"Nevşehir Asbestli Su Borularından Ne Zaman Kurtulacak?" Haberimizin hemen ardından Nevşehir belediyesinden konuya ilişkin olarak açıklama geldi.

Nevşehir'de başta kanser olmak üzere pek çok önemli hastalığın nedeni olarak gösterilen asbestli içme suyu boruları tamamen değiştiriliyor. 


Nevşehir Belediyesinden yapılan açıklama şöyle;

1986-1990 yılları arasında AÇB (asbestli çimento borular) günümüze kadar Nevşehir Belediyesi %40 ı kalmış şekilde değiştirilmiştir. Bu yıl DSİ ve İller bankası aracılığı ile yaptığımız çalışmalar hızlanmış olup. İller bankası tarafından tüm şehir içi şebeke hattı düktil ve polietilen boru cinsleri ile yenilenecektir. DSİ tarafından ise tüm depolar yeniden yapılacak ana isale hattı yenilenerek,düktil ve çelik borular kullanılacaktır.


Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir'in su ihtiyacının karşılandığı ve 1986-89'li yıllarda yapılan asbestli boruların tamamen değiştirilerek yenileneceğinin müjdesini verdi.

Nevşehirlilerin merakla beklediği alt yapı çalışmaları başladı ve ilk kazma vuruldu. Özellikle Bazı mahalllerde uzun yıllardır el değmeyen ve kullanılamayacak duruma gelen alt yapısı, Nevşehir Belediyesi tarafından komple yenileniyor. 

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Nevşehir'in su ihtiyacının karşılandığı ve 1986-89'li yıllarda yapılan asbestli boruların tamamen değiştirilerek yenileneceğinin müjdesini verdi.

Nevşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından başlayan çalışmalara hız verildiğini müjdeleyen Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, “Nevşehir'de  başlayan çalışmalar kapsamında şehrin tüm mahallelerinde alt yapı komple yeniden yapılacak" dedi.



DSİ ile ortak çalışma yürütüldüğününde altını çizen Kaya, önümüzdeki bir kaç seneye kadar Nevşehir'in altyapısı komple elden geçirilerek yenileceğini ifade etti.

Başkan Yardımcısı Kaya , Nevşehir Belediyesi olarak Yılların sorununa neşter vurup, mahallelerimizin ihtiyacını karşılıyoruz. Şimdiden Nevşehir'imize ve mahalle sakinlerimize hayırlı olsun. ” dedi.

İçme suyu hatlarının yenilenmesi çalışmaları üzerinde hassasiyetle durduklarını söyleyen Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, sağlıksız ve kırılgan bir malzeme olduğu için pek çok soruna yol açan ve insanların sağlığını tehdit eden asbestli boruların değişimi için DSİ 12 .Bölge Müdürlüğü ile birlikte yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirtti. Asbestli boruların yerine uzun ömürlü ve sağlıklı boru hatları döşendiğini ifade eden Kaya, önceliklerinin insan sağlığı olduğunu kaydetti.

Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, “Yaşamın vazgeçilmez unsuru olan su, aynı zamanda sağlıklı yaşamın da temel öğesidir. Susuz bir toplum sağlıklı olamayacağı gibi, sağlık açısından belirli temel kriterleri taşımayan su da toplumlar için hastalık kaynağı olabilmektedir. Kanserojen etkisi bulunan ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bilimsel araştırmalar sonucunda ortaya konmuş olan asbestli boruları değiştirerek içme suyu hattını yenilemeye çalışıyoruz. Kısa sürede önemli mesafe kat ettik. Bundan sonraki süreçte bir yandan içme suyu hattını yenilerken diğer yandan yol, kaldırım, sokak düzenlemelerini en hassas ölçülerle düzenlemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaya, asbestli boruların değiştirilmesi ile birlikte hem fiziki su kayıplarının azalması hem de şebeke arızalarının en aza indirileceğini de sözlerine ekledi.​



Asbest Nedir? Zararları Nelerdir?

