Kültür ve Turizm Bakanlığı, her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği peribacaları, kaya kiliseleri ve yer altı kent yerleşimleriyle Türkiye'nin önemli kültür turizm merkezlerinden olan Kapadokya'ya yatırımlarına devam ediyor.

edinilen bilgiye göre, Bakanlık, 1985'te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'ne eklenen Kapadokya'da müze ve ören yerlerinde bir dizi çalışma gerçekleştiriyor.

Bakanlık, bölgenin mimarisine uygun olarak kaya içine "Nevşehir Kapadokya Bölgesi Müzesi" yapacak ve Avanos'ta bulunan Doktor Hacı Nuri Bey Konağı'nı kent müzesi haline getirecek. Şu an ihale aşamasında bulunan iki proje de tamamlandığında Kapadokya'ya gelen ve 3 milyona yaklaşan ziyaretçi sayısının daha da artması bekleniyor.

Yıl sonunda tamamlanması planlanan çevre düzenleme çalışması sonrası turizmin bölgeye yayılması ve çeşitlenmesine de katkı sağlanmış olacak.

YER ALTI ŞEHİRLERİNDE DÜZENLEME

Bakanlık ayrıca Kapadokya'nın çeşitli yerlerinde ziyaretçilere ilginç gezi deneyimleri sunan yer altı şehirlerinde de çevre düzenleme ve iyileştirme çalışmaları yapıyor. Bu kapsamda Mazı Yer Altı Şehri'nde yürütülen çalışmaların neticesinde şehrin daha çok gezilebilir alana sahip olması amaçlanıyor. İçinde çok sayıda kilisenin yer aldığı turistlerin çokça ziyaret ettiği Tatlarin Yer Altı Şehri'nde ise kafeterya, dinlenme alanı, satış birimleri, sesli rehberlik, bilet gişesi, güvenlik ile otopark ve tuvaletlerin yer alacağı ziyaretçi karşılama birimleri onarılarak alan turizme kazandırılıyor. Onarım ve çevre düzenleme çalışmalarında son aşamaya gelindi.

PERİ BACALARI KORUMA ALTINDA

Aynı zamanda Kapadokya bölgesinde şapkalı peri bacalarının özgün örnekleriyle farklı bir güzelliğe sahip Paşabağı Ören Yeri'nde de geçen yıl başlatılan çevre düzenlemeleri de aralıksız sürdürülüyor. Çalışmalar bittiğinde bölgedeki yerel halkça işletilen satış birimleri rehabilite edilerek peri bacalarına zarar vermeyecek bir noktaya taşınacak.

Ziyaretçi karşılama merkezinde satış birimlerinin yanı sıra bölgenin ve alanın tanıtılacağı sergi ve sinevizyon alanı, kafeterya ve tuvaletler yer alacak. Yer yer dinlenme alanlarının bulunacağı ahşap yürüme yollarıyla bölge daha konforlu bir şekilde gezilebilecek. Çalışmalar sona erdiğinde Paşabağı-Zelve Yolu'nun daha kuzeye alınmasıyla araçların peri bacalarına zararı vermesi de engellenmiş olacak.

Avanos ilçesine bağlı bir belde olan Özkonak'ta, Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulunun ilgili ilke kararları çerçevesinde hazırlanan çevre düzenleme projesiyle de alanda ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kafeterya, hediyelik satış birimleri, tuvaletler, engelli tuvaletleri, bebek bakım odası, acil müdahale odası ile bilet satış ve güvenlik birimleri yapılıyor. Proje aşamasında yaptırılan jeoradar çalışmasıyla söz konusu birimler yeraltı şehrine zarar vermeyecek bir noktada çelik yapılar olarak sökülebilir biçimde tasarlandı.