Nevşehir'de bir dönemin en popüler meslekleri arasında en başta yer alan ve Türkiye'ye bu meslekle ismini duyurduğu şöförlük son yıllarda gözden düşen meslekler arasında başı çekiyor.

Oysaki Eskiden şöförlük mesleği Nevşehir'de çok tutulurdu. Öyleki, Kamyon'u olmayana kız verilmez derlerdi. En revaçta meslekler arasında Şöför mesleği gösterilir Allah'ın emri, peygamberin kavli ile…” kızınıza talibiz denildiğinde, Gencimizin Mesleği nedir? sorusuna alınan "Şöför" en geçerli cevap sayılırdı. 

Bir çok Nevşehirli vatandaşımız o elleri nasırlı kelle koltuk yıllarca direksiyon sallayan babaların çocuklarıyız. Nevşehir’in bir zamanlar en popüler Mesleği idi, şimdi Şöföre Kız Bile Verilmez Oldu…

Geçmişte nakliyecilik ve şöforlük moda meslekti.

Bir dönem Nevşehir’le birlikte anılan ve Kız istemeye gittiğinizde Oğlumun Mesleği Şöför demenin gururunu yaşayan ilimizde geçen yıllarla beraber bu algıda çok büyük değişim yaşandı.

 
Bir Çok Nevşehirli Şöför Çocuğudur…!
 
Bir çok özellikle erkek çocukları ve gençlerimiz ninni yerine babalarının şöförlük hikayeleri ile büyüyüp onların bir dönem Avrupadan İrandan getirdikleri terlik, ayakkabı gibi hediyeleri ile hava atarlardı. Şimdilerde ise şöförlük ne yazıkki ayaklar altına düştü…
Gelinen noktada Nevşehir de popülaritesi azalan mesleklerden en başta geleni şüphesiz Şöförlük…
İlimiz Nevşehir de 90’lı yılların başına kadar özellikle 70 ve 80 li yıllarda en popüler mesleklerin başında gelen Kamyon, Otobüs ve Tır Şöförlüğü bu günlerde ne yazıkki tüm o cazibesini yitirmiş durumda.
Nevşehir de günümüzde bir çok Ailenin en büyük gelir kaynağı olan ve yine o dönemlerde Gençlerin rüyalarını süsleyen hep hayalini kurduğu Şöförlük bu günlerde artık eskiden eser yok.
Nevşehir de bir çok vatandaşlarımızın ya babası ya dedesinin mesleğini sorduğunuzda bir zamanlar kamyon şöförüydü dediğini duyarsınız. Her bayram komşu eş dost akraba ziyaretinde Askerlikle beraber Şöförlük anılarını bu büyüklerimizden duymaya aslında çok alışığız.

Günümüzde malesef şöförlük çoğu zaman mesleksizlerin mesleği haline geldi ayaklara düştü.
Zamanla birlikte artık Şöförlük günümüzde mesleksizlerin mesleği haline geldiğinden yakınan Nevşehirli şöförlerimiz,Tarihi değişim yaşayan ülkemiz ve ilimiz Nevşehir de yıllarca Siyasilerin ve parti liderlerinin en büyük politika malzemeleri olmuştur Şöförlük…Oysa şimdi ayaklar altına alınan şöförlük mesleğimiz bir dönemin altın bilezik sanatı olarak görülür kız istemede gururla dilimiz dolup söylerdik mesleğimiz şöförlük diyerek.
 
Yallah şoför yallah.
Televizyonda bir yerli film. Filmin baş aktörü zengin bir ailenin kızını seviyor. Oğlan, minibüs şoförü. Aralarındaki sevgi bağları kuvvetlenince, oğlan ailesini kızı istemeye gönderiyor. Hoş beş’ten sonra, kızın babası oğlana soruyor. “-Ne iş yapıyorsun?” Oğlan cevap verir. “-Şoförüm!” Bu cevap üzerine kızın babası hiddetlenir. “-Sen şöför parçası ne hakla benim kızımı istemeye gelirsin? Bizim şoföre verilecek kızımız yok.”
 
