Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan ve Kayseri Valisi Orhan Düzgün, turizm konusunda Kayseri ve Nevşehir işbirliğinin sağlanması ve her iki ilin turizm imkanlarının entegre edilmesi yönünde düzenledikleri toplantıya katıldı.
Kayseri’de özel bir otelde düzenlenen toplantıya, Vali Düzgün’ün yanı sıra, Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, Uçhisar Belediye Başkanı Ali Karaaslan, Erciyes Turizm A.Ş. Genel Müdürü Murat Cahid Cıngı, TÜRSAB Başkanları ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.
Vali Düzgün, Erciyes ve Kapadokya’yı ortak bir platformda buluşturmayı hedefleyen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye’ye gelen turist profilinin ve turizm gelirlerinin geliştirilmesi için deniz turizminin yanında, kültür turizmi, kış turizmi ve diğer turizm dallarının daha etkin hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
Kayseri’yi de içine alan Kapadokya bölgesinin turizm avantajlarının daha iyi değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Vali Düzgün, Erciyes’in kış turizmi ile Kapadokya kültür turizminin birbirine entegre edilmesinin sağlayacağı faydalara değinerek, “Dünyada her yıl 1 milyar insan dolaşıyor. Bunun 35 milyonu ülkemize geliyor. Biz bölge olarak bu pastadan daha fazla pay almalıyız.” dedi.
Vali Düzgün, turizm çeşitliliğinin getirisi ve farklılıklarını kıyasladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Aslında deniz turizmi dışındaki diğer sektörlerdeki turistlerin kişi başına bıraktıkları gelire bakarsak bu gelirlerin daha fazla olduğu görülüyor. Örneğin her şey dahil bir tatil paketi ile Türkiye’ye gelen turist belki sadece 7 gün tam pansiyon otelde kalıyor ve çarşıya, pazara uğramadan bir çok yeri göremeden ülkesine aynı turun uçağıyla geri dönüyor. Ama kış turizmi, kültür turizmi, spor turizmi, av turizmi için ülkemize gelenlerin aynı zamanda günün önemli bir kısmını da alışveriş yerlerinde, şehirlerde gezerek, o yerin kültürünü tanıyarak, kapalı ve açık çarşılarında alışveriş yaparak geçirdiklerini ve bunun da ülkemize çok daha fazla turizm geliri bıraktığını görüyoruz.”
Erciyes Dağı’nın oluşturulan master planı çerçevesinde ve sahip olduğu ulaşım avantajları ile dünyanın sayılı kayak merkezlerinden biri haline geleceğini hatırlatan Vali Düzgün, Kayseri ve Nevşehir’in kış turizmi ve kültür turizminde oluşturacağı ortak paydanın önemini vurgulayarak, şöyle devam etti:
“Aralık ayından itibaren yurt dışından ciddi turlarla bölgemize önemli sayıda turist gelmeye başlayacak. Bu turistlerin Erciyes’e gelmişken Ürgüp, Avanos, Uçhisar’ı görmeleri ve aynı şekilde bu bölgelere gelen turistlerin de Kayseri ve Erciyes’i görme imkanının oluşturulması son derece önem arz etmektedir. Bu toplantıya belki de kaynak teşkil eden en önemli gerekçelerden birisi de, Kapadokya’da oteller yaz döneminde ciddi bir doluluğa sahip iken, kış döneminde ciddi bir müşteri bulma sıkıntısını yaşıyor. Bu durumun tersi belki de Kayseri için olacak, kışın kış turizmi için gelenler olurken, yazın buradaki tesislerimize yeteri kadar müşteri bulmakta zorlanacağız. Erciyes’te futbol kulüplerine, farklı sporlar dallarına yönelik kamp alanlarının yapılması ile birlikte oluşacak potansiyelin ve Kapadokya’nın coğrafi yapısından kaynaklanan peribacalarını, yeraltı şehirlerini gezen turistlerin, aynı zamanda farklı bir kültür mirası olan Kayseri’deki Selçuklu eserlerini, Kültepe’yi, Kayseri kalesi içerisinde yapılacak olan son derece modern ve güzel bir arkeoloji müzesini gezebilmelerinin sağlanması her iki şehir ve her iki sektör için önem arz etmektedir.”
Vali Düzgün, turist profilinin her iki ilin turizm değerleri açısından da bir anlamda avantaj teşkil ettiğini ifade etti.
Türkiye’ye kayak turizmi için gelenlerin çok önemli bir kısmının Avrupa ve Rusya gibi kuzey ülkelerinden geldiğini, Kapadokya’ya gelenlerin çoğunun da uzak doğu ve Güney Amerika ülkelerinden geldiğini belirten Vali Düzgün, “Uzak doğudan gelenleri kışın Kapadokya ile birlikte kayak merkezine yönlendirebilir, kış turizmini aşılayabiliriz. Kayak merkezi için gelen Rusları, Almanları, Hollandalıları da Kapadokya’ya yönlendirebilirsek ve bunu dalga dalga yayabilirsek turizm zenginliğimiz oluşur. Bugün Kapadokya’ya 3-4 ülke ağırlıklı olarak geliyorsa, kayak merkezleri için 3-4 ülke ağırlıklı olarak geliyorsa, bunları bir arada pazarladığımız zaman gelen turist profili de zenginleşecektir” diye konuştu.
