Geçmişte ve günümüzde evlerin en önemli sigortası durumundaki kilitler artık bir müzede sergilenecek.Nevşehir’in Uçhisar beldesinde antika eşya alımı ve satımı yapan Mehmet Yoğuran 35 yıldan beri biriktirdiği kapı kilitlerini oluşturacağı bir müzede sergilemek istediğini söyledi.
Anadolu’da oldukça yaygın olarak ve evlerin hırsızlara karşı en önemli sigortası konumundaki kapı kilitlerinin geçmişten günümüze kadar önemli bir el sanatları ürünü olarak dikkati çektiğini söyleyen Mehmet Yoğuran, demir ve ahşap olarak yapılan kilitlerin kültürel yaşamda oldukça önemli bir yerinin olduğunu söyledi.
Yoğuran, güvenliğin en temel sigortası olarak da algılanan kilitlere her gün bir yenisinin eklendiğini vurguladı.
Kapı kilitlerinin eski Mısır uygarlığına kadar ulaşan bir geçmişi olduğunu kaydeden Yoğuran, halen elinde bulunan en önemli koleksiyonundan biri olan tosbağa kilit olarak da isimlendirilen ambar kilitlerinin büyük bir rağbet gördüğünü bildirdi.
Yoğuran, Kapadokya bölgesinde kilit yapımının tarih boyunca yoğun olarak üretildiğini gözlemlediğini belirterek,30 yıllık koleksiyonuna değişik sanat düşüncesi ile ortaya konulmuş 100 ü aşkın kilidi dahil ettiğini belirtti.
Ahşap kilit uygulamasının özellikle tüf kayaya oyulu ve halkın yıllar yılı gıda maddeleri ile tarım ürünlerini stokladıkları mağaraların kapılarında kullanıldığını belirten Yoğuran, “Nevşehir-Kapadokya yöresinde kullanılan ahşap kilitler 'tosbağa kilit' yada 'çakıldak kilit' olarak da isimlendirilmektedir. Bu kilitler genelde Kapadokya bölgesindeki tüf kayadan oyma soğuk hava depolarının güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanılmıştır. Kilitler içerisinde yay sistemi olmayan tek kilittir.Çok sağlam olan bu kilitleri kırıp açmaktan, kapıyı kırmak daha kolaydır.Türkiye'de bazı yörelerde de benzerlerine rastlansa da Eski Mısır Uygarlığı’nda da farklı modelleri görülmektedir.”dedi.
Halen demir ve ahşap olarak yapılan tamir ve restorasyonları için çalışan Yoğuran,Uçhisar beldesinde oluşturmayı planladığı kilit müzesinde koleksiyonundaki kilitleri sergileme amacında olduğunu söyledi.