Evet yukarıdaki olay bir filmin kısa bir parçasında geçen ve güncel hayatımızda da gerçek olan bir olay.
Halen kentimizde Kamyon şoförlüğünü baba mesleği olarak yürütenler var.
Bakın günümüzde şöförlerimizin sıkıntı ve dertleri neler? Gelin onlara kulak verelim.
“Bizler her zaman toplumla iç içe olan insanlarız. Şoför arkadaşlarımız dikkatli, hoşgörülü, sabırlı ve trafik kurallarına uyan saygılı sürücüler olması gerekmektedir. Şoförler, araçlarının bakımında son derece titiz olmalı ve gerekli tedbirlerinin alınmasında duyarlı davranmalıdır” .
TIR ŞOFÖRLERİ DERTLİ:
TIR şoförlüğü zor bir meslek. Gece gündüz direksiyon sallayarak geçimini sağlayan TIR şoförleri bazan aylarca çoluk çocuklarından ayrı kalıyor, yollarda konaklıyor. Soğuk sıcak her mevsimde kullanmış oldukları TIR’larının kabinlerinde konaklamak zorunda kalan şoförler, kendilerine ayrılan özel park yerlerinde birlikte pişirip, birlikte yiyorlar.
20 yıldır TIR şoförlüğü yapan Ali Yılmaz, sıla yolunun çile yoluna döndüğüne dikkat çekerek, “Yıllardır Avrupa’nın değişik ülkelerine yük taşıyorum. Ömrümün yarısı bu yollarda geçti. Evime her dönüşümde bu işi bırakacağım diyorum fakat geçim yakamı bırakmıyor, bir iki gün sonra yeniden yollara düşüyorum. Hükümetimiz bizim yurtdışında geçen senelerimizi değerlendirse, bir yılımız bir buçuk yıl olarak sayılsa çok iyi olacak. Çok yoruluyor ve yıpranıyoruz, normal emeklilik yaşını beklemek çok zor.” diyor.
 


İşte Kamyoncular Diyarı Nevşehir’den Mehmet Dalcı Kamyonum Dergisi’ne özel, dertlerini anlatan bir şiirle şöyle sesleniyor..

Ayakçı bağırır, hemen yükler Ankara

Varınca bakarsın yarına kalmış sıra

Hepsi mazota gider aldığın para

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Sol şerit yasak, köprü saatli, şehre giremen

İstanbul’a bu para azdır gitmen diyemen

Aylar boyu sıcak yemeğini yiyemen

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Tonaj yasak, kedi gibi polis kollarsın

Yasağa kalmayayım diye hatalı sollarsın

Gece yatağında eller; sen yollardasın

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Yüz kişiden belki birinin borcu yok

Birinin derdi öbüründen daha çok

Para kazanmak bir yana haysiyetin yok

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Depoyu fullesen pompacı bakmaz yüzüne

Günlerce belki uyku değmez gözüne

İnanırsın ayakçının yalan sözüne

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…

Malınla canınla zengine hamalsın

Yaz, kış, kar, buz daima yollardasın

Ölümle burun buruna daima kelle koltuktasın

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Evdekilerin daima gözü yollarda

Kışın zincir takarsın karlı dağlarda

Duman tüter, Bolu’yu inince balata yanar da

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Kimi yağ yakar, kimi kalyak, kimi ham

Çünkü mazota 10 günde gelir zam

Hemen inecek diye gidip üç gün kalırsın tam

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Her gün sabah başka yerde uyanırsın

Yuvasız kuşlar gibi daldan dala konarsın

Beyaz şapkalı görüp, panikleyip polis sanırsın

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Derdimiz saymakla bitmez, kader böyleymiş

Bunları yazan hepsini doğru söylemiş

İki gün kontak kapatsan alem görecek kamyoncu neymiş

İşte kamyoncunun hali budur arkadaş…


Tüm Kamyoncu Arkadaşlara Hatıra Olsun….

Kamyoncular Diyarı Nevşehir’den

MEHMET DALCI