Nevşehir Semerkand Buhara Derneğin den 2015 Yılına yakışır bir kültür hizmeti. 

18 MAYIS 2015 PAZARTESİ SAAT:20:30

NEVŞEHİR KAPADOKYA KÜLTÜR MERKEZİNDE

KEFENSİZ YATANLAR.

ŞÜHEDA

Düşman niye Çanakkale’yi almak ister? Bir avuç Müslüman neden ailesini, evini, yurdunu bırakıp Çanakkale’ye gider? Bu soruların cevabı aranırken, bir sabah, şehadete hazırlandıkları bir sırada sahilden büyük bir çıkarma yapıldığını fark ederler. Artık bir karar zamanıdır ve önlerinde sadece iki seçenek kalmıştır: Ya esaret altında kanlı bir ölüm, ya da şanlı bir şehadet..

 

“Çanakkale çağların üstünde destanların özüdür. Bayraklar dalgalanır ya, yel bayrakların izidir. Yiğitlerin sonsuzluk ekmeğidir, tuzudur. Gök uyur ya, gök uyanır ya, yaşamanın gözüdür. Hepsi de varır Anadolu’ya ovalardan, kalanlar şehit olanların izidir. Deniz deniz, dağ dağ yazıdır. Çanakkale çağ kapatıp çağ açan yiğitlerin adıdır…”

 

 

Çanakkale’de bir siper ve tam teslimiyet ile îman etmiş nice erler… Yarbay Hasan, Teğmen Yusuf, Seyit Onbaşı, Mucit Ali , Durmuş, Mıstık, Doğulu Ali, Mehmet Hoca, Absar, Selman ve Laz Ömer bunlardan sadece birkaçı…

 

Düşman niye Çanakkale’yi almak ister? Bir avuç Müslüman neden ailesini, evini, yurdunu bırakıp Çanakkale’ye gider? Bu soruların cevabı aranırken, bir sabah, şehadete hazırlandıkları bir sırada sahilden büyük bir çıkarma yapıldığını fark ederler. Artık bir karar zamanıdır ve önlerinde sadece iki seçenek kalmıştır: Ya esaret altında kanlı bir ölüm, ya da şanlı bir şehadet…

Cephede çarpışan askerlerin gözünden savaşın hikâyesi, şehadetin birkaç adım ötesinde beklerken yaşadıkları iç çatışmalar... Gerçek bir hikâyeden yola çıkılarak yazılmış olan oyun, bilindik Çanakkale oyunlarının aksine, komedi ve dramı başarılı bir şekilde harmanlamasıyla yeni bir üslup oluşturuyor. Özellikle savaşın mânevî cephesine vurgu yapılarak, Çanakkale Savaşı ile dirilmenin kapısı aralanmaya çalışılmıştır. 11 kişilik ekibiyle, 2 perdeden oluşan oyunumuz, yaklaşık 2 saat sürmektedir. Sahne geçişleri, orijinal aksesuar ve dekorları, kullanılan efekt ve müzikleriyle çok farklı bir tiyatro oyunu olan “Kefensiz Yatanlar / Şüheda”  Nevşehir Semerkand Buhara Derneği organizasyonu ile  18 Mayıs 2015 de Nevşehir de beğeninize sunulacaktır Nevşehir Nar Cad .