BÜTÜNŞEHİR UYGULAMASI NEDİR?
Bütünşehir uygulamasına geçilecek illerde belde belediyeleri ve köy muhtarlıkları kalkacak. Köyler mahalleye dönüştürülecek. İlçe belediyelerinin imar yetkileri ile itfaiye ve zabıta hizmetleri büyükşehire devrolacak.

HİZMET ALANI ÜÇ KAT ARTIYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlık döneminde en büyük hayalim dediği o proje uygulamaya geçiyor.
Ferhat Esnek'in Haberi/ Yerel yönetimlerde köklü bir değişiklik için düğmeye basan AK Parti, Meclis’e sunacağı ‘bütünşehir’ diye adlandırılan yasa üzerinde çalışıyor.

Son düzenlemeyle sayıları 30 olan büyükşehirler dışında kalan tüm şehirleri kapsayacak olan ‘Bütünşehir’ düzenlemesinde Adıyaman ve Ağrı’nın pilot il olacak ve uygulama ilk olarak bu illerde hayata geçirilecek.
 
Bu yıl 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Adıyaman'ı AK Parti adayı Hüsrev Kutlu kazanmıştı. Adıyaman'da  Akıncılar, Bölükyayla, İnlice, Köseceli, Şambayat, Balkar, Çakırhüyük, Kesmetepe, Pınarbaşı, Yaylakonak, Belören, Harmanlı, Kömürköy ve Suvarlı olmak üzere 14 belde belediyesi bulunuyor..
 
Son yerel seçimlerde HDP adayı Sırrı Sakık'ın kazandığı Ağrı'da ise, Dedeli, Tahir, Yayladüzü ve Yücekapı olmak üzere 4 belde bulunuyor.
 
Düzenleme Meclis'ten geçerse 2019'da yapılacak yerel seçimlerde tüm illerde uygulanacak.
Büyükşehirlerde olduğu gibi tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak. Bu belediyelerde çalışan personeller ise  ilgisine göre bakanlıklara, büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredilecek.

AMAÇ HİZMETİN VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK
 
Önümüzdeki yılda uygulamaya konulması beklenen düzenlemeyle hedeflenen amaç, hizmetlerin verimliliğini artırmak, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmetteki aksamalara engel olmak, denetim alanındaki boşluğu doldurmak, afet ve acil yardım hizmetlerini yürütmek olarak belirlendi.

DÜZENLEMEYLE BÜTÜNŞEHİR OLACAK 51 İL
 
Adıyaman, Afyon, Ağrı, Amasya, Artvin, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan,Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Kütahya, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Sinop, Sivas, Tokat, Tunceli, Uşak, Yozgat, Zonguldak, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis, Osmaniye, Düzce


Kaynak: Haber 7