Nevşehir il merkezinde içme suyu hattının yaklaşık yüzde 40’ı asbest boru ile kaplı.Nevşehir'de başta kanser olmak üzere pek çok önemli hastalığın nedeni olarak gösterilen asbestli içme suyu boruları vatandaşları tedirgin ediyor. Özellikle 1986-89'li yıllarda yapılan asbestli boruların tamamen değiştirilerek yenilenmesini isteyen vatandaşlar Nevşehir bu sorunu hak etmiyor diyorlar.

NE ZAMAN KURTULACAĞIZ?

Asbest ya da amyant, ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineral. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, asbesti (amyant) tamamen yasaklayan yönetmeliğin 31 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girdiği bildirildi. Böylece daha önce kısmen yasaklanan asbestin tamamen yasaklı hale geldiği vurgulanırken, 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren tüm asbest türlerinin çıkarılması, herhangi bir ürün üretiminde kullanılması, asbest içeren tüm ürünlerin piyasaya arzı yasaklanmıştır. Çok iyi bir yalıtkan madde olan asbest çoğunlukla içme suyu boruları başta olmak üzere yapı malzemelerinde ve gemi yapımında kullanılıyor. Asbest solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu olarak sıralanıyor. Ayrıca ciltte yaralara da neden olabiliyor.
 
Yukarıda ki açıklamalardan da anlaşılacağı üzere İlimiz Nevşehir de seneler öncesinden Asbestli su borularının kullanıldığı yerlerden birisidir.
 
Asbestli su borularının neden olduğu hastalıklardan korunmak için alınması gereken önlemler ise;
 
-Öncelikle İlimizde ki tüm yer altında ki asbestli su borularının değiştirilmesi gerekmektedir.
-Halk, asbestin neden olduğu hastalıklar hakkında eğitilmelidir.
-Asbestin yol açtığı en önemli hastalık akciğer zarı ve karın zarı kanseri olup bu riski taşıyanlar belirlenmeli ve bunlar yakından izlenmelidir.
 -İlimizde görev yapan tüm doktorlar asbestin neden olduğu hastalıklar konusunda özel olarak eğitilmelidir.
 
Her nedense bugüne kadar gelmiş geçmiş olan tüm belediye başkanları ilimizdeki su sorununu çözeceğini ve yer altı su boru şebekelerinin değiştirileceğini belirtmiş olmalarına rağmen yaklaşık 30 yıldır ilimizde asbestli su borularıyla Nevşehir halkı su içmekte ve hiç kimse bugüne kadar da bu sorunla ilgilenmemektedir.
 
Mevcut Belediye Başkanımız dahi seçim beyannamesinde ilimizde su sıkıntısının olduğunu bildiğini ve bu konuda çözüm üreteceğini belirtmesine rağmen hala hazırda asbestli su borularının değiştirilmesi konusunda her hangi bir adım atmış olmadığı gibi içme sularımızda halen kireç oranının yüksek olduğu ve belediyenin buna ilişkin her hangi bir işlem yapmadığı bilinmektedir.

En kısa zamanda bu konuyla ilgili olarak bir adım atılmasını ve ilimiz halkının asbestli su borularından su içmelerine ve kireçli su kullanımına bir an evvel son verilmesini istiyoruz.


FİB Haber Merkezine mağduriyetlerini dile getiren Nevşehir vatandaşlar, kanser, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer oluşumu gibi hastalıklara neden olan asbestli borulardan artık bir an önce kurtulmak istiyor.