Erciyes Master Planının ve Kayseri’de gerçekleştirilen turizm faaliyetlerinin de anlatıldığı toplantıda, Kayseri Valiliği’nin hazırladığı ve 2015 yılında uygulamaya geçecek “Step To Kayseri” projesinin tanıtımına da yer verildi. Vali Düzgün, Turizm odaklı Akıllı Şehir Projesi olan “Step To Kayseri”nin benzerinin Nevşehir’de de uygulanmasının mümkün olduğunu belirterek, Kayseri ve Nevşehir illerinin yer aldığı kalkınma ajanslarının organik bir bağı olmasa da, bu tarz projelerde birliktelik sağlayabileceğine işaret etti.
Fuarlarda oluşturulacak ortak stant ve tanıtımların son derece önemli olduğuna da değinen Vali Düzgün, bilgilendirme gezileri ile seyahat dergisi yazarlarına, turizm gazetecilerine, tur operatörlerine yerinde turizm potansiyellerinin tanıtılması gerektiğini de belirterek bu tür tanıtım faaliyetlerine 2015 yılında da devam edeceklerini ifade etti.
Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan da Kayseri’de düzenlenen toplantıya katılmanın mutluluğunu, her iki ilin turizm potansiyellerinin entegre edilmesine yönelik çalışmanın da heyecanını yaşadığını söyledi.
Kayseri’nin her yönüyle kendini kanıtlamış bir il olduğunu, Erciyes Master Planı ile kış turizmine yönelik önemli bir hamle yaptığını ifade eden Vali Ceylan, “Turizm alanında gösterilen atılımdan dolayı Kayseri Valisi ile Büyükşehir Belediye Başkanı’nı kutluyorum. Kayseri, Kapadokya Bölgesi’nin bir parçasıdır. Erciyes, kış turizmi alanında önemli bir atılım göstermiştir. Nevşehir’e gelen turistlerin Erciyes’i ve Kayseri’nin diğer kültür turizmini tanıması, aynı şekilde Erciyes’e gelen turistlerin de Nevşehir’i tanıyıp ziyaret etmeleri çok önemli. Bu anlamda iki ilin turizm açısından entegre olması önemli kazanımları da beraberinde getirecektir” dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, Erciyes ve Kapadokya gibi iki önemli turizm merkezini birbirine bağlayacak olan işbirliğinin, bölge turizmini geliştireceğini anlattı.
Kayseri ve Nevşehir işbirliğinin kültür veya kayak turizmi için bölgeye gelen turistlere seçenek sunulmasının önünün de açılacağını ifade eden Özhaseki, “Erciyes’in gelişmesi ve büyümesi, hem Kayseri’nin hem de çevresinin ekonomik anlamda daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır.” dedi.
Erciyes Master Planı ile ilgili detaylı bilgiler veren ve niçin böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini anlatan Özhaseki, iki ilin turizmde entegre edilebilmesine yönelik yapılacak tüm çalışmaları destekleyeceğini belirtti.
Erciyes A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Murat Cahid Cıngı da Erciyes Master Planı hakkında sunum yaptı. Ayrıca Kayseri Valiliği’nin “Step To Kayseri” isimli projesi de Valilik adına Soner Dağtekin tarafından katılımcılara aktarıldı.
Toplantıya katılan ve Aralık ayından itibaren de Avrupa’dan Erciyes’e kayak turizmi amacıyla tur düzenleyeceklerini ifade eden Murat Bilal de, Erciyes ve Kapadokya işbirliğinin ilave potansiyelin sağlanması konusunda çok önemli olduğunu ifade ederek, bu toplantıya başkanlık eden ve her iki ilin turizm potansiyelini harekete geçirerek birbirlerini desteklemesi konusundaki projeye destek veren Nevşehir ve Kayseri Valileri ile Belediye Başkanlarına teşekkür etti.
Toplantıya iştirak eden Turizm Altyapı Hizmet Birliği üyeleri, TÜRSAB E Kapadokyarciyes ve Kapadokya Bölge Yürütme Kurulu Başkanları, Rehberler Odası Başkanı, turizm sektörünün temsilcileri ve yöneticileri ise, her iki ilin işbirliğinin önemine ve bölgeye sağlayacağı ciddi faydaya işaret ettiler.
Nevşehir ve Kayseri arasındaki turizm entegrasyonunun oluşturulması ve ortak bir yol çizilebilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda, konuşmaların ardından, sektör temsilcileri ve meslek odaları ile çizilecek yol haritası ve oluşturulabilecek işbirlikleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.