Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları Başkanlığının organize ettiği ve Doç. Dr. Hanım Halilova’nın konuşmacı olarak katılacağı konferans 08 Mart 2013 Cuma günü Saat19.00’da Nevşehir Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği olarak gerçekleştirilecek olan Konferans Programda İl Başkanı Göksel Taşçı ve Kadın Kolları Başkanı Sevgi Ay birer konuşma yapacak.

 

Konferansa konuşmacı olarak katılacak olan Doç. Dr. Hanım Halilova’nın Türk Tarihi konusunda son derece duyarlı, bilgili ve tecrübeli bir insan olduğunu kaydeden Milliyetçi Hareket Partisi Kadın Kolları Başkanı Sevgi Ay, söz konusu konferansa tüm Nevşehir halkının davetli olduğunu dile getirdi.

 

Doç. Dr. Hanım Halilova Azerbaycan’da doğdu. 1969 yılından itibaren Ebulfez Elçibey ile birlikte Sovyet Blokuna karşı ilk kadın olarak mücadele verdi. 1975′de E. Elçibey Sovyet KGB’ si tarafından tutuklandı. Hanım Halilova’nın eşi Refik Bey’de Sovyetlere karşı (Elçibey’le gizli teşkilat kuran dört kişiden birisi idi) tutuklandı. Hanım Halilova ise gözaltına alındı. E. Elçibey her şeyi kendi üzerine aldı ve tutuklandı. Refik Bey, Hanım Halilova serbest kaldılar. 1990′da Rus tankları Azerbaycan’a girdiğinde Hanım Halilova beş bin bayana rehber olarak Rus tanklarına karşı çıktı. 1992-1993′de Hanım Halilova’ ya Devlet Bakanlığı Cumhurbaşkanı E. Elçibey tarafından teklif edildi. Hanım Halilova ise makamları istemedi, Azerbaycan topraklarını Ermenilerden korumak için Türk Dünyasında ilk defa olarak Azerbaycan Kadın Taburunu kurdu. 1991 yılından beri (tıpkı Kurtuluş Savaşında ki gibi) Azerbaycan Kadın Hukukları Müdafa Cemiyetinin Başkanlığını yapmaktadır.  1994′den beri Türkiye’de bulunmaktadır. 2000 yılında Elçibey ve Mustafa Cemiloğlu ile Amerika’da Türk yürüyüşüne katıldı. Oradan Londra’ya uçup Elçibey’i temsilen “Türkiye ve Türk Dünyası” konulu konferans verdi. Aynı konulu konferansları: Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya, bir kaç defa KKTC’de de verdi. 2005′de KKTC Cumhurbaşkanı Azerbaycan’a geldiğinde, E. Elçibey’in mezarını ziyaret etmek için gittiğinde Hanım Halilova’nın da orada bulunmasını ve kendisini karşılamasını istedi. Bu nedenle Hanım Halilova Türkiye’den Azerbaycan’a uçtu ve Elçibey’in mezarında Rauf Denktaş’ı karşıladı.

 

ALİ ÇAMUR -