A Haber Nevşehir Kapadokya Bölgesindeki doğal kayadan oyma mağaralarda saklanan limonların öyküsünü haber bültenine taşıdı.

Tüf kayalara oyulu doğal soğuk hava depolarında yaklaşık 10 ay kalarak kabukları incelip sulanan limonlar, buradan hem yurt içi hem de yurt dışı piyasaya sunuluyor. Peribacaları ile ünlü turizm bölgesi Kapadokya’da yer alan kayadan oyma doğal depolar, Türkiye’deki narenciye üretiminde de büyük bir öneme sahip. Başta Adana ve Mersin olmak üzere Akdeniz bölgesinde yetiştirilen limonlar, her yıl Aralık-Ocak ayında dalından kesilerek sandıklara doldurulup Kapadokya bölgesinde Ortahisar ve Kavak beldelerinde bulunan tüf kayalara oyulu yeraltı depolarına getiriliyor. Mart ayına kadar Akdeniz bölgesinden sevk edilen limonlar depolarda ilk olarak cins ve büyüklüklerine göre sınıflandırılıyor. Kasalarda kağıda sarılan limonlar burada yeni hasat dönemi olan Eylül- Ekim ayına kadar bu mekanlarda muhafaza ediliyor ve buradan hem yurt içi hem de yurt dışı piyasasında satışa sunuluyor.

LİMONUN KABUĞU İNCELİYOR, LEZZETİ ARTIYOR

Ortahisar beldesinde 30 yıldır depoculuk yapan Yılmaz Cantürk, Kapadokya bölgesinde Akdeniz bölgesinden gelen limonların muhafaza edildiği 7 milyon sandık kapasiteli 500’ü aşkın doğal kayadan oyma depo bulunduğunu ve bunların önemli bir bölümünün Ortahisar’da yer aldığını kaydetti. Sıcaklığın 8 derecenin altında ya da üstünde olmasının limona zarar verdiğini, limonların uzun süre bozulmadan kalmasının ideal sıcaklık ve nem değeri sayesinde mümkün olduğunu kaydeden Cantürk, klasik depolardan farkı ve avantajı olan kayadan oyma depolarda sıcaklığın yaz kış ortalama 8 derece olurken, ısının ayarlanması için 1 kilovat dahi elektrik kullanılmadığını söyledi. Kayadan oyma depolara 17 kilogram olarak gelen bir sandık limonun depodaki sıcaklık ve nem değerinden dolayı 22 kiloya kadar ulaştığını kaydeden Cantürk, "Depolarda bekletilen yatak limonların bu süreçte 5 ila 7 milimetre olan kabuğu depodan çıkarken 1 milimetreye kadar incelir. Kabuk incelirken limon daha da sulanır ve lezzet kazanır. 'Yatak Limon' deyimi de buradan gelmektedir" diye konuştu.