NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir’in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesinde yıllardır gündemden bir türlü inmeyen kanserli bölgelerin ıslahı çalışması henüz tamamlanmış değil. Bu çalışmaların ne zaman tamamlanacağına ise henüz kimse tam bir cevap veremiyor.

Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak, Beldenin Yeni, Cumhuriyet ve Hürriyet mahallelerinin bazı bölümlerinde konutların yapı taşlarında bulunan ve solunum ve tozlaşma yoluyla vücuda rahatlıkla girebilen zeolit grubu Erionit isimli kayacın özellikle orta yaş grubunda etkili olduğunu, bu tanının konduğu hastaların da ortalama 3- 4 ay gibi bir süreçte yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Kanserde erken tanı ile tedavi edilebilirlik oranının ciddi anlamda artmasına karşın, Mezotolyoma türünün insanlara yaşam hakkı tanımadığını aktaran Balak, 1970'li yıllardan 2013 yılına kadar 900'e yakın belde sakininin hayatını kaybettiğini ifade etti.

1999 yılında beldedeki kanserli bölgelerin yerinde ıslah edilmesi projesi çerçevesinde kanser bulgusuna bilimsel olarak rastlanılan 276 konutun yıkılıp üzerinin 1.5 metre yükselti ile humuslu toprakla kapatılmak suretiyle ağaçlandırılması yönündeki çalışmalarda 2005 yılında önemli ilerlemelerin kaydedildiğini söyledi.

Belde de kanser hastalığının son bulması aşamasında yapılan çalışmaların ardından beldenin kanserli köy sıfatından kurtulması daha ne zamana kadar bekleneceği ise merak konusu.