Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Türmebayev ilk olarak Nevşeir Valisi Abdurrahman Savaş’ı makamında ziyaret etti. Türmebayev Burada yaptığı konuşmasında, Türkiye ile Kazakistan arasındaki dostluk bağlarını en sıkı şekilde güçlendirmek istediklerini söyledi.

Vali Abdurrahman Savaş ise, ziyaretlerinden dolayı Türmebayev'e teşekkür ederek ziyaretin anısına kendisine çeşitli hediyeler verdi.

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Tüymebayev Açıklaması

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, "Bugünlerde Kazakistan halkı Türkiye'yi çok iyi tanıyor ve biliyor, her gün beraber yaşıyor."

Kazakistan'ın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, "Bugünlerde Kazakistan halkı Türkiye'yi çok iyi tanıyor ve biliyor, her gün beraber yaşıyor. Her gün 30 civarında Türk dizisi Kazakistan televizyon kanallarında seyrediliyor" dedi.

Gülşehir ilçesinde belediye tarafından yaptırılan Türkiye-Kazakistan Dostluk Parkı'nın açılış törenine katılan Tüymebayev, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanmasının üzerinden 21 yıl geçtiğini, Sovyetler Birliği zamanında çalışan, yaşayan biri olarak o günden bugüne çok şeyin değiştiğini belirtti.

Aynı soydan gelen Türkiye ve Kazakistan'ın 21 yıllık süreç içinde tekrar bir araya geldiğini ve birlik olduğunu kaydeden Tüymebayev, "Aşağı yukarı 9 asır sonra bir milletin torunları tekrar buluştuk. Sınırlar, kapılar hepsi açıldı ve bu 21 sene içinde Kazakistan'ın, Türkiye'nin eski Türk soyundan, Göktürk soyundan gelen çocukları ve torunları olarak hep beraberiz. Kazakistan Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ilk günlerden itibaren rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile dosttu ve bu ilişkilerimizin pekiştirilmesinde, canlandırılmasında ayrıca hizmeti vardı" diye konuştu.

-"İki devlet arasındaki ticaret hacmi 4 milyar dolara ulaştı"-

Bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Türkiye ile Kazakistan arasındaki ticaret hacminin 40 milyon dolardan 4 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Tüymebayev, şunları kaydetti:

"Bizim kardeşliğimizin göstergesi olarak Kazakistan'da 3 Kazak-Türk üniversitesi, 28 Kazak-Türk lisesi faaliyet gösteriyor. İl merkezlerinde de Türkçe öğretim merkezleri faaliyette bulunuyor. Yani bugünlerde Kazakistan halkı Türkiye'yi çok iyi tanıyor ve biliyor. Her gün beraber yaşıyor. Her gün 30 civarında Türk dizisi Kazakistan televizyon kanallarında seyrediliyor. Ticari ve ekonomik alanda, kültürel ve eğitim alanında işbirliğimiz her gün gelişiyor. Bu nedenle dünyada çok iyi tanınan Kapadokya bölgesindeki Gülşehir Belediyesi tarafından Kazakistan-Türkiye Dostluk Parkının açılması bizim için büyük bir mutluluk vesilesi. Buralara geldiğimde sizin bozkırlarınızı, Kazakistan'daki bozkırlara benzetiyorum. Asırlar önce buralara gelen Türk milleti, hala geldiği yerin özelliklerini koruyor ve yaşatıyor. Ben bunu gözlemliyorum."

Konuşmaların ardından parkın açılışı Tüymebayev ile Gülşehir Kaymakam Vekili Abdullah Özadalı, Gülşehir Belediye Başkanı Mustafa Dursun ve Kazakistan Nevşehir Fahri Konsolosu Dr. Halil Uluer tarafından yapıldı.

Buradaki programın ardından Nevşehir Valiliği'ne giden Tüymebayev, Vali Abdurrahman Savaş tarafından karşılandı.

Valilik Şeref Defterini imzalayan Tüymebayev, yaptığı açıklamada, Kazakistan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin 20. yılını kutladıklarını, bu süreçte her iki devlet arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirtti.

Gelecek yıl tamamlanacak Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Hattı sayesinde ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da gelişeceğini dile getiren Tüymebayev, "Türkiye ile ilişkilerimiz arasında illerin çok ayrı bir yeri var. Bu konuda Nevşehir Valiliği ile Kazakistan Büyükelçiliği'nin ilişkilerinin çok iyi olduğunun altını çizmek istiyorum. Kazakistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin artması için özellikle Nevşehir Valiliği'nin çok etkisi var. Devletler arasındaki dostluk, iller arasındaki dostlukla başlayacaktır. Nevşehir bu konuda örnek bir ildir" diye konuştu.

Tüymebayev, Nevşehir Belediyesi'ni ve Nevşehir Üniversitesi'ni de ziyaret etti.