Hürriyet Gazetesi yazarlarından Yalçın Bayer bugün ki köşe yazısında Kapadokya’da ki turist sayısının düşüşüne dikkat çekti.

İşte Yalçın Bayer’in ‘’Kapadokya Daha Önce Böyle Düşüş Görmedi’’ başlıklı köşe yazısı;

Bekir Ödemiş, Ürgüp’te iki dönem belediye başkanlığı yapmıştır. Turizmi bilir; Kapadokya’nın ne kadar önemli olduğunu uluslararası etkinliklerle Kapadokya’ya sınıf atlattığını biliriz. ‘’Asmalı Konak’’ gibi dizilerle, geçenlerde kaybettiğimiz Ömer Şerif’in son filmi Moro’nun Kapadokya’da çekilmesi gibi.

Ödemiş’e sorduk, o da Kapadokya’nın son halini özetledi bize. ‘’Bayramda bölgeyi ziyaret ettim; gördüm ki turizm hareketi iyi değil. Yılbaşından önce başlayan olumsuzluk halen devam ediyor. Fakat Kapadokya’da durum daha da kötü… Geçmişte pek çok krizi atlatan Kapadokya bu yıl belki de tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Turizmde genel kaybın yüzde 35’lerde olduğunu söylediler. Bunun yanı sıra en çok gelir bırakan Japonya, ABD ve Brezilya’dan gelen ziyaretçi sayısında ki düşüş daha da vahim; yüzde 55-60’lara yakın denildiğinde hem şaşırdım hem üzüldüm. Son yaşananlar (ekonomik kriz ve bombalar) artış gösteren Çinli turistleri de yok noktasına getirdi. İki Japon gazetecisinin öldürülmesi ve Uygur meselesinden dolayı Çinlilere yapılan olumsuz muamelerden ötürü çok şey kaybettiğimizi de yakinen gördüm. Terör ve gerginliğin en çok kültür turistini etkilediğini de belirtmek zorundayım. Bu kategorinin parası olduğu için alternatifi de var. Yani Türkiye’ye gelmezse Yunanistan’a, Mısır’a, Hindistan’a gider. Bu turistler çok hassas, nadir ve kırılgandır. Yaşanan olumsuzlukta hemen rotasını değiştiriyor.

Türkiye ne mi yapabilir?

Türkiye reklam yerine ivedilikle profesyonel destek alarak algı düzeltme operasyonuna başlamalıdır. Geçmişte Mısır bunu yaşadı. Reklam yerine Mısır tarihi ile ilgili kitaplar yazdırıldı, filmler yaptırıldı ve müzikler üretildi. Piramitler sürekli ekranlarda döndü, kısa zamanda kendisini toparladı. Bizde de böyle bir şey olur mu?

Kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/seyahat/29618037.asp