Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, bir çok alanda ortaya konulan yatırımlar ve projelerle örnek şehir konumuna gelen Nevşehir’de, erkeklerin ve kadınların da ortak yararlanabileceği toplumsal yaşam alanlarının oluşturulacağını belirtti. Ünver, proje ile yine Türkiye’de örnek bir çalışmaya imza atacaklarını ifade ederek “ 3-4 mahallede yaşayan erkeklerle kadınların yararlanabileceği kadın ve erkek lokalleri yapılandıracağız, diğer yanda mahalle berberi, mahalle kitapçısı gibi geçmişte kültür hayatımızda iz bırakan meslek kollarının da bu alanlarda bulundurulmasına çaba harcayacağız” dedi.
BM Kadın Dostu Kentler Proğramı Ulusal Koordinatörü Ege Tekinbaş ve BM Kadın Dostu Kentler 2 yerel koordinatörü Nilgün Salmaner, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’i makamında ziyaret ederek bugüne kadar sürdürülen çalışmalarla bundan sonraki yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi alışverişinde bulundular.
Ziyarette konuşan  BM Kadın Dostu Kentler Proğramı Ulusal Koordinatörü Ege Tekinbaş, söz konusu proğram konusunda Nevşehir’de oldukça anlamlı yollar kat ettiklerini belirterek “ Proğramın uygulanması yönünde Nevşehir’de çok anlamlı yollar kat ettik , Nevşehir bu alanda örnek bir kent oldu. Önümüzdeki süreçte neler yaptık, neler yapabiliriz, çalışmalarımızı daha da nerelere götürebiliriz diye bir fikir alışverişi yapmak için geldik, inanıyorum ki sizinle daha uzun yıllar çalışacağımıza inanıyorum. Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ciddi çalışmalar sergilendi Nevşehir’de, Özellikle AB Kadın erkek eşitliği konusunda    Bundan sonraki daha da nitelikli projelere imza atacağımıza inanıyorum.”dedi.
Ünver, AB’nin Ulusal Ajans Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından değerlendirmeye alınan  Nevşehir il merkezinde Kadın Danışma Merkezi’nin kurulması ve 7 ilçe ve merkez dahil kadına yönelik şiddet türlerinin incelendiği veri tabanının oluşturulması hedefi ile 2014 yılı içerisinde uygulama konulması  için hazırladığı “Kadın Dayanışma Merkezi ve Şiddet Veri Tabanı”  projesinin bu kapsamda önemli bir gelişme olduğunu dile getirerek, bu merkezin daha sonraki süreçte kurumsallaşarak Nevşehir Belediyesi bünyesinde bir merkeze dönüşmesinin hedeflendiğini aktardı.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, kadınların toplum yaşamında daha etkili hale gelmesinde de önümüzdeki süreçte Türkiye’ye örnek olabilecek bir projeye daha imza atacaklarını ifade ederek “ Türkiye’de bir ilki daha ortaya koyacağız, sosyal alanlarda genellikle erkeklerin yararlandığı bir ortamda bizler özellikle kadınlarımızın da faydalanması için bir proje geliştirdik. Proje ile  3-4 mahalleyi içine alabilecek yaşayan insanların birlikte kullanabileceği ve bu mahallelerin    tam merkezi noktasında,  kadınlarımızın erkeklerle birlikte sosyal hayata katabilmelerini sağlamak için kadın ve erkek lokalleri oluşturmayı öngörüyoruz.  Proje kapsamında bu merkezde  kitap okuma merkezi,  mahalle berberi ve mahalle kitapçısı gibi böyle bir kompleks oluşturmayı planlıyoruz ve bu çalışmaları da genellikle kadınlarımızın etkin bir iş yapmalarına da imkan sağlamayı planlıyoruz. “dedi.

Türk toplumunun Ataerkil bir toplum olduğunun belirtilmesine karşın gerçekte Türk toplumu  olarak   Ana erkil bir toplum olduğuna inandığını vurgulayan Ünver “ Öteden beri Türk toplumunun Ataerkil bir toplum olduğu yani erkeğin söz sahibi olduğu bir toplum olduğu belirtilir, ama ben toplumumuzun Anaerkil olduğuna inanıyorum. Çünkü halen oldukça yaygın bir şekilde kadının hakim olduğu yerleşimler var. Kadının gücü oldukça fazladır. Mesela çocuğun   genellikle erkekten ziyade kadının yetkisindedir. Diğer yanda   evdeki mutfak kültürünün mimarı annedir, sadece evde yemek yapan kişi olarak bakmayın kadınlara, çünkü evde sizin ne yemek yiyeceğine gerçekte karar veren bir mekanizmanın varlığı böylelikle ortaya çıkıyor. Yine bu topraklarda imzalanan dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasına imza atan taraflardan birinin de kadın olduğu unutulmamalıdır, ancak tarihi süreç içerisinde kadın bu gücünü yitirmiştir, ancak toplumumuzda halen kadın baş tacıdır ve toplumun ana güç noktasıdır. “dedi.
Ünver,kadınların Nevşehir’de özellikle son yıllarda oldukça etkin hale geldiğini ve sivil toplum örgütlerinde söz sahibi olma yolunda ciddi ivmelerin kazandığını da dile getirerek şöyle konuştu; “Nevşehir’de kadınların gerçek anlamda daha etkin olduğuna inanıyorum. Nevşehir ölçeğindeki diğer illere baktığınızda kadınların sivil toplum örgütlerinin sayısal ağırlığının ve birçok başarılı projeyi uygulamaya koymasında oldukça önemli bir konumda olduğu görülür.  Eskiden  genellikle erkeklere hitap eden toplumsal yaşam alanlarında artık kadının var olduğunu çok rahat bir şekilde gözlemliyoruz. Artık Nevşehir'de kadın toplum yaşamında imkanları kullanan bir konuma geliyor. Artık geçmişteki yanılgı bitti ve  bu düşünce yıkıldı.”dedi.
Ziyarette daha sonra önümüzdeki süreçte uygulamaya alınan projeye ilişkin olarak Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile  BM Kadın Dostu Kentler Proğramı Ulusal Koordinatörü Ege Tekinbaş ve BM Kadın Dostu Kentler 2 yerel koordinatörü Nilgün Salmaner görüş alışverişinde bulundu.