Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, NTV'de katıldığı canlı yayında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özel Röportaj'da Ahmet Ergen'in sorularını yanıtlayan Eker, ürünlere gelen zamlarla ilgili "Kaos lobisi şimdi de mutfaklara, sofralara dadandı. Herhangi bir ürün için kıtlık söz konusu değil. İthalat sadece terbiye maksatlı" dedi.

Eker'in konuşmasından öne çıkanlar;

"Eğer önümüzdeki haftalarda ve aylarda da yağış olmazsa o zaman Allah korusun ciddi bir endişe duyarız. Biz bakanlık olarak 2007 yılında yaşadığımız kuraklıktan sonra biz bir kuraklık eylem planı oluşturduk. Kuraklık test merkezi kurduk. Tedbirlerimizi aldık.

Kuru fasülyede gümrük vergisine ilişkin kararname ne alemde?

Karanameyi imzaladık. Kaos lobisi şimdi mutfaklara sofralara dadandı. Herhangi bir ürün için kıtlık söz konusu değil. İthalat sadece terbiye maksatlı. Bu konuda haber kaynaklarını doğrulayacak bir yola girmiyor. İthalat lobisinden birisi söylüyor, hemen o da onu habere dönüştürüyor. Herkes birbirini zincirleme etkiliyor. Bu doğru değil. Kuru fasülye üretim geçen sene 200 bin ton, bu sene de 190 bin ton.

- Kuraklık konusunda son durumu nasıl görüyorsunuz bir tarımsal kuralık riski var mı?

Mehdi Eker: Geçen haftaya göre yeni bir yağış yok Türkiye'de. Endişemiz devam ediyor. Meteoroloji ile irtibat halindeyiz. Çok kuvvetli olmamakla birlikte Şubat ayında kar veya yağmur olursa ilkbahardaki ihtiyacı en azından giderir. Geçen yıla göre baktığımızda Türkiye genelinde yüzde 60-70’lere varan şekilde daha az yağış alınmış. Bitkinin belli dönemlerde suya ihtiyacı var. Ekiliş döneminde, büyüme dönemlerinde bizim ülkemizde genellikle ilkbahar döneminde bir ürün tutma, başak zamanı, meyve sebzenin geliştiği dönemde suya ihtiyaç var. Bu zamanlarda su olduğunda biz risk görmeyiz. Ama bir meteorolojik kuraklık var. Yağış geçen seneye ve uzun yıllar ortalamasına göre ciddi düşmüş durumda. Çukurova bu sene kurak geçti ve sonbahar ekilişleri belli bir miktarda sorun var. Ama bu telafi edilebilir bir sürede henüz. Eğer Şubat yağışları iyi gelir ve bundan sonrada iyi olursa onu kurtarırız. Eğer önümüzdeki haftalarda ve aylarda da yağış olmazsa o zaman Allah korusun ciddi bir endişe duyarız. İlkbahar ekilişleri için toprağa tohum atacağız, o dönemde de olmazsa yağış ciddi bir endişe duyarız. Bakanlık olarak biz 2007 yılında yaşadığımız kuraklıktan sonra bir kuraklık eylem planı hazırladık. Türkiye'de ilk defa kuraklık test merkezi kurduk. Dünyada üç tane bu test merkezlerinden var. Orada kuraklığa dayanıklı tohum çeşitlerinin geliştirildiği gerek kuraklığa dair araştırmaların yapıldığı bir enstitü orası. Biz kuraklık eylem planımızı iş kritik eşiğe geldiği zaman hayata geçireceğiz tedbirlerimizi ona göre alacağız.

- Geçen yıl Cumhuriyet tarihinin bir çok üründe üretim rekoru kırılmıştı. Eğer bu yıl kuraklık riski ciddi boyutlara ulaşırsa acil bir tedbir gündemde mi?

Mehdi Eker: İşte dediğim gibi eylem planımız var, onu devreye sokacağız. Şu anda etkileyen bir durum yok ama endişelerimiz var. Meteorolojik bir kuraklık var ama önümüzdeki zamanda yağış gelirse bunu telafi etmiş olacağız. Değilse de tedbirlerimizi madde madde hayata geçireceğiz.

- Bir çok üründe fiyatlarla ilgili haberler gündemde. Bu kuru fasulyede gümrük vergisi indirimine ilişkin kararname ne aşamada?

Mehdi Eker: Pazartesi günü bakanlar kurulunda imzaya açıldı biz imzaladık.

- İthalat konusunda…

Mehdi Eker: Bu sadece terbiye maksatlı bir ithalat. Bu ürünlerle ilgili bir spekülasyon söz konusu. Aslıdan bu kaos lobisi şimdi mutfaklara dadandı, onun üzerinden bir şey yapmaya çalışıyor. Gerçek bir arz eksikliğinden, mal kıtlığında fasulye yok onun için fiyatlar arttı diye bir şey yok. Tamamen maalesef gazetelerin, televizyonların ekonomi muhabirleri bu konuda haber kaynaklarını doğrulayacak veya onu araştıracak bir şeye girmiyorlar. Bir tek kişi söylüyor ithalat lobisinden birisi söylüyor veya fiyatın arttırılmasını isteyen birisi kulağına bir şey fısıldıyor, hemen o da onu habere dönüştürüyor. Öbür kanal da biz de yapalım diyor haberi. Bu doğru değil. Geçen sene kuru fasulye üretimi 200 bin ton bu sene 195 bin ton. Önceki yıllarda da 30 bin ton civarında ithalat var bu sene de ona yakın. Market ortalamalarına baktığımızda ürünler içinde çeşitlilikler var. Mesela ispir fasulyesi toplam üretimin yüzde kaçı. Bir marketten onun fiyatını baz alıp fiyatı şuraya çıktı dediğinizde fasulyenin doğru söylemiş olmuyorsunuz.



Daha fazlasını oku: Mehdi Eker: Kaos lobisi mutfaklara dadandı - Ekonomi Haberleri - Güncel Haber - Haber - Spor Haberleri- Sıcak haber - Yerel Haber http://haber.rotahaber.com/mehdi-eker-kaos-lobisi-mutfaklara-dadandi_430338.html#ixzz2qezv65pL 
Follow us: @Rotahaber on Twitter | rotahaberr on Facebook