NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Belediyesi Türkiye genelinde birçok belediyede uygulanamayan örnek bir Mezarlık Hizmetini yıllardır Nevşehir halkına sunuyor. Yıllardır el ele çalışarak tecrübe kazanan Mezarlık Hizmetleri kadrosu insanımıza ebedi yolculuğunun ilk aşamasında çok önemli bir hizmeti büyük bir titizlikle veriyor.

Nevşehir Belediyesinin Mezarlık İşleri ve Kent Danışma Merkezinden de sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, Nevşehir belediyesinin gerek mezarlık hizmetlerinin, gerekse kent danışma merkezi hizmetinin vatandaşlarca büyük memnuniyet gördüğünü söyledi.

Mezarlık Hizmetlerinin Her Aşamasında yıllardır birlikte çalışan belediye personelinin büyük bir özveri ile çalıştığını, edinilen tecrübe ile Vatandaşa hiçbir zorluk çıkarmadan ortaya maneviyatı da son derece büyük bir hizmet çıkardıklarını kaydeden Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, cenazenin alınmasından yıkanıp definlenmesine, mezarının kazılmasından defnedilmesine kadar Nevşehir belediyesi ekiplerinin Vatandaşının yanında olduğuna vurgu yaptı.

Cenaze sahipleri Öncelikle 188 Numaralı Mezarlık Hizmetleri Müdürlüğünü Arıyor …

Yeryüzünde her canlının tadacağı Ölüm kaçışı olmayan bir gerçek. Cenazesi bulunanların ilk arayacağı numara Nevşehir’de 188 Alo Mezarlık Hizmetleri Müdürlüğü telefonu. Bu telefona gelen ihbar üzerine mezarlık hizmetleri müdürlüğü ekiplerinin cenaze maratonu başlıyor. Öncelikle ihbarın zaman zaman gelen asılsız ihbarlardan olup olmadığı teyit ediliyor. Ardından ihbar doğru ise ekipler cenazenin bulunduğu adrese giderek cenazeyi teslim alıyor. Bu arada cenaze sahibinin böyle bir durumda ilk yapması gereken iş, cenazenin ölüm raporunu almak.

Nevşehir Belediyesi mezarlık müdürlüğü içerisinde yer alan morga kaldırılan cenaze burada görevli bulunan 1’i bayan 3 din görevlisi tarafından yıkanıyor. Definleniyor. Bu arada mezarlık müdürlüğü ekipleri bir taraftan da merhumun mezarının hazırlanması çalışmalarını yürütüyor. Mezarlık müdürlüğünde görevli din görevlileri bu işlemlerin dışında her hafta Hatmi Şerif indiriyor ve mezarlıklarda hakkın rahmetine ulaşmış olanların ruhlarına bağışlıyor.

Cenazenin toprağa verilmesinin ardından mezarlıklar müdürlüğünün hemen yanında bulunan taziye evlerinde isteyenler bu acı günlerinde kendilerini yalnız bırakmayanlara ikramlarda bulunuyor, bu ikramların verilmesinde mezarlıklar müdürlüğü personeli yine görev alıyor.

Verilen Hizmetin Maneviyatı Büyük …

Nevşehir Belediyesi Mezarlıklar müdürlüğünün Taşlıbel ve Kaldırım mezarlıklarında halka sunduğu hizmetin öncelikle maneviyatının oldukça büyük olduğuna değinen Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, Nevşehir belediyesinin bu hizmeti öncelikle vatandaşına bir hizmet olarak gördüğünü söyledi.

Söz konusu hizmetin karşılığında kesinlikle maddiyatın ön plana çıkarılmadığını kaydeden Seçen, “Belediyemizin mezarlık hizmetlerinde kesinlikle maddiyat beklentisi yok. Bu hizmetlerimizi verdiğimiz Vatandaşımızın durumu yerinde ise kendisinden 100 TL hizmet bedeli alıyoruz. Eğer durumu yoksa kesinlikle hiçbir cenaze sahibinden para istenmiyor. Öte yandan şu anda Taşlıbel mezarlığımızda mezarlık alanımız kalmadı. Genelde bu mezarlığımızda aile mezarlıkları bulunduğu için Vatandaşların mezarlık alanlarını daha önceden satın almış olmaları nedeniyle Taşlıbel mezarlığımızda mezarlık alanı satışımız yok. Kaldırım mezarlığımızda ise 3 kişilik mezarlık alanını 900 TL ücretle satıyoruz. Burada da yoksul olan, durumu bu ücreti karşılayamayacak olan Vatandaşlarımızdan tıpkı mezarlık hizmetlerini verdiğimiz gibi herhangi bir ücret talebinde asla bulunmuyoruz. Müdürlüğümüz bünyesinde 2 cenaze yıkama, 2 cenaze nakil aracımız bulunuyor” açıklamalarında bulundu.

Mezarlık Alanı Sorunu Yok …

Nevşehir Belediyesine bağlı Mezarlıklar Müdürlüğü’nün yetki alanı içerisinde bulunan Kaldırım Mezarlığında mezarlık alanı olarak herhangi bir sorunun bulunmadığına değinen Belediye Başkan Yardımcısı Seçen, 10 Yıl süreyle de Nevşehir’in mezarlık alanı sıkıntısı yaşamayacağına dikkat çekti.

Taşlıbel ve Kaldırım mezarlıklarında toplam kullanım alanının 227 bin metre kare olduğunu ve bunun 130 bin metre karelik alanının kullanıldığını ve bugünkü durumda 100 bin metre karelik alanın ise kullanılabilir olduğunu söyleyen Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Seçen, gerektiğinde kaldırım mezarlığı alanının üzerindeki alanında bu hizmetin verilebilmesi için rahatlıkla istimlak edilebileceğini dile getirdi.

Hiç Tenkit Almadık …

Nevşehir Belediyesi mezarlık hizmetlerinden 10 yıllık süre içerisinde hiç tenkit almadıklarını ve geçtiğimiz yıl yapılan denetimlerde bu hizmetlerden dolayı özellikle teşekkür bile aldıklarını dile getiren Mezarlık ve Kent Danışma Merkezinden sorumlu belediye başkan yardımcısı Atilla Seçen, 10 yıl öncesine kadar mezarlıklar müdürlüğünde bir bilgi sisteminin bile bulunmadığına işaret etti.

Şu anda her iki mezarlık alanında kimin mezarının nerede olduğunun çok rahat bir şekilde bulunabilecek bir bilgisayarlı bilgi sisteminin yer aldığına değinen Seçen, “Her iki mezarlığımızın temiz olması konusunda büyük bir hassasiyetimiz var. Her hafta iki kez mezarlıklarımızda mıntıka temizliği yapılıyor. Şu ana kadar mezarlıklarımızın güvenliği konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Her iki mezarlığımızda yer alan 60 dolayındaki çeşmenin Vatandaşlarımıza hizmet verebilmesi için düzenli olarak kontrolleri yapılıyor. Arızalı olanlar onarılıyor. İki yıl önce tüm mezarlık alanlarımız parke döşendi. Ağaçlandırma çalışmalarımız da her yıl düzenli olarak sürdürülüyor” ifadelerinde bulundu.