Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından, ’Acının Gözünden Bir Damla Kanlı Yaş: Azerbaycan Katliamları’ konulu panel düzenlendi.
Prof. Dr. Filiz Kılıç Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezi Türkuaz Salon’da düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Türk Dünyası Kültür Topluluğu Başkanı Kurucu Akademik Danışmanı Araş. Gör. M. Emin Yıldızlı, “Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan ve yaşadığımız elim hadiselerden dolayı tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz. Bunun akabinde dünyanın çeşitli yerlerinde zulme uğrayan fakat zalimlik yapmayan tüm şehitlerimizi de rahmetle anıyoruz. Zulme uğramadan zalimler altında yaşamayan bir Türk topluluğu diliyoruz." dedi.
Yıldızlı’nın konuşmasının ardından ‘Hocalı Katliamı’ konulu kısa belgesel film gösterimi yapıldı. Daha sonra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, günün anlam ve önemine dair şunları söyledi:
“Günümüzde toplumların en büyük problemimden bir tanesi terör. Terörün sadece bugünle ilişkilendirilmesi ya da bugünün problemi gibi gösterilmesi her şeyden önce çözümün bulunması açısından yanıltıcıdır. Onun için bu tür konferans ile panelleri önemsiyor ve bunların mutlaka sıklıkla tekrar edilmesi gerektiğine inanıyorum. Son olarak da Ankara ve İstanbul’da patlayan bombalarda bu zulmü gördük.”
Açılış konuşmalarının ardından, Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Kolbaşı ‘19. Yüzyıl Sonlarına Kadar Ermenistan’ın Teşekkülü’, Doç. Dr. Sebahattin Şimşir de “1918’den Hocalıya Azerbaycan’da Yaşanan Soykırımlar” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Panel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül tarafından konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.