Asbest ya da diğer bir adıyla amyant, aslında Anadolu’da oldukça kullanılan ve değişik isimlerle anılan kanserojen tarzda bir mineral türüdür. Bu mineral lifli yapıdadır. Kimyasal madde ve aşınma gibi olaylara karşı oldukça dayanıklıdır.
Bu kanserojen madde, Anadolu’da ceren toprağı, çelpek, çorak toprak, höllük ve ak toprak gibi isimlerle bilinmektedir.
Bu maddenin kullanımı, özelliklerinden dolayı çok eski çağlardan itibaren başlamıştır. Yapılan araştırmalar ise, bu maddenin 2500 sene öncesine kadar kullanıldığını ortaya koymuştur. Fakat minerale sihirli bir madde olarak bakılması, 19. Yüzyılın 2. Yarılarında gerçekleşmiştir. Bunda ise en büyük neden, asbestin ısı ve elektriği yalıtması ve de asitlere karşı dayanıklı olmasıdır. Ama bu maddenin sihri ve büyüsü, maddenin kanserojen madde olduğu tespit edilince sona ermiştir. Bu tespitten sonra, bu madde öldürücü toz tanımını almıştır.
Asbestin Kullanım Alanları
İlk olarak sihirli madde olarak anılan fakat sonra öldürücü toz tanımını alan bu mineralin, günümüzde 3000’den fazla kullanım alanı bulunmaktadır. Bu kullanım alanlarından en öne çıkanlar ise, uçak, gemi ve otomobil sanayisi, inşaat sektörü ve de ses ve ısı izolasyonlarıdır.

Asbest Maddesinin Neden Olduğu Hastalıklar
Asbest, kanserojen bir maddedir ve insan sağlığını tehdit eden bir yapıda bulunur. Bu nedenle asbest mineralinin sebep olduğu bazı hastalıklar bulunmaktadır
Mezotelyoma Hastalığı: Bu hastalık, asbest maddesinin yol açtığı en tehlikeli hastalık konumundadır. Akciğer zarı ve karın  kanseri mezotelyoma hastalığıdır.Hastalığın en önemli yaptırımları, sürekli ilerleyen nefes darlığı ve ağrı sorunlarıdır.Bu hastalık, en net olarak akciğer zarı biyopsisinde tanılanır. Erken tedavi kaçırıldığında, hastalık kişiyi kısa sürede ölüme götürebilmektedir.
Asbestoz:Vücut, asbest mineralindeki lifleri açmak için bir tür asit salgılar.Salgılanan bu asit, akciğerde yaralar oluşturur ve asbestoz hastalığı oluşan bu yaralardır. Ortaya çıkması yaklaşık 10 ile 20 yıl arasında değişir.
Asbest İnsanları Tehdit Ediyor
Asbest kanserojen maddesi, insan sağlığına önemli zararlar verdiği gibi, çevreye de birtakım önemli zararlar vermektedir. Bu madde, çok düşük oranlarda da olsa doğal nedenlerden dolayı havada ve içme suyunda bulunur. Asbest maddesi, Anadolu’da sıklıkla kullanılan ve zararları bilinmeyen bir maddedir. Bu kullanım ise,  oldukça bilinçsizce yapılan bir kullanımdır.Köylerde bu madde, evlere badana yapılır ve  yine evlerin damlarına serilir. Belki de en tehlikeli olarak, küçük çocuklarda pudra yerine kullanılır.
Bazı yörelerde diğer adıyla höllük toprağı ısıtılır ve çocuklar bu toprakla sarılır. Bu oldukça yanlış bir davranıştır.Fakat maddenin zararları bilinmediği için uygulanır Türkiye’de, kansere neden olan bu zehirli maddenin Çevre ve Orman Bakanlığınca üretimi ve kullanımı ve piyasaya arzı yasaklanmıştır.
Yazar: Erdoğan GÜL