Aralarında Airbus, Boeing, Rolls-Royce, Lufthansa, Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM), Katar Havayolları, Danimarka ve Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Sabena Technic ve SR Technic’in de yeraldığı yüz üyesi bulunan EAMTC’nin amacı, havacılık bakımı konusunda hizmet veren otoriteler ile kuruluşlar arasında sağlıklı ve etkili bir iletişim ağı oluşturmak. Kapadokya Üniversitesi; THY Teknik A.Ş, myTECHNIC, Pegasus Havayolları’ndan sonra Avrupa Havacılık Bakım Eğitimi Komitesi (EAMTC) üyeliğine Türkiye’den kabul edilen dördüncü kurum ve tek üniversite.
EAMTC bünyesinde yılda iki kez düzenlenen ve havacılık sektörü bakım eğitim uzmanlarının buluşma noktası olarak kabul edilen genel toplantılarda biraraya gelen üyeler hava aracı bakım eğitimleri konusunda görüş alışverişinde bulunuyor, çalışma gupları oluşturuyor ve bu çalışma gruplarında alınan kararlar doğrultusunda komite tarafından hazırlanan rapor ve diğer çalışmalar EASA’nın (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı) değerlendirmesine sunuluyor.
Öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimiz, üniversitemizin EAMTC üyeliği sayesinde havacılık bakım eğitiminin önde gelen sektör temsilcileri ile biraraya gelme, yürürlükte olan Avrupa Hava Aracı Bakım Eğitim Mevzuatı ile bu mevzuatı geliştirmek için sunulacak olan önerileri EASA (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı) temsilcileri ile birlikte değerlendirilme ve Avrupa Havacılık Eğitim Mevzuatının şekillendirilmesinde rol alma imkânı bulacak.
Havacılıkta Yetkili Eğitim Nedir?
Havacılık sektöründe çalışma esasları uluslararası standartlar doğrultusunda belirlenir. Yetkili eğitim ise ICAO (Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu), EASA (Avrupa Havacılık Emniyet Ajansı) ve IATA (Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği) kurallarının öngördüğü şekilde ulusal ve uluslararası standartlarda eğitimin verilmesi anlamına gelmektedir.
Türkiye’de sivil havacılık otoritesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’dür (SHGM). Havacılık alanında çalışacak bir kişinin SHGM tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kuruluşundan eğitim almış olması gerekmektedir. Başka bir deyişle yetkili eğitim, alınan eğitimin resmi otorite tarafından tanınması anlamına gelmektedir.
Havacılıkta Yetkili Bir Eğitim Kuruluşundan Mezun Olmanın Faydası Nedir?
Havacılıkta yetkili bir eğitim kuruluşundan mezun olmak iki temel kazanım sağlar:
Mezuniyet ile işe başlama/yetki alma arasındaki süre kısalır. Havacılık sektöründe çalışmak için gerekli olan sertifikalar mezuniyetle birlikte edinilmiş olunur ve mezuniyetten sonra ayrıca bir sertifika eğitimi almak zorunda kalınmaz.
Yetkili bir eğitim kuruluşundan mezun olanlar bu sayede işe alımlarda tercih edilirler. Mevzuat gereği işe başlamak için eğitim (sertifika) ihtiyacı olmayan adaylar işe alımlarda diğer adayların önündedir.