Kapadokya’nın 11 bin yıllık tarihine ışık tutan Aksaray Müzesi, teşhir ve tanzim çalışmasının tamamlanmasıyla yeniden ziyarete açıldı. Üçüncü teşhir salonunda Asur ticaret kolonilerinin Anadolu’daki en önemli merkezlerinden olan Acemhöyük’ten, bilimsel kazılarla çıkartılan eserler sergileniyor.
Müzede, Kapadokya'nın 11 bin yıllık tarihinin birbiriyle koridorlarla bağlanan 6 teşhir salonunda sergilendiğini anlatan Demir, şunları ifade etti:
İlk teşhir salonunda Aksaray'ın jeolojik dönemlerine ait, içinde mamut fosilinin de bulunduğu hayvan fosilleri ile çeşitli toprak ve taş örnekleri sergileniyor. Bu salonda 11 bin yıl önce Kapadokya'da ilk yerleşimin başladığı Aşıklı Höyük'ten bilimsel kazılarla ortaya çıkarılan eserler sergileniyor.
Burada sergilenen kafatası, dünyada en eski kafatası ameliyatının Aşıklı Höyük'te yapıldığını gösteriyor. Vitrinlerde ise Aşıklı Höyük yaşamı ve kullanılan malzemeler sergileniyor."
Demir, Aşıklı Höyük'ü tarihsel olarak Musular ve Güvercinkayası'nın takip ettiğini vurgulayarak, "İkinci teşhir salonunda Neolitik dönem yerleşimi olan Musular ve daha geç bir döneme tarihlendirilen Orta Kalkolitik yerleşmesi Güvercinkayası kazılarından gelen eserler sergilenmektedir" diye konuştu.
Üçüncü teşhir salonunda Asur ticaret kolonilerinin Anadolu'daki en önemli merkezlerinden Acemhöyük'ten, bilimsel kazılarla çıkartılan eserlerin sergilendiğini dile getiren Demir, dördüncü teşhir salonunda ise Demir Çağı, Helenistik Çağ, Roma, Doğu Roma ve Selçuklu dönemlerine tarihlenen eserlerin yer aldığını aktardı.
Beşinci salonun mumyalar salonu olarak düzenlendiğini ifade eden Fariz Demir, şunları kaydetti:
"Aksaray'dan çıkarılan mumyalar ve mumyaların yanında ele geçen boncuk, kolye taneleri, ketene dokunmuş işlemeli giysi parçaları ile Doğu Roma dönemine ait takılar ve kandiller gibi günlük hayatta kullanılan eşyalar, mumyalar salonunda sergileniyor.
Yakın döneme ait etnografya teşhiri, ikinci kattaki salonda sergileniyor. Aksaray'da yapılan el sanatlarından halıcılık, sepetçilik, çömlekçilik ve taş işleme ustalığı bu salonda canlandırılıyor."




Haber7