumuz yumurtalardan %80 civarında çıkım elde ettik.

Kuluçka makinesini yapmasındaki amacın hayvanlara olan merakı olduğunu söyleyen Metin, sadece tavuk, ördek, bıldırcın gibi hayvanlarda kalmayıp, imkanlar doğrultusunda tüm hayvan yumurtalarından üretim sağlayabileceğini ifade etti. Metin, "kuluçkaya yatmayan hayvanların yumurtası 7-14 günlük taze olduğu sürece buradaki makinemizde çıkarabiliyoruz. Her tür hayvan için makinemizi ona göre ayarlıyoruz. Civcivler çıktıktan sonra aynı annesinin altındaki sıcaklığı yakalasın diye ayrı bir yerde, büyütme odası dediğimiz yere alıyoruz. Tabi bunun yanında yemini suyunu veriyoruz. Sağlıklı bir şekilde büyümeleri içinde aşılarını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

İnsanın verdiği emeğin karşılığını almasından daha güzel bir şey olamaz benim yapmış olduğum makine ne ilk nede son olacak. Bundan sonra beni örnek alacak genç ve girişimci kardeşlerime şunu söylemek isterim eğer içinizden bir şeyler yapmak geliyorsa sakın vazgeçmeyin deneyin. 

Azim edin, sabırlı olun, kararlı davranın sonrasında başarının geldiğini göreceksiniz.

Son olarak FİB haber aracılığı ile söylemek istediğim bir şey daha var eğer bıldırcın üreticisi arkadaşlardan yumurta temin edebilirsem kuluçka makinemden çıkarıp doğaya bırakmak istiyorum.

Kapadokya Yılın Enleri Anadolu Kent Ödülleri Zirvesinde Yılın Mucidi seçilen İlbay Metin'e ödülünü NTSO Meclis Başkanı Seyin İnce takdim etmişti. Genç kardeşimize başarılar diliyoruz...