Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Amatör Kadın Futbol Takımı, kadına yönelik her türlü şiddete ve ayrımcılığa dur demek için sahaya çıktı. 

Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) Müdürlüğü tarafından ‘18 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ etkinlikleri kapsamında ‘Kadına Şiddete Dur’ demek ve farkındalık yaratmak için Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Beden Eğitim ve Spor Bölümü öğrencilerinden oluşan kadın futbol takımları sahada karşılaştı.  Müsabakaya her iki takım oyuncuları ‘Kadına yönelik eşitsizliğe, ayrımcılığa ve şiddete dur demek için buradayız’ pankartıyla çıktı.

Üniversitemiz Spor Merkezinde düzenlenen müsabakayı tribünlerden izleyen Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Fatma Saçlı Uzunöz,  Genel Sekreter Yardımcısı ve Personel Daire Başkanı Mehmet Şükrü Velioğlu, akademik ve idari personel, öğrenciler ile katılımcılar bu anlamlı günlerinde kendilerine destek verdi. 

Rektör Bağlı: Şiddetin ve Ayrımcılığın Her Türlüsüne Karşıyız

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak, ülkenin ve ilin temel sorunlarının çözümüne yönelik akademik ve bilimsel çalışmaların yanı sıra şiddetin ve ayrımcılığın her türlüsüne karşı oldukların belirten Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Biz ülkemizin ve ilimizin temel sorunlarına sadece akademik çalışma yapmakla ve bunları analiz etmekle mükellef değiliz. Aynı zamanda bunlarla ilgili bir kamuoyunu ve bilinç oluşturmakta durumundayız” dedi.

Bağlı, “Toplumumuzun temel taşını oluşturan kadınlarımızın maruz kaldığı her türlü şiddetin ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması için üniversitelere ve biz akademisyenlere de büyük görevler düşmekte. Bu manada bizim üniversitemiz hem eğitim-öğretimde hem de toplumsal sorunlarla ilgilenme konularında büyük hassasiyet ve çaba göstermekte. Özellikle NÜKÇAM Müdürlüğümüzün kadın sorunları ile ilgili yürüttükleri çalışmalar ve kadınlara karşı ayrımcılığa karşı toplumda bilinci oluşturmaya yönelik gösterdiği hassasiyet hakikaten çok önemli.

Futbolun daha çok erkeklere özgün bir spor olduğu düşünülür ve çoğu zaman toplumda kadınlara yakıştırılabilir bir rolün olmadığına dair bir yaklaşım var. Bu anlamda her alanda ayrımcılığa karşı durmanın gerekliliğine inanarak bu alanda da bir ayrımcılığının olmadığını ve kadınların da futbol oynayabileceğine inanlar ve güvenenler olarak üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Yüksekokulu öğrencilerinden oluşan amatör takımlarımıza destek olmak için buradayız. Nitekim bu müsabakayı da bu çerçevede arkadaşlarımız organize ettiler ve kadın sorunlarına dikkat çekme, ayrımcılıkla mücadeleyi zinde tutmak, emekçi kadınlar günü etkinliklerini sürdürebilir bir hale getirmek için çaba gösteriyor.

Futbol maçlarını büyük bir keyifle izleyen biri olarak bu müsabakayı da Nevşehirspor maçı izler gibi heyecanla ve keyifle izleyeceğimizi düşünüyorum. Bu vesileyle her iki takıma başarılar dilerken, emeği geçen arkadaşlara da ayrıca teşekkür ediyorum” diye açıklamada bulundu. 

Kahraman: Ayrımcılığın Olmadığı, İnsanca Yaşamın Olduğu Bir Dünya Diliyoruz

NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman ise, “Bugün özellikle kadına yönelik cinsiyete dayalı eşitsizliğe, ayrımcılığa ve şiddete durmak demek için sahadayız. Kadınlar her yerde ve her zaman var olmaya devam edecektir. Bizlerin ilk temel amacı cinsiyete dayalı olan eşitsizliği ortadan kaldırmak. Bugün burada özellikle kadın futsal takımlarımız ile bu mesajı çok daha güçlü bir şekilde vermek istedik. Ayrımcılığın olmadığı, insanca yaşamın olduğu bir dünya diliyoruz” ifadelerine yer verdi.