Sonbahar mevsimin gelmesiyle birlikte doğalgaz ve kalorifer ile ısınan vatandaşlar kombi bakımlarını yaptırmaya başladı. İşte Kış mevsiminde Hem tasarruf hemde Kendi güvenlikleri için yapılması gereken 10 şey...

Kombinize Yıllık Bakım Yapmayı Unutmayın.... İşte Kış Mevsiminde Tasarruf Yapmanın 10 Yolu..
 
Soğukların iyiden iyiye hissedilmeye başladığı şu günlerde kara kış kapıda! Hava sıcaklıklarının git gide azalması, şiddetini artıran yağmurlu havalar ve kar yağışı ısınma ihtiyacımızı her geçen gün daha da artırıyor.
Oda sıcaklığını 1 derece düşürmenin toplam yakıt tüketiminde %7’lik bir azalma sağladığını belirterek, günümüz şartlarında hem iyi ısınıp hem de ekonomi yapmanın mümkün olduğunu hatırlatalım… İşte sizler için derlediğimiz kışın tasarruf yapmanın 10 yolu. Bu yollarla sizde kışın faturanızı düşürebilir, tasarruf yapabilirsiniz.
1. Isı Kayıplarını Önleyin
Ev ya da iş yerinizde ısınma giderlerinden tasarruf etmek ve doğalgaz faturasını düşürmek için önemli yollardan bir tanesi ısı kayıplarını önleyerek, mevcut ısıdan faydalanmak. Peki ısı kaybı nasıl önlenir? Çok basit, yalıtım ile. Eğer bütçeniz elverişliyse ve maliyetini karşılayabiliyorsanız evinizi yalıtım sistemi ile kaplatın. Isı yalıtımı yapılan binalarda %70’lere varan tasarruflar yapılabildiğini biliyoruz. Duvarlarınıza mantolama yaptırmak, çatıyı izole etmek ısı verimliliğini artırıyor.
2. Pencere ve Kapıları kontrol edin
Eğer bütçeniz yalıtıma elverişli değil ise, hava kaçaklarını önleyerek kendi yalıtımınızı kendiniz yapın. Isı kaçağını kapı ve pencerelerinizde sünger ya da kapı altı rüzgarını önleyen malzemelerle engelleyebilirsiniz. Böylelikle dışarıdan gelen soğuk havanın pencerelerden girmesi engellenirken, odalar arasındaki ısı farklılıkları ve rüzgarın da kapı altlarından geçmesini önleyerek tasarruf yapabilirsiniz.
3. Kombinize Bakım Yaptırın
Mümkünse kış gelmeden kombinizin bakımını yaptırın. Uzmanlar yıllık bakımı yapılan bir kombi ile faturanın %15’e varan oranlarda düşebileceğini belirtiyor. Kullandığınız kombiden verim almak, kullanım ömrünü uzatmak ve de olası problemlerin önüne geçmek için mutlaka periyodik kombi bakımınızı ve baca temizliğinizi yaptırın.
4. Kombiyi Doğru Kullanın, Açıp-Kapatmayın
Evde olmadığımız zaman kombiyi kapatmak, eve döndüğümüzde kombiyi açmak faturayı kabartan ve ne yazık ki çok sık yapılan hatalardan bir tanesi. Kış başladığında kombinizi çalıştırmaya başlayın, evde olmadığınız zamanlar da dahil olmak üzere mevsim sonuna dek kapatmadan düşük sıcaklıkta kombinizi çalıştırın. Böylelikle hem kombinizin ömrünü uzatacak hem de tamamen soğuyan evi yeniden ısıtmak için kombinizin ekstra efor ve yakıt tüketmesini önlemiş olacaksınız. Unutmayın soğuk odayı ısıtmak çok daha pahalıdır.
5. Kullanmadığınız Odaların Radyatörlerini Kapatın
Oturma odası, yatak odası gibi sürekli kullanmadığınız bir odanız var ise, tasarruf sağlamak için odanın radyatörünü kapatın. Böylelikle daha az yakıt tüketimi yaparak tasarruf sağlarsınız. Ayrıca bu odaların kapılarının altlarından, kullandığınız odalara soğuk hava akışı olmaması için kapı altı rüzgârlığı kullanmalısınız.
Uzmanların oturma odaları için 22, yatak odaları için ise 20 santigrat derece sıcaklık önerdiğini de belirtelim.
6. Termostatik Radyatör Vanası Tercih Edin
Eğer eviniz çok büyükse, termostatik yani sıcaklık ayarı olan radyatör vanası kullanmak oldukça akıllıca olacaktır. Bu vanalar radyatörünüzün sıcaklığını odanızın sıcaklığına göre ayarlar. Böylelikle tüm evi olması gerektiğinden fazla ısıtmamış olursunuz, dolayısıyla da tasarruf etmiş olursunuz.
7. Pencerelerde Çift Cam Kullanın
Pencereler ve kapılar, evimizdeki ısının dörtte birinin kaybına neden olmaktadır. Çift cam veya ısıcam olan pencerelerde ise, ısı kaybı neredeyse yarı yarıya azalmaktadır. Bu nedenle tasarruf sağlamak için yatılım ne kadar önemli ise, çift cam kullanımı da o kadar önemli. Tasarruf oranı yüksek yalıtım malzemesi tercih etmek hem evinizin ısısını hem cüzdanınızı korur.
8. Isıtıcıların Çevrelerini Kapatmayın
Isıtıcılarınızın çevresini kapatırsanız, ısıtıcınızın etrafını sardığınız eşyaları ısıtmış olursunuz, odanızı değil. Bu nedenle mümkün olduğunca ısıtıcılarınızın etrafını açık bırakmanız gerekiyor. Özellikle peteğinizin üzerine koyduğunuz eşyalar ya da önüne koyduğunuz kanepeler ısının yayılmasını önlediğinden evinizin az ısınmasına sebep olur. Isıtıcının arkasına yansıtıcı özelliği olan yalıtım malzemesi koyarak ısının dağılmasını sağlayabilirsiniz.
9. Perdelerinizle Tasarruf Edin
Peteklerinizin üzerine inen kalın perdelerin ısı kaybına sebep olduğunu biliyor muydunuz? Kış aylarında güneş ışığını doğrudan alan pencerelerdeki perdelerin açık, diğerlerinin olabildiğince kapalı tutulması gerekiyor. Böylelikle hem güneş ışığından, hem ısısından hem de oda ısısından maksimum fayda sağlayabilirsiniz. Ayrıca uzun perdeler radyatörlerin ısı akışına da engel olacağı için perde boylarına da dikkat etmelisiniz.
10. Evinizi Doğru Yöntemle Havalandırın
Evinizi sürekli ve az az havalandırmak oda sıcaklığının siz fark etmeden git gide düşmesine sebep olur. Bunun önüne geçmek için evinizi belli aralıklarla hızlı bir şekilde havalandırın. Örneğin 5 -10 dakikalık pencereler tam olarak açık şekilde havalandırma yapın. Evin içinde cereyan akışını sağlarsanız hem odaya temiz hava dolmasını sağlarsınız hem de evin içindeki eşyalarınızın ısısı kaybolmayacağından evinizi soğutmamış, giren temiz havayı ısıtmış olursunuz.

