-Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü' nün 26.03.2014 tarih ve 60126 sayılı yazılarına istinaden; 21-24 Nisan 2014 tarihleri arasında Bulgaristan' dan gelen bir grup İlimizde film çekimi gerçekleştirmişlerdir.

-Cemalettin YÜCESOY' un 08.04.2014 tarihli dilekçesine istinaden; 18-22 Nisan 2014 tarihleri arasında İngiltere Merkezli Off The Fence isimli yapım firması Bölgemizde film çekimi gerçekleştirmişlerdir.

-Şükrü ALAÇAM' in 01.04.2014 tarihli dilekçesine istinaden; 07.04.2014 tarihinde Şükrü ALAÇAM' in video küp çekimleri İlimizde gerçekleştirilmiştir.

-Sancak Medya Ltd. Şti.' nin 27.03.2014 tarihli dilekçelerine istinaden; 10-30 Nisan 2014 tarihleri arasında Sancak Medya Ltd.Şti' nin TRT Arapça Televizyon kanalı için " Orası " adlı belgesel çekimi İlimiz sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir.

-Her yıl Mart aymın son pazartesi günü başlayan ve bir hafta boyunca etkinliklerle sürdürülen " Kütüphane Haftası' nin 50' ncisi 31 Mart -06 Nisan 2014 tarihleri arasında ana teması " Hayat Boyu Kütüphaneler " olarak belirlenmiş olup, 01.04.2014 Salı günü Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordineli olarak İl Halk Kütüphanesinde etkinlik kapsamında en çok kitap okuyanlara ödüller verilmiş, güncel yayınlardan oluşan kitap sergisi gerçekleştirilmiş ve etkinliklere İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ başta olmak üzere, Müdür Yardımcısı Mehmet BİÇİCİ, Müdür Yardımcısı Yaşar YILMAZ, Şube Müdürü Hüseyin SEVİNDİK ile Araştırmacı Orhan KEKEÇ katılmıştır.

-Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce 09.04.2014 tarihinde Bölgede faaliyet gösteren Turistik Tesis Yöneticilerine, Aşçılara ve Yiyecek İçecek Müdürlerine Yönelik Sektörde Hijyen Kuralları ve Temizlik konularında bir bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Söz konusu toplantıya turizm sektörü ile birlikte İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ katılmış ve konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştur.


-Turizm Amaçlı Sportif Faaliyetler Yönetmeliği Bilgilendirme Toplantısı Valilik Toplantı Salonunda 10.04.2014 tarihinde gerçekleşmiş olup, toplantıya İlimiz Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ, Mühendis Selcan GÜLLÜOĞLU ile Memur Abdullah GÜRBÜZ katılmıştır.

-11.04.2014 tarihinde Valilik Toplantı salonunda Vadilerin kirliği ile ilgili bir toplantı düzenlenmiş olup, toplantıya İlimiz Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ' de katılmıştır. Toplantıda Vadilerimizdeki bu kirliliğin ortadan kaldırılması ve yeniden oluşmaması için alınması gerekli tedbirler görüşülmüş olup, 17.04.2014 Perşembe günü Göreme Açık Hava Müzesi, Paşa bağları ile Zelve Vadisinde Turizm Haftası etkinlikleri çerçevesinde çevre temizliği yapılmıştır.

-UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki Kapadokya Bölgesi Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Niğde ve Kırşehir illerinde bulunan kültürel alanların sorunları, bu alanların nasıl korunacağı ve çözüm önerilerini içeren UNESCO Durum Değerlendirme Toplantısı 18 Nisan 2014 tarihinde İlimizde gerçekleştirilmiştir. Son derece yararlı geçen toplantıya İlimiz Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ' ün de katılımı ile söz konusu illerde görev yapan Rölöve ve Anıtlar Müdürleri, Müze Müdürleri, Arkeologlar, Sivil Toplum Örgütleri ile Mimarlar katılmıştır.

-25.04.2014 tarihinde İlimiz Ürgüp İlçesinde, Bölgemizdeki müze ve örenyerlerinin çevre düzenleme projeleri ve uygulama çalışmalarına ilişkin sorunların gözden geçirildiği ve çözüm önerilerinin tartışıldığı bir toplantı yapılmıştır. Nevşehir Valisi Sayın Mehmet CEYLAN' in Başkanlığında gerçekleştirilen söz konusu toplantıya, Nevşehir Millet Vekilleri Sayın Erdal FERALAN, Sayın Ebubekir GİZLİGİDER, Sayın Murat GÖKTÜRK, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Sayın Abdullah KOCAPINAR, Bakanlık Yetkilileri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ, Yatırımcı Kuruluşların Bölge ve İl Müdürleri, Nevşehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü, Nevşehir Müze Müdürü, Kayseri Rölöve ve Anıtlar Müdürü, Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuarı Müdürü ile diğer ilgililer katılmıştır.

