ATIK SU ARITMA TESİSİ ÇEVRESİ PİKNİK ALANI GİBİ

 

Nevşehir Belediyesi’nin yüzde 75’lik AB finansmanı ile Nevşehir’e 2010 yılında hizmete kazandırdığı Sulusaray beldesi yakınlarındaki Nevşehir Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisinin çevresi çiçek bahçesini anımsatan görüntüleri ile adeta piknik alanı görünümü kazandırıyor.

 

Uzun havalandırmalı aktif çamur sistemi ile 24 saat aralıksız hizmet veren Atık Su Arıtma Tesisi, saniyede yaklaşık 200 litre atık suyun arıtılabiliyor.

 

2010 yılı Nisan ayından beri faaliyette olan  ve günde 16 bin metreküp suyun arıtıldığı  merkezde,  Çevre Mühendisi, Scada(elektronik haberleşme uzmanı) elektrik -elektronik, mekanik teknikeri ve teknisyenlerden oluşan 15 kişilik bir personel görev yapıyor. Bilgisayar yazılımlı elektronik bir sistemle sürekli kontrol altında tutulan ve kendi alanında Türkiye’nin en modern tesislerinden biri olan Nevşehir Belediyesi Arıtma Tesisi’nde yer alan , 25 bin metrekarelik yeşil alanın sulanması yine tesisten elde edilen arıtılmış su ile gerçekleştiriliyor.

 

Nevşehir merkezinin  yanı sıra Göre, Uçhisar ve Nar beldeleri ile Nevşehir’in merkez ilçeye bağlı Çardak ve Güvercinlik köylerinin de atık sularının arıtıldığı Nevşehir Atık Su Arıtma Tesisinde Giriş Pompa İstasyonu ,Klor binası, Kaba Izgaralar, Çamur Depolama, İnce Izgaralar, Kum ve Yağ Tutucu, Havalandırma Havuzu, Trafo ,Otopark Çöktürme Havuzu, İdare Binası ve Blower Binası gibi ünitelerinin  yer alıyor.

 

Nevşehir Arıtma Tesisi’nde hiçbir şekilde kokunun oluşmaması da, özellikle tesis etrafında piknik yapan vatandaşlar için rahatsız edici unsurları ortadan kaldırıyor.

 

Nar ve Sulusaray beldesindeki yeşil alanların en yoğun olarak bulunduğu Arıtma Tesisi çevresi her mevsim kendine has doğal bir dokuya sahip olması, piknikçilere ideal bir merkez oluşturuyor.