Avanos denilince ilk akla gelenlerden biriside, Kızılırmak içerisindeki adada, Belediyemiz himayesinde yaşayan kaz ve ördeklerdir.
Avanos’ta, Kızılırmak üzerinde Tarihi Taş Köprü yanında bulunan adada yaşayan ve sayıları 400 – 500’ü bulan kaz ve ördeklerin büyük kısmı kuluçkaya yatmış durumda. Her yıl Mart sonu ve Nisan ayının ilk yarısında dünyaya gelen yavrular, ilçemizde heyecan ve mutluluk yaratıyor.

Mart ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde bu heyecanlı bekleyiş artarak sürüyor. Mart ayı sonlarında yumurtadan çıkan ve Nisan ayı başlarında yavrularını Kızılırmak’ta yüzdürmeye başlayan kazlar bu sene de aynı zaman diliminde yavrularıyla boy göstermeye başlayacaklar.

Kızılırmak içerisinde anne kazlarla birlikte gezintiye çıkan yavrular, sevimli görüntüleriyle vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor. Öğlen saatlerine doğru büyük kazlarla grup halinde kıyıya kadar gelebilen yavrular, kıyıda beslenerek ırmak içerisinde yüzme turları atıyor ve hayatı öğreniyorlar.

Henüz akıntıya karşı durabilecek kadar güçlü olmayan yavrular zaman zaman zor anlar yaşasa da büyük kazların himayesi altında adadaki yaşam alanlarına dönüyor. Yavru kazları gören vatandaşlar, bir taraftan onları görüntülerken bir taraftan da beslemek için ekmek atarak yavruları yakından görme fırsatı elde ediyorlar.

Her yıl büyük bir sevinçle karşılanan, hem Avanos’a hem de Kızılırmak’a renk katan  bu ritüel havasındaki bekleyişte geri sayım başladı.

Kızılırmak içine bile yumurtlayan kazların durumuna bakılacak olursa bu yıl yavru sayısı bereketli olacak gibi görünüyor.