Nevşehirimizin büyük bir bölümünü oluşturduğu Kapadokya ve Derinkuyu Yeraltı Şehri, bir dönem değirmen olarak kullanılan Aziz Theodoros Trion Kilisesi (üzümlü Kilisesi) ve Manastır gibi tarihi ve kültürel değerlerini, birçok dile çevrilen 5 kitabı ve 5 ülkeye ait 11 televizyon kanalında gösterilen belgesellere verdiği röportajlarla tüm dünyaya tanıtılmasında öncü olan, Nevşehir Müze Müdürlüğü’nden emekli, araştırmacı-yazar Ömer Demir 85 yaşında vefat etti.

Müze Müdürlüğü memuru iken ilçesi Derinkuyu da görevli olarak çalıştığı sırada, yeraltı şehirleri üzerine araştırma ve incelemelerde bulundu. Ömer Demir, 1968 yılında yaptığı çalışmalarla Almanya'nın ünlü araştırmacısı Martin Urban'ın dikkatini çekti. Urban, ilçeye gelerek Ömer Demir'le bir süre çalıştı ve bunun sonucunda yeraltı şehirleri ve Kapadokya ile ilgili kitap yazdı.  Derinkuyu yeraltı kentine ilişkin yaptığı incelemeler ve bu konuda yazdığı eser ile de dünyada tanınmaya başladı.  Yayınladığı kitapla dikkatleri yeraltı kentlerine çeviren Demir'in yaptığı bu çalışma sonrasında İsviçre'nin dünyaca ünlü bilim kurgu yazarı Erich Won Daniken ile tanıştı. 
  Ömer Demir, merkezi İsviçre'de bulunan Uzaylılar Araştırma Merkezi ve Kokoma kentinde bulunan Uluslararası eski Medeniyetleri Araştırma Merkezi Yakın Asya çalışma grubunda üye olarak da yer almıştı. 


Kaynak: Osman Demir