Unutmayın: "DOĞAL GAZ ACİL ALO 187"
Detaylı bilgiler için: http://www.enerya.com.tr/​

ISINMADAN NASIL TASARRUF EDİLİR?

Evlerdeki ısı kaybının büyük bir bölümü yalıtımı olmayan binalardan kaynaklanır. Bina yalıtımı yaptıranlar yüzde 40 tasarruf ederler. 
Isı verimliliği sağlamak için oda termostatı kullanmak ve termostatı her 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlamak yüzde 6 yakıt tasarrufu sağlar. 
Pencere ve kapıların PVC doğrama ve çift cam yapılması da yüzde 15 tasarruf sağlar. Eğer bu yapılamıyorsa, pencere ve kapı kenarları sünger ya da fitil ile kapatılabilir. 
Bacalı cihaz kullanan doğalgaz tüketicileri yılda en az bir kez baca temizliği ve bakımı yaptırmalıdır. Bakımı yapılan baca, cihazın yanma verimini artırıp tasarruf sağlar. Ayrıca can ve mal emniyeti bakımından risk oluşturan baca gazı zehirlenmelerinin de önüne geçilmiş olur. 
Doğalgazın tam olarak yakılabilmesi ve eksik yanmanın önüne geçilebilmesi için, yakıcı cihazların bulunduğu mahaldeki havalandırma menfezlerinin kesinlikle kapatılmaması gerekir. Bu da tasarrufa etki eden bir unsurdur. 
Geceleri perdelerin örtülü olması enerji tasarrufu sağlar. Ancak perdelerin radyatörlerin kapamamasına dikkat etmek gerekir. 
Radyatörlerin önünü ve üzerini koltuk, eşya, saksı ve mobilyalarla kapatmamak gerekir. 
Bina yalıtımı yaptırılamıyorsa, radyatörlerin arkasına ısı yalıtım levhaları yerleştirmek, önemli ölçüde ısı tasarrufu sağlar. 
Her odayı kullanım amacına uygun farklı sıcaklıkta tutmak ve bunu da ısı ayarlamalı (termostatik) vana kullanarak yapmak önemli ölçüde ısı tasarruf sağlar. 

SICAK SU TEMİNİ 
Cihazın sıcak su ayar düğmesi varsa 40-42°C’ye ayarlamak gerekir. Böylece suyu soğutmak için yeniden soğuk su kullanmaya gerek kalmaz. 
Evden uzun süre uzak kalınacaksa, cihazı pilot kullanımda tutmak yerine kapatmak gerekir. 
Bulaşık makinesinin tam dolu olarak çalıştırılması gerekir. 
Sıva üzerinden döşenmiş sıcak su borularını izole ettirmek doğalgaz tasarrufu sağlar.