KURTULUŞUN ADI…………

İnsan onurunun göz ardı edildiği, zedelendiği, ayaklar altına alındığı, insanlığın kaybolmaya yüz tuttuğu, insanı onursuzlaştırma, itibarsızlaştırma, değersizleştirme ve değerlerinden soyutlama gayretlerinin politika haline geldiği günümüzde bütün âlemleri onurlandırmak için gönderilen peygamberin onur mücadelesini ve insana bakışını yeniden keşfetmeye ve bu keşfimizi toplumun bütün kesimlerine anlatmaya mecburuz.

Peygamberimizin insanlığa getirdiği en önemli mesajın insanın, yaratılmışların en saygını olmasıdır. İnsanın fıtrat ve yaratılış itibariyle onurlu bir varlık olması, İslâm'ın varlık, bilgi ve değer anlayışını şekillendiren en temel unsurlardan biri olmuştur.

Geçen yüzyıl, daha şimdiden insanlık onurunun had safhada zedelendiği talihsiz bir zaman dilimi olarak anılmaktadır. Ayrımcılık, ötekileştirme, ırkçılık, şiddet, işkence, terör, savaş, gelir adaletsizliği, zulüm, sömürgecilik, eğitim eşitsizliği, emeğe saygısızlık, istismar, açlık ve kıtlık gibi onur kırıcı küresel sorunların kıskacındaki insanlık, tarihte görülmemiş bir sınavdan geçiyor. Kendi ürettiğinin esiri olan insanlık, kendini hapsettiği karanlık zindanlardan çıkış yolları arıyor.

İslâm'ın, insan onurunu merkeze alarak tesis ettiği insan anlayışının esaslarını Hz. Peygamberin çağlar üstü örnek hayatında, en genel hatlarıyla da Veda Hutbesi'nde görmek mümkündür. Peygamberimizin, on binlerce insana hitaben yaptığı o tarihî konuşmasında insanların canlarının, mallarının ve ırzlarının yani kişilik değerlerinin ve insanlık onurlarının dokunulmaz olduğunu bildirmiştir. Böylece o, İslâm'ın, insanın yaşama, mülkiyet hakkı ile manevî kişiliğine ilişkin bütün haklarını aynı ölçüde güvence altına aldığını ilan etmiştir.

Şurası iyi bilinmelidir ki onurlu olarak yaratılan insanı onurlu veya onursuz kılan temel ölçüt de davranışlarıdır. Davranışları kendisini onurlandırmayan kimseyi haricî hiçbir aidiyet onurlandıramaz. İnsan, ırk, renk, zenginlik, soy-sop gibi maddî, izafî ve geçici ölçülere göre değerlendirilmemelidir.

Peygamber Efendimizin örnekliği ve rehberliği, insanlığın bugün içine düştüğü her türlü badireyi atlatması, zedelenen insanlık onurunun tekrar yücelmesi ve özlenen aydınlığa kavuşması yolunda yegâne sığınaktır. Bu duygu ve düşüncelerle TÜRK-İSLAM aleminin, Gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin Kutlu Doğum Haftasını tebrik ediyor; haftanın, Doğu Türkistan’da, Kerkük’de, Musul’da, Kırım’da, Keşmir’de, Moro’da, Arakan’da, Filistin’de, Somali’de, Sudan’da, Suriye'de, Mısır’da ve dünyanın muhtelif yerlerinde çiğnenen ve zedelenen insanlık onurunun yeniden yücelmesine ve korunmasına vesile olmasını Rahman ve Rahim olan Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

 

Yrd. Doç. Dr. Özden TAŞĞIN

Nevşehir Öğrenci ve Gençlik Derneği ( NÖGED)

Yönetim Kurulu Adına