Kapadokya Korunmalı

NEVŞEHİR(MHA) Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, Kapadokya bölgesindeki kaya kiliselerinin korunması ve kurtarılması çalışmalarında uluslararası alanda işbirliğinin etkin bir şekilde yerine getirilmesini istedi.

Durmaz, Kapadokya bölgesindeki, doğal oluşumlu peribacaları ile Peribacalarının iç bölümlerine oyulu kaya kiliselerinin daha gerçekçi bir şekilde korunması gerektiğini dile getirdi. Durmaz, Peribacalarının korunması ve kurtarılması çalışmalarının bölgede etkin şekilde sürdürülebilmesinin uluslararası düzeyde üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile ciddi bir işbirliğinin geliştirilmesine bağlı olduğunu da belirtti.

Durmaz, "Doğada bir tek insan eli değmeden tamamen doğal yollarla oluşan en önemli doğal bir varlık olarak da nitelendirilen ve dünyanın sayılı doğal güzellikleri arasında değerlendirilen Peribacaları ile insanların öncelikli olarak daha rahat bir yaşam ortamı oluşturma ve dini inançlarını yaşayabilme adına, içlerini oyarak yaptıkları kayadan oyma kilise, şapel, manastır ve yaşamlarını sürdürdükleri peribacalarının bir bölümünün zamana yenik düşerek yıkıldığını veya ciddi anlamda tahribat ile karşı karşıya olduğu bir gerçek. Bölgedeki Peribacalarının etkin ve verimli bir şekilde korunması, kurtarılması ve geliştirilmesine yönelik çabalarının sadece devlet ve özel sektör desteği ile sınırlı kalmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu yönde etkin korumacılığın ve bu değerlerin, gelecek nesillere yitirilmemiş bir güzellikte aktarılmasının uluslararası alanda ciddi bir işbirliği içerisine girilerek aktarılabileceği düşüncesini taşıyoruz. Kapadokya bölgesinde, yükseltileri kimi zaman 20 metreye ulaşan Peribacalarının öncelikli olarak yağmur ve kar sularına dayalı olarak yok olmasının önüne geçilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle uluslar arası alanda çalışma yapan kültürel bazdaki kurum ve kuruluşlarının da desteği ile bölgedeki doğal, kültürel ve tarihsel değerlerin geniş tabanlı olarak hazırlanacak bir proje kapsamında ele alınarak, koruma çalışmalarının ortaya konulması gerektiğine inanıyoruz