NEVŞEHİR(MHA) Muhtemel bir AK Parti – CHP Koalisyonu görüşmelerinde sona gelindi. Koalisyonun kurulamaması halinde gözler Cumhurbaşkanına çevrilecek. Cumhurbaşkanı kendi yetkisini kullanarak ya da TBMM’de yapılacak oturumla birlikte muhtemelen Kasım ayında bir erken seçim söylemi giderek yükseliyor. Peki bu durumda 55 aday adayının yarıştığı AK Parti’ de, 11 aday adayının yarıştığı Milliyetçi Hareket Partisinde, 7 adayın yarıştığı Cumhuriyet Halk Partisinde bu kez kaç aday adayı ortaya çıkar, 7 Haziran seçimlerinden sonra listeler nasıl oluşur?.

2001 Yılında kurulan ve hemen bir yıl sonrasında hükümeti devralıp 2015 Haziran seçimlerine kadar tek başına ülkeyi ideri eden AK Parti Nevşehir’de 7 Haziran seçimleriyle birlikte yine bir ilke imza atmış ve umulanın çok çok üzerinde, 55 Milletvekili aday adayı ortaya çıkmıştı. Kadın ve engellilerden aday adaylığı sürecinde pozitif ayrımcılık yapılan AK Parti’de aday listesinde olması beklenen isimlerin bir çoğu hayal kırıklığına uğramıştı. Mustafa Açıkgöz, Murat Göktürk ve Ebubekir Gizligider üçlüsü ile seçime giren AK Parti tüm il genelinde % 10 dolayında oy kaybı ile bir milletvekilini Milliyetçi Hareket Partisine kaptırmıştı. Olası bir erken seçim durumunda AK Partinin 7 Haziran seçimlerine oranla daha büyük bir ciddiyet içerisinde seçime hazırlanması bekleniyor. Zaten il başkanı Tanrıver’de 7 Haziran seçimlerinin ardından yapılan değerlendirmeleri ve eleştirileri muhtemel bir erken seçim sürecinde mutlaka göz önünde bulunduracaklarına dikkat çekmişti.

Erken seçim söylemlerinin gündeme geldiği günden bu yana 7 Haziran seçimleri öncesinde AK Parti den milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunan bir çok ismin yeniden aday adaylığı düşünmediği gözleniyor. Zira her ne kadar temayül yoklamalarının sonuçları resmen açıklanmasa da bazı aday adaylarının kendilerini ilk sıralarda göstererek kamuoyunu etkilemeye gayret edişleri aday adaylarının büyük bir çoğunluğunu da rencide etmiş durumda. Öte yandan seçimlerde belirlenen liste de son derece sürpriz karşılanmış.

Milliyetçi Hareket Partisinde haliyle aday adayı sayısı AK Parti’nin beşte biri oranında olunca hayal kırıklığı da bir o kadar az oldu. 11 aday adayının yarıştığı; genel merkez yoklamaları ve anketlerin, teşkilatlarının görüşlerinin alınmasından sonra ortaya çıkan Mehmet Varol, Sait Yüksel ve Mustafa Uğur üçlüsünün yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği de olası bir erken seçim sürecinin Milliyetçi Hareket Partisi kanadında merak edilen hususlarından biri olacak.

7 Haziran seçimlerinde listede üçüncü sırada bulunmasına karşın can hıraç bir çalışma gösteren, listede geri sıralarda kaldığı için Nevşehir’de bir siyasi partide de yaşandığı üzere davasına sonuna kadar arka çıkan Mustafa Uğur’un yanı sıra, özellikle Kozaklı ve yöresinden Milliyetçi Harekete ciddi oy kazandırdığı ifade edilen Sait Yüksel’in de aday adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Haliyle Milletvekili seçilen Mehmet Varol’un da yeniden liste başı olmak için yarışması büyük bir olasılık durumunda. MHP’de bir erken seçim ihtimalinde yine 10 15 dolayında milletvekili adayının çıkabileceği konuşuluyor.

Seçimin en büyük hüsranını yaşayan, seçim öncesinde 36 yıllık milletvekili çıkaramama hasterine son verecekleri söylemlerini yükselten Cumhuriyet Halk Partisinde ise ne olası bir erken seçime dair, ne de olası bir AK Parti –CHP koalisyonuna dair yaprak kıpırdamıyor.

Olası bir erken seçim halinde 25 bin oyda kalan Cumhuriyet Halk Partisinin ildeki basını dikkate alan, bölmeyen, göz ardı etmeyen, seçim dönemlerinde Nevşehir’de seçilme derdine düşüp, ardından ortalarda görünmeyen ve başka bir ilde hayatını sürdüren bir adaya prim vermemesi bekleniyor. Cumhuriyet Halk Partisinde de olası bir erken seçim durumunda yine 7-10 arasında aday adayının ortaya çıkabileceği şimdiden gözleniyor.