Kozaklı Belediye Başkanı Celalettin Güven; Türkiye’de ilk defa uygulanacak jeotermal kaynaklardan enerji üretimi ile ilgili Kozaklı Sanitas Termal Otel’de Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (Tubitak), Yıldız Teknik Üniversitesi ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (Tkdk) , Nevşehir İl Özel İdaresi yetkilileri ile bir toplantı düzenledi.

7000 yatak kapasitesi ile Türkiye   Turizm sektöründe önemli bir konumda olan Kozaklı ilçemizde  yine ülkemizin en büyük Rehabilitasyon Hastanelerinden biri olan Kozaklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi bulunmaktadır. Bunun yanında Konut ısıtmasında ve sera işletmelerinde kullanılan jeotermal kaynaklı sıcak suyun kullanım alanlarının genişletilmesi için Nevşehir İl Özel İdaresi ve Kozaklı Belediyesinin başlatmış olduğu çalışmalar neticesinde Türkiye’nin ilk jeotermal kaynaklı enerji üretimi projesi için çalışmalar başlatılmıştır.

 

Bu konuya ilişkin açıklama yapan Belediye Başkanımız Sayın Celalettin Güven; Kozaklı’da marka ilçe olma yolunda jeotermal kaynaklarının değerlendirilmesine yönelik yapılacak  işler ve bir jeotermal enerji politikası oluşturulması gerekliliği üzerine önemle durulması gerektiğini bildirmiştir.

 

Jeotermal enerjinin fosil enerji kaynaklarına göre avantajlı olan yönleri;

Yenilenebilir ve kesintisiz olması, düşük maliyetli ve çevre kirlenmesinin yok denecek kadar az olması, en önemlisi yerli enerji kaynağı olmasıdır.

 

Bu bağlamda  Kozaklı Jeotermal kaynaklarının geleceği ve  Akıllı Yeşil Enerji projesi konuları hakkında görüş ve çalışmalarını bildiren katılımcılar  hep birlikte Kozaklı Jeotermal bölgesini, sıcak su kaynaklarını   ve Başyazıcıoğlu Tarım  tesisini ziyaret etti. Jeotermal kaynakların verimliliği , kullanım alanlarının genişletilmesi ve Akıllı Yeşil Enerji sistemleri ile ilgili bölgede çeşitli incelemelerde bulunan katılımcılar özellikle Jeotermal enerjinin aranması ve kullanılmasında ortaya çıkan sorunların önlenebilmesi ve ekonomik olarak değerlendirilmesi için bilimsel ve teknik esaslar çerçevesinde inceleme ve etüt yapılarak; kaynak potansiyelin belirlenmesi, kaynaktan daha fazla yararlanılması, kaynak israfının ve çevre kirliliğinin önlenmesi, mümkünse entegre kullanımın yaygınlaştırılması gerekliliği ile  ilgili ortak kararlarını dile getirdiler.