NEVŞEHİR(MHA) Memur-Sen İl Temsilcisi Mustafa Özdemir, 850 bin üyesiyle Türkiye’nin en büyük emek hareketi olan Memur-Sen’in, Cuma namazı için toplu sözleşme tekliflerine ‘Cuma Namazı Vakti İzin Süresi’ maddesini de eklediğini söyledi.


Memur-Sen’in toplu sözleşme teklifleri arasında; kamu görevlilerinin günlük çalışmaya ara verme süresinin (öğle arası) Cuma günleri için, Cuma namazı vaktini de içine alacak şekilde 2 saat olarak uygulanması da yer aldı.  

Memur-Sen, üyelerinin istekleri ve kamu görevlilerinin beklentileri doğrultusunda Toplu Sözleşme teklifleri arasında, anayasal hakları kapsamındaki din ve vicdan hürriyeti, ibadet hürriyeti ve siyaset (seçme-seçilme) haklarına da yer vererek bu hakların kamu görevlilerin açısından da teminat altına alınmasını istedi.  

3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kılık ve kıyafet özgürlüğü de masada olacak.

Memur-Sen, 3. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde kamu görevlilerinin kılık ve kıyafet özgürlüğüne ilişkin olarak, “Kamu görevlileri,  Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetlerine Dair Yönetmelik hükümlerinde başta başörtüsü olmak üzere kılık-kıyafet yasağı sonucu doğuran ve evrensel hukukun, insan onurunun ve temel özgürlüklerin ruhuna aykırı hükümlere tabi olmaksızın özgür tercihleriyle belirledikleri kılık-kıyafetle kamu hizmeti sunabilirler. Bu hakkın kullanılmasında, bağlı bulunan bakanlık, yargı organları ve benzeri çerçevede görev yapılan kurum dahil olmak üzere unvan, kadro, mesleğin niteliği ve benzeri sebeplere dayalı ayırım ve sınırlama yapılamaz” teklifini de masaya taşıyacak. Memur-Sen, 2013 yılında özgürlük için 12 milyon 300 bin imza toplayarak bu yönde adım atmıştı. Bu teklifler de darbe ürünü kılık ve kıyafet yönetmeliğini bütünüyle ortadan kaldıracak.

Memur-Sen, daha önce toplu sözleşme taleplerini açıklamış, kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine; 2016 yılında, birinci altı ayda yüzde 8, ikinci altı ayda yüzde 8 ve 1 Ocak 2016’dan geçerli olmak üzere taban aylığına 150 TL zam, 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 50’si ve üç aylık dönemlerdeki büyüme oranları kadar refah payı artışı ve enflasyon farkı istemişti.

2017 yılı için ise, birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 ve 1 Ocak 2017’den geçerli olmak üzere taban aylığına 100 TL zam, 2017 yılında  üç aylık dönemlerdeki ekonomik büyüme oranı kadar refah payı artışı ve enflasyon farkı talep etmişti.