Hacıbektaş İlçesi Hacıbektaş Veli Kültür Merkezi ve Kozaklı İlçesi  Grand Termal Otel Konferans Salonlarında özellikle yağlık özelliği ile tanınan ve son dönemlerde çokça konuşulan Aspir Bitkisi konusunda konferanslar düzenlendi.
Türkiye Aspir Derneği Başkanı Prf. Dr. Fikret AKINERDEM  in konferansçılığını yaptığı konferansların  ilki Hacıbektaş da yapıldı. Buradaki Programa İlçe Müdürü vekili Necmettin  SAPMAZ, Hacıbektaş  Acıgöl Gülşehir Ziraat Odası Başkanları teknik personel ve geniş ölçüde üreticiler katıldı.

Düzenlenen programın ardından Kozaklı İlçesine geçildi. 

Kozaklı Grand Termal Otelin ev sahipliğini yaptığı etkinliğe Kozaklı İlçe Kaymakam vekili Erkan YILMAZ, Belediye Başkanı Erdoğan ÇELİK , Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü vekili Gürol ÇETİN, İlçe Müdürü Fatih KOÇYİĞİT, Otel Sahibi Murat YÜKSEL ve çok sayıda çiftçi katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müdürü vekili Gürol ÇETİN Türkiyede yağ açığı bulunduğunu ve bununda ithalatla karşılandığını ifade ederek Aspirin coğrafyamız için uygun bir bitki olduğunu, son dönemde yağ  sektörünün dahada  gelişmesiyle pazarlama sorununun bulunmadığını sözlerine ekledi.

Açılışın ardından  Prf. Dr. Fikret AKINERDEM Aspir Bitkisinin geçmişte ve günümüzdeki üretim  durumu,  yetiştiriciliği ve pazarlanması konularında bilgilendirmelerde bulundu. 

Aspir Bitkisinin  ülkemizde evelden beri tanındığını, 1946 yıllarındaki ilk resmi kayıtlarda üretiminin bulunduğunu,  özellikle kuraklığa dayanıklılığı yönünden bölge açısından uygun bir bitki olduğunu, yabancı otlara karşı mücadele gücünün yüksek olduğunu, nadas alanlarının bu şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden AKINERDEM toplumda aspir bitkisinin toprafı fakirleştirdiği yönündeki algının yanlış olduğunun altını çizdi. 

Sağlık sektöründe birçok alanda kullanıldığı, çiçeğinin safran olduğu ve yağınında zayıflatma özelliğinin bulunduğu belirtildi.

Şu anda yaklaşık kilogram fiyatı 70 kuruş olan aspirin kar zarar analizi yapılarak  desteklerle birlikte  dekara verim durumuna göre 120 - 250 TL aralığında gelir getirdiği , pazarlama sorununun bulunmadığı ve  yağ fabrikalarının sözleşmeli üretim şeklinde ürünü ekiminden itibaren  takibederek alım yaptıkları kaydedildi.

Sunumların ardından konferansa soru cevap şeklinde devam edildi.