İki gün önceden yapılan şiddetli kar yağışı uyarısına rağmen, Kışın karla mücadele nasıl olur bir türlü öğrenemedik gitti.

Bu yıl daha öyle ciddi bir kar yağışı olmadı. Vurdumduymazlığa devam edersek belediyenin karla mücadele çalışmasını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün olmayacaktır.


Mevsimsel şartlar gereği karasal kışları çetin geçen bir ilde yaşıyoruz ama bir türlü Kışın karla mücadele nasıl oluru öğrenemedik gitti?

Günler öncesinden meteorolojinin uyarıları basında kendine yer bulmuş, yetkililer kuvvetli yağışa karşı uyarılmıştı. Karın geleceği bilinmesine rağmen şehrin ana caddelerinde geç kalınarak tuzlama yapılmaması vatandaşların tepkisine neden oldu. Sabah saatlerinde Şehrin trafik yükünü çeken Avanos köprülü kavşağı , Nevşehir Devlet hastanesi mevkii ile Atatürk Bulvarı’nın çeşitli noktalarında trafik akışı adeta durma noktasına geldi. Öyleki çok küçük rampalarda dahi Araçlar patinaj çekerken, ilimizde trafik adeta felç oldu. 

Gerek il merkezinde, gerek şehir çıkışlarında çok sayıda maddi hasarlı kaza meydana gelirken, kazalarda yaralanan olmadığı öğrenildi. 

Özellikle sabah saatlerinde okula giden öğrenciler ve işe gitmeye çalışan vatandaşlar adeta ‘don’ tutan yollar nedeniyle buz pistine dönen yollarda araçlarını kaydırdı. Araçlar çarpışan arabalar gibi birbirlerine çarptı. İl genelinde çok sayıda maddi hasarlı trafik kazaları meydana geldi.


TUZLAMA ÇALIŞMALARI YETERSİZ KALDI

Nevşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Karla Mücadele ekipleri sabah saatlerinden itibaren karla mücadeleye başlarken, il genelinde tuzlama çalışmalarının geç başlaması nedeniyle yetişmekte büyük zorluk çekti.
Belediyenin tuzlama aracı onlarca cadde ve sokağa yetirilmeye çalışıldı.
Ancak vatandaşlarımızın değerlendirmelerine göre Nevşehir Belediyesi karla mücadelede sınıfta kaldı.  

Her nedense Nevşehir Belediyesi’nin araçlarını hiç görmediklerini kaydeden vatandaşlar eleştirilerde bulundu.

Özellikle sabah mesai saati öncesinde, tamamlanacak şekilde planlanarak tuzlama çalışması yapılması gerekliliğine işaret çeken vatandaşlarımız, daha kar kışa girmediğimiz şu günlerde böylesi bir hafif yağışlarda trafik felç olacaksa yarın sert ve çetin kış şartlarında doğrusu işimiz vahim dediler.

Özellikle Nevşehir Devlet Hastanesi önünde buzlanan yol kazalara adeta davetiye çıkardı. Sadece hastane çevresinde onlarca kaza meydana geldi. Öyleki Polis aracı da Jandarma aracıda kaza yaptılar.

Nevşehir Devlet Hastanesi çevresinin biran önce tuzlamasını isteyen vatandaşlarımızdan bu konuda çok sayıda eleştiri geliyor.

Nevşehir kent merkezinde sokak ve bazı mahallelerde hafif bir kar tutmasıyla kayganlaşan zeminde patinaj çeken araçlar yokuşu çıkamadılar. Yokuşu çıkamayan araçlar nedeniyle cadde boyunca uzun kuyruklar oluştu. Yokuşu çıkamayan araçlar vatandaşların yardımıyla itilerek kilitlenen trafik açılmaya çalışılıdı.

     İki gün önceden yapılan şiddetli kar yağışı uyarısına rağmen, cadde sokak ve özellikle yokuşlarda hiçbir önlem almayan ve tuzlama yapmayan Nevşehir Belediyesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Yolda kalan vatandaşlar Belediye'ye isyan ederek; "sadece yokuşlarda tuzlama yapsalardı bu bile yeterdi. Belediyenin küçük bir ihmalkarlığı bize bu rezillikleri yaşatmaya yetiyor.Lütfen şu tuzlama işini sabah mesai saatleri öncesinde tamamlansın" diye serzenişte bulundular.

Aslında Günün Yorumunu en güzel şekilde bir polis anansu özetledi:
 " Kar Tuzlama aracını gören var mı ?"

Bir uyarıda vatandaşlarımıza...



Ulaşımın, iletişimin, enerjinin dahi büyük ölçüde etkilendiği kış mevsiminde vatandaşların duyarlı olmasını istediğimiz bazı konular var. 

Çok sabırsız olan vatandaşlar kar yağışından sonra yolların hemen ulaşıma açılmasını bekliyor. Hele şehir merkezinde her tarafın güllük gülistanlık olmasını istiyorlar. Böyle bir şey mümkün müdür? Ekipler karla mücadele çalışmalarını sürdürürken bile kar yağışı devam ediyor.

Çok zor bir iştir karla mücadele. Bir yandan tuzlama çalışmaları, bir yandan ana arterlerin açılması, bir yandan kar taşıma çalışmaları sanıldığı kadar kolay değil. Peki, siz hiç vatandaş olarak sorumluluğunuzu yerine getirdiniz mi?
Belediye’nin karla mücadele çalışmalarını engelleyenlerin başında araç sahipleri geliyor. En çok da araç sahipleri sitem ve serzenişte bulunuyor. El insaf!!!

Aracınızı yolun ortasına bırakıp gidiyorsunuz. Sonra da yolların temizlenmediğinden söz ediyorsunuz. Böyle bir çelişki olabilir mi? Hiç olmazsa kar yağışı olduğu zaman, karla mücadele çalışmaları devam ettiği zaman araçlarınızı ulu orta bırakıp gitmeyin.

Şehir merkezinde çalışmaların devam ettiğini gözlemlediğimizde bu sıkıntının olduğu onlarca mevkii gördük. Sevgili sürücüler lütfen bu konularda biraz duyarlı olun. Hem çalışmaların hızlı bir şekilde yapılmasını engelliyorsunuz hem de park ettiğiniz araçlar yüzünden yollar kardan tam anlamıyla temizlenmiyor.

Karla mücadele çalışması yürüten ekiplerin kendilerine göre bir programı var. Aciliyet arz eden mevkiler var. Nereye, ne zaman, hangi ekibin müdahale edeceği belirlenmiş. Kar yağışı devam etse bile sağlık kuruluşlarına giden arterler tamamen temizleniyor. Daha sonra eğitim yuvaları, ana arterler, ara sokaklar derken kentin tamamı sırayla temizleniyor.

Bu yıl daha öyle ciddi bir kar yağışı olmadı. Vurdumduymazlığa devam edersek belediyenin karla mücadele çalışmasını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi mümkün olmayacaktır.