Kardeşliğin en güzel örneği ‘Bağbozumu’ İki kardeş Ortahisar Belediyeleri 2. Bağ Bozumu Festivalinde Trabzon'da bir araya geldi. Ağasar’dan etli pilav-keşkek Ortahisar’dan üzüm ve pekmez.

BİZ BİRİZ BERABERİZ

Trabzon’un Şalpazarı İlçesinde kardeşliğin en güzel örneği ortaya çıktı. Şalpazarı’nın kardeş belediyesi olan Nevşehir’in Ürgüp İlçesi’ne bağlı Ortahisar Belediyesi’nin işbirliği ile ilçede bu yıl ilki gerçekleştirilen ‘Kültürlerin Buluşması Bağbozumu ve Pekmez Festivali’ne ilçe halkı ile çevre ilçelerden gelen katılımcılar yoğun ilgi gösterdi. İlçe meydanında kazanlar kuruldu, Nevşehir Ürgüp Ortahisar’dan gelen üzümler kaynadı pekmez oldu. Şalpazarı’nda pişen etli pilav ve keşkekle halka ikram edildi.Şalpazarı Atatürk Ortaokulu Bahçesinde düzenlenen festivale AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Nevşehir Ürgüp Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, Düzköy Belediye Başkanı Abidin Çelik, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, Doğankent Belediye Başkanı Hamdi Birol Tekin,  MHP Trabzon İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, AK Parti, MHP, CHP ve İyi Parti İlçe Başkanları ile halk yoğun ilgi gösterdi.

Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, “Ortaasya’dan Ağasar’a, Ağasar’dan Nevşehir Ürgüp Ortahisar’a. İşte kardeşlik, işte birlik ve beraberlik. Bugün burada 3 belediyenin ortaklaşa gerçekleştirdiği Şalpazarı Kültür Etkinliğinde buluştuk. İki il ve ilçe halkının kültürlerini buluşturmayı amaçladık. İnsanların hasret gidermesi. Ortaasya’dan günümüze yaşattığımız değerlerimizi onlara aktarmak, onların birikimlerini ilimizle paylaştık. Bunun için bir aradayız. Bugün burada pekmez kaynatımı ve bağbozumunun ilkini gerçekleştiriyoruz. Gerçekten çok güzel kalabalık var. Sofralarımızı kurduk, halkımızla bütünleştik kaynaştık. Pekmezimizden üzümümüze etli pilavımızdan ayranımıza Ağasar’ımızın olmazsa olmazı keşkeğimize kadar Nevşehir’imizin ve Trabzon’umuzun önemli yemeklerini bir arada buluşturduk. Bizim kardeşliğimiz ahiret kardeşliği olarak mezara kadar sürecek inşallah” dedi.

Kurukız, zaman zaman da şiirlerle halka seslenerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz varız 6 kardaş, ben ayrı anadanım. Bizi kimse gayırmaz, gayırsın yaradanım. Bizim dönemimizde birinci kardeşimiz Giresun Doğankent, ikinci kardeşimiz İstanbul Sancaktepe, üçüncü kardeşimiz bizim evladımız Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, dördüncü kardeşimiz İçanadolu’dan Peri bacalarından, Kapadokya’dan balonların uçuştuğu harikalar diyarından Nevşehir Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Başkanım ve dedik ki burası Çepni yurdu Ortaasya’dan günümüze kılık kıyafetle, el sanatları ile yemeklerle örneklerini gördüğümüz Eynesil Belediye Başkanımız. Biz beş kardeşiz, bizden önce kardeş olmuş abimiz var Ortahisar Belediye Başkanımız Ahmet Metin Genç, o vesile ile dedim biz varız 6 kardaş, ben ayrı anadanım. Bizi kimse gayırmaz, gayırsın yaradanım. Çok güzel manzara gördüm. Şalpazarı’nın misafirperverliğini, birlik beraberliğini, kardeşliğini gördüm. Ağasar aslında festivaller diyarı, kültürün beşiği, horonun kemençenin ana yurdu, birliğin beraberliğin lideridir. Vatanına bayrağına sahip çıkan Çepni Yurdudur Ağasar. Nevşehir Ortahisar, üzümünü, sevgilerini, kültürlerini getirdiler. Hoş geldiler sefa verdiler. Boydan boya sofralarımızı kurduk. Kültürlerimizi kaynaştırdık. Biz Ağasar’da siyaseti kaldırdık. AK Parti, CHP, MHP, İyi parti burada. Bizim siyaset yapma lüksümüz yok. Bizim bir olarak kardeşliğimizi pekiştirerek bu aziz millete hizmet etme sevdamız var. Birlik, beraberlik, sevgi var. Birlik beraberliğimiz daim olsun. ”

Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere karşı her zamankinden daha dik durduğumuz bir zaman diliminden geçiyoruz. İşte biz de yurdumuzun doğusunda batısında, güneyinde kuzeyinde yaşayan bütün vatandaşlarımızla bir aradayız. Böylece kardeşlik ve birlik hukukunu pekiştiren adımlar attık. Önemli bir faaliyeti icra ettik. Bu birlik ve beraberliğin geliştirilmesine dair adımları, diğer ilçelerimizde özellikle doğu ve güneydoğu da olan ilçelerimizle geliştirecek adımları atacağımızı ifade etmek istiyorum. Dün Ortahisar’da Bağbozumu düzenledik. Bugün kültüründen ödün vermeyen Şalpazarı’nda Bağbozumu düzenliyoruz. Bu vesilelerle bu güzel organizasyonumuza Ürgüp'ten teşrif eden misafirlerimize bir kez daha 'hoş geldiniz' diyorum. İnşallah bu topraklarda ilelebet bir ve kardeşçe yaşayacağız. Bu umutlarla teşrif eden bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum. Sizleri saygıyla, sevgiyle ve muhabbetle selamlıyorum" diye konuştu.

"Bu kültür bileşimleri devam edecek"

Ürgüp Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç de konuşmasında ilk defa Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz kültürünün bu festivalde bir araya geldiğine dikkat çekerek, " Türkiye'de ilk defa bu anlamda böyle bir kardeşlik oluyor. Tabi ki kardeş şehirler vardır. Akdeniz, İç Anadolu ve Karadeniz'i ilk defa böyle bir ortamda buluşturmak herkese nasip olmaz. Bu nedenle Trabzon Ortahisar ve Şalpazarı Belediyelerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu kültür bileşimleri devam edecek. Sizleri de Kapadokya'ya bekliyoruz. Belediyelerimizin kıymetli başkanlarına, meclis üyelerine ve personellerine çok teşekkür ediyorum. Bizler buradan çok memnun kaldık. Sizleri de turizm merkezi Kapadokya'ya bekliyoruz. Çok teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

AK Parti Trabzon Milletvekili Av. Salih Cora, Ağasar’dan her zaman güç aldığını ifade ederek, “Ağasar’ın bende yeri ayrıdır. Ben de bu vadinin çocuğuyum. Benim ilacım ne doktor ne de reçete. Benim ilacım sizlersiniz. Ağasar’dır. Ben burada hasta olsam da hastanede iyileşemem Ağasar’ın güzel insanlarını görüce iyileşirim. Sizlerde ki yerim ayrı. Bizler milletvekillerimizle, bakanlarımızla, başkanımızla birlikte Trabzon’a da Ağasar’a da hizmet için çalışıyoruz. İlçe belediye binamız, hükümet konağımız yapılıyor. Yaylalarımızın yolları ile mahalle yolları yapıldı. İlçe halkımız ne isterse biz onları yapacağız. Sağ olun var olun Allah’a emanet olun” dedi.

Kalabalık horon halkalarının oluşturulduğu festivalde, Ali Bulut, Ali Kurt, Batuhan Turan, Sebahattin Yanık, Cayar Hüseyin ve Zeynep Başkan, birbirinden güzel şarkıları ile katılımcılara güzel bir müzik ve kemençe ziyafeti yaşattılar. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eden horon halkaları ile eğlenen halk, Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız ile Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç’e teşekkür ettiler.