Yabancılara ülkemizle ilgili akıllarına gelen ilk şeyi soracak olsak, hiç şüphesiz verdikleri cevaplardan biri hamam olurdu. Günümüzde turistlerin büyük keyif alarak ziyaret ettikleri mekanlar olarak anılan hamamlar, yüzyıllarca Osmanlı ve Türkiye kültürünün önemli bir parçası olmuş. Hatta "hamam gibi olmak", "han hamam sahibi" gibi deyimlerle dilimizde bile yer edinmiş. Dört yanı çevrili işlemeli duvarları, kubbeli yapısı ile sadece yıkanmak için tercih edilen bir yer değil, tellağı, natırı, külhanbeyi ile toplumsal hayatın ve kültürümüzün bir parçası haline gelmiş.

İlimiz Nevşehir'de de Damat İbrahim Paşa tarafından kent merkezinde yaptırılan Hamam ile yine Avanos, Gülşehir ve Ürgüp ilçelerinde de tarihi hamamlar bulunuyor.

Kapadokya bölgesinin önemli turistik merkezlerindeki turistik tesislerin büyük bir bölümünde yabancı turistlerin istifadesine sunulan hamamlarda Türk kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olan temizlik anlayışının farkına bizzat erişen yerli ve yabancı turistlerin Türk hamamlarına büyük ilgi gösterdiği gözleniyor. 
Peştamal ile örtünüp bölgedeki tarihi ve turistik tesislerin hamamlarında ülkemiz insanının kültürüne dair yeni bir keşfe çıkan yabancı turistlerin hamamlara olan ilgisi yerli turistlerin ve yerel halkında ilgisini çekmeyi de sürdürüyor.

Günümüzde artık eski özelliğini kaybetse de bundan yıllar önce, tepsi tepsi meyve ve tatlıların yendiği, göbek taşına oturmuş kadınların şarkılar söyleyerek saatlerce eğlendiği mekanlardı hamamlar. Evlilik çağına gelmiş kızlar önce burada görücüye çıkarılırdı. Geleneksel hamamların rahatlatıcı ve güzelleştirici etkisi ise o zamanlardan beri bilinen bir gerçek: Gözenekler buharla açılır, kese yapılarak cilt yenilenir, vücut negatif enerjiden kurtulup yeniden enerji depolar.

Ruhunuz ve bedeniniz arınsın
Şimdi bir hayal edin sıcacık havlunuza sarınmış göbek taşında uzanıyorsunuz. Zararlı toksinler yavaş yavaş vücudunuzu terk ediyor. Bir taraftan vücudunuza masaj ve kese yapan tellak ruhunuzu dinlendiriyor. Masaj sayesinde kan dolaşımınız hızlanıyor, keseyle de ölü derilerden kurtuluyorsunuz. Keçi kılından el işiyle yapılmış olan kese, vücudunuzu kirlerden arındırdıktan sonra sabunla yapılan köpük, lif yardımıyla bütün vücuda yayılıyor. Mis gibi köpük banyosundan sonra bol su ile temizlenen vücuttaki stres, yerini kısa süreli tatlı bir halsizliğe bırakıyor. Artık cildiniz bir bebeğinki kadar taze ve yumuşak. Vücudunuzun adeta nefes aldığını hissediyorsunuz. Sıcaktan mı bunaldınız? Öyleyse hemen hamam taslarıyla antik çeşmeli musluklardan boşalan soğuk suyu başınızdan aşağıya dökerek bir duş alıyorsunuz. Hayal etmesi bile ne kadar keyifli değil mi?

Ekstra bakım
Eski yıllardan beri hamamlarda yapılan kese işlemi aslında günümüzün peeling işlemine benzer. Çünkü hamamda yapılan kese de tıpkı peeling gibi cildin sağlıkla incelmesini sağlar. Aslında her ikisinde de amaç aynıdır, cildi ölü deri tabakasından uzaklaştırmak. Bu işlem sonrasında cildi derinlemesine nemlendirmek çok önemli. Mis kokulu sabunlarla yapılan kesenin ardından sıra geldi egzotik yağlarla yapılacak harika bir masaja. Herhalde hamamda vakit geçirmenin en güzel kısmı da bu olsa gerek! Hele ki masaj, hamamda görevli kişinin profesyonel elleriyle yapılıyorsa, tatlı bir halsizlikle kendini gösteren huzura kavuşmamak elde değil. Hamam keyfinizi maksimum seviyede yaşamak için yanınızda, egzotik masaj yağı, rahatlatıcı sabun, nemlendirici banyo jeli ve ferahlatan bir krem götürebilirsiniz.

Türk hamamlarının mimari özelliği
Hamamlar genel olarak; soyunma, ara aşama olan ılıklık, göbek taşının bulunduğu sıcaklık ve hamam ocağının bulunduğu külhan denilen dört bölümden oluşur. Hamamda helvat adı verilen herkesin teker teker yıkandığı bölümler, herkesin bir arada yıkandığı ve sıcak göbek taşının da bulunduğu bölüm, çevresinde sekilerin bulunduğu soyunma yeri denilen diğer bir bölümden oluşur. Bölmeli sekilerde yıkanan kişiler uzanıp dinlenebilirler. Külhan denilen yer, hamamın altında olup burada ateş yanar. Ateşten yükselen duman mermer zeminin altındaki özel yollardan geçerek 'tüteklik' adı verilen bacalardan dışarı çıkar.