-Kore de resmi kurumlarda görev yapan 30 kişilik turist grubu, 25.04.2014 tarihinde Bölgemize gelmiş olup, ziyaret kapsamında İlimiz Kültür ve Turizm Müdürlüğüne de ziyaret etmişler ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ gruba Kapadokya Bölgesinin tarihi dokusu, doğal yapısı ve turistik önemi hakkında bilgilendirme yapmıştır. Ayrıca bölgeyi tanıtan tanıtıcı dokümanlar dağıtılmıştır.


-İlimizde 38. Turizm Haftası kutlamaları Sayın Valimiz Mehmet CEYLAN, Sayın Vali Yardımcılarımız, İl Jandarma Alay Komutanı, İl Emniyet Müdürlüğü Mensupları, İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ, Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliği, Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Kapadokya Aşçılar Derneği, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarının yöneticileri ve öğrencilerimizin katılımı ile coşkulu bir şekilde 15-04.2014 tarihinde Valilik Tören alanında başlamıştır. Aynı gün Kapadokya Kültür ve sanat Merkezinde düzenlenen etkinlikler ile turizm haftası kutlamaları devam edilmiştir. Etkinlikler kapsamında Bakanlığımız Devlet Halk Dansları Topluluğunun gösterileri, Nevşehir Üniversitesi Halk Oyunları Ekibinin gösteriler ile Nevşehir Mutfağı Ev Hanımları Yöresel Yemek Yarışması düzenlenmiştir. Etkinlikler kapsamında 16.05.2014 tarihinde Kapadokya Dedeman Otelinde " Dünya Türkiye ve Kapadokya Turizminin Genel Değerlendirilmesi " konulu bir panel ile 17.04.2014 tarihinde Avanos Güray Çömlekçilik Kapadokya Yer altı Seramik Müzesinde " Geçmişten Günümüze Fotoğraflarla Kapadokya " konulu fotoğraf sergisi açılmıştır. Etkinlikler daha sonra 20.04.2014 tarihinde Bölgemizin önemli turizm alanlarından birisi olan Aşk Vadisinde vadi yürüyüşü ile devam etmiş olup, yürüyüş sonrasında KAPTİD' e bağlı otellerce Göreme Beldesi Turgut Özal Meydanında halka açık yiyecek ve içecek stantları açılmıştır.

-Bölgemizde bulunan Müze, Örenyeri ve Kütüphanelerin karşılaştıkları sorunları tespit etmek üzere İl Kültür ve Turizm Müdürü Velettin BİRSÖZ tarafından yerinde denetimlere devam edilmiş olup, tespit edilen sorunların çözümüne ilişkin çalışmalar yapılmaktadır.

-İlimiz İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Nevşehir Rehberler Odası ve Kapadokya Seyahat Acentası Birliğinden oluşturulan komisyonca Bölgede yürütülen Kaçak Rehberler ile Kaçak Acentaların denetimlerine bu dönemde de devam edilmiş olup, söz konusu denetimlerde tutulan tutanaklara ilişkin hazırlanan ve Valiliğimizce onaylanan İdari yaptırım karar tutanakları ilgililere gönderilmiştir.

-Müdürlüğümüzce Hazineye ait kiralanacak ve satılacak yerler ile şahıslara ait su kuyusu, patates deposu, kum ve çakıl ocakları ile mandıra açılması gibi taleplerin mahallinde incelenmesi ve rapor hazırlanması çalışmaları sürekli olarak gerçekleştirilmektedir.

-Bakanlığımızın emirleri doğrultusunda her ay düzenli olarak yapılan Birim Amirleri toplantısı 24.04.2014 tarihinde Müdürlük Hizmet binasında gerçekleştirilmiştir. İlimizde ve İlçelerimizde yapılması gereken hizmetlerin kalitesinin   artırılması  ve   sorunların  çözümü  hususunda  fikir  alışverişinde


bulunulmuştur. Ayrıca, tüm birimlerimizin sorunları ve karşılaştıkları sıkıntılar değerlendirilmiştir.

-İlimiz İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü ve Şube Halk Kütüphanelerinde "1-7 Nisan Dünya Sağlık Günü ve Kanser Haftası, 15-22 Nisan Turizm Haftası, 20-26 Nisan Kutlu Doğum Haftası, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı "" ile ilgili Kitap sergileri açılmıştır.

-Nisan Ayı içerisinde İl Halk Kütüphanelerimizden faydalanan toplam okuyucu sayısı 10.262 olup, ödünç alman kitap sayısı ise, 5.493'dür.