Kamu Denetçiliği Kurumu, (KDK), kuruluşunun 2. yıldönümü dolayısıyla TBMM Tören Salonu'nda resepsiyon verdi.

 

Sinevizyonda KDK'nın tanıtım filminin gösterildiği resepsiyona, TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Gönül Bekin Şahkulubey, Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Oya Eronat, bazı milletvekilleri, Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, İçişleri eski Bakanı Abdulkadir Aksu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Doç. Dr. Ulvi Saran, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Nevzat Pakdil, Fransa Türkiye Büyükelçisi Laurent Bili, bazı yüksek yargı mensupları, akademisyenler, kurum çalışanları ile çok sayıda davetli katıldı.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tören Salonu’nda gerçekleşen resepsiyona gelen davetlileri,  Kamu Başdenetçisi M.Nihat Ömeroğlu ile Kamu Denetçileri Mehmet Elkatmış, Zekeriya Aslan, Muhittin Mıhçak ve Abdullah Cengiz Makas kapıda karşılayarak tek tek tokalaştı. Kamu Denetçisi Serpil Çakın ise sağlık tedavisi görmesi nedeniyle resepsiyona katılamadı.

 

Resepsiyonda konuşan Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, kurum ve çalışmaları hakkında resepsiyona katılanlara bilgi verdi.

 

Ömeroğlu, şikâyetleri almaya başladığımız tarihten bu yana 10 binin üzerinde başvuru aldıklarını kaydederken, bu başvuruların kamu personel rejimi, eğitim, gençlik ve spor ile çalışma ve sosyal güvenlik alanlarında yoğunlaştığını dile getirdi.

 

Kamuoyunun dikkatle takip ettiği kararlara ilişkin değerlendirmede bulunan Ömeroğlu, “Toplumsal yankı uyandıran kılık kıyafet, Taksim Gezi Parkı protestoları, 1 Mayıs 2013’teki kutlamalarda orantısız güç kullanıma ilişkin iddiaları, 1 Mayıs 2014’te Taksim’in kutlamalara açılmasına ilişkin olarak hazırladığımız mutabakat metni de daha emeklemeden koşmayı başardığımızın bir göstergesidir. Bugünlerde TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan 2013 yılı Yıllık Raporumuz, kısa ama dolu dolu geçen bir faaliyet yılının haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır.  2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu, İlerleme Raporuna ilişkin Avrupa Parlamentosu Kararı, Avrupa konseyi İnsan Hakları Komiserliğinin raporları gibi ülkemiz için önemli uluslararası belgelerde Kurumumuzdan övgüyle bahsedilmiş olması da, ülkemiz adına büyük bir onurdur.” diye konuştu.

 

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, konuşmasında idarelere de seslendi. Kurumlarının amacının kendisine hizmet için var olan, ancak kendisinden güçlü kamu idaresi karşısında, bireyin haklarının insan onuruna yakışır şekilde korunmasına katkı sağlamak olduğunu dile getirdi. “Ancak burada amacımızın iç denetim, teftiş gibi idareyi içerden ve geriye dönük olarak denetlemek, açık aramak veya bulmak olmadığının da altını çizmekte yarar görüyorum.” diyen Ömeroğlu,  Kamu idarelerine, kendilerine hizmet için var oldukları bireylere hizmetlerini daha etkin, devletimize yakışır bir vakarla sunmada yardımcı olmak, idareye bireyi, bireye devletin gülen yüzünü anlatmak için var olduklarını söyledi. Ömeroğlu, bu konuda sloganlarının ise “Sorun çözen devlet, sorunu çözülen bireyle daha büyük Türkiye!” olduğunu da vurguladı.

 

Nihat Ömeroğlu, “Burada önemli olan sizlerle işbirliği içerisinde, bireye hizmet çatısı altında buluşmaktır. Sizlerin verdiğimiz kararlarımıza uymanızla hem Kurumumuz hem siz idarelerimizin emeğinin yüceltilmesidir. Siz hukuka ve hakkaniyete uyun vereceğimiz kararlarda bize kulak verdikçe,  Kamu Denetçiliği Kurumunu dinledikçe hem verdiğimiz kararların etkinliği artacak, hem de sizlerden aldığı hizmetten memnun bir toplum oluşturulmasına katkı sağlanacaktır. Sizleri, kaybedenleri olmayan gerek Kurumumuza gerekse Kurumlarınıza fayda sağlayacak bir işbirliğine davet ediyorum.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

Başdenetçi Ömeroğlu, ekim ayında yasalarında değişiklik öngören bir tasarının Meclis'e sunulacağını söyledi. Resepsiyonda gazetecilerin sorularını da cevaplayan Ömeroğlu, Soma ile ilgili bir araştırma yaptıklarının bilgisini verdi. Ömeroğlu bir soru üzerine gerekli durumlarda Anayasa Mahkemesi’ne, yargıya gitme ve re’sen inceleme yetkilerinin olması gerektiğini tekrar vurguladı.

 

Resepsiyona, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Başbakanlık Müsteşarı Fahri Kasırga, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ziya Altunyaldız da birer tebrik telgrafı gönderdi.

 

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ise TBMM Genel Kurulu'ndaki Türkiye ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmayı Uygun Bulan Tasarı'nın görüşmeleri nedeniyle resepsiyona katılamadı.

 

Resepsiyon toplu fotoğraf alınmasının ardından